Početkom rujna, u Tirani su već otvorena dva Interspar supermarketa. Za daljnji razvoj lanca, traže se mali trgovci i poduzetnici koji rade u maloprodajnom sektoru – zainteresirani da se, uzimanjem pojedinačne franšize, pridruže poznatom trgovačkom lancu.
Srijeda
21.09.2016
Međunarodni trgovački lanac Spar stiže na još jedno tržište regije – kao franšiza i sa ambicioznim planovima razvoja.
 

Tvrtka Almark, u vlasništvu albanskog Balfin Groupa, potpisala je sredinom srpnja ugovor o master franšizi s međunarodnim trgovcem Spar International. Naime, Balfin Group, jedna od najvećih investicijskih tvrtki u Albaniji, ranije je preuzela lanac trgovina koje su poslovale pod brandom Carrefour. Potpisivanjem ugovora s poznatim trgovačkim lancem, plan je bio da ova prodajna mjesta budu rebrandirana te nadalje rade pod Interspar brandom. Postojeći lanac čini 15 trgovina – od toga, dva hipermarketa i 13 supermarketa.

Tvrtka Almark već je rebrandirala i prema standardima Spara opremila dva supermarketa u Tirani – početkom rujna, naime, u okviru tržnih centara TEG i QTU, otvorene su trgovine pod novim brandom.

Daljnjom, snažnijom ekspanzijom, Almark bi do kraja 2017. trebao pokriti tržište Albanije sa 100 Interspar supermarketa i 10 hipermarketa. Time bi, kako navode u tvrtki, stvorili najveći maloprodajni lanac u Albaniji. Planirana investicija u ovaj projekt je 50 milijuna eura.

Ovakvim planom razvoja, otvorile su se i nove mogućnosti za male trgovce u Albaniji. Naime, primatelj master franšize pozvao je na suradnju lokalne trgovce i poduzetnike koji rade u maloprodajnom sektoru, i koji su zainteresirani da se, uzimanjem pojedinačne franšize, pridruže renomiranom trgovačkom lancu.

Spar je jedan od napoznatijih brandova u sektoru maloprodaje prehrane. Osnovan je 1932. godine u Nizozemskoj, a danas je prisutan u 43 zemlje na četiri kontinenta. Od zemalja ove regije, Spar već djeluje u Hrvatskoj i Sloveniji. U Sloveniji odnedavno razvija partnerski sustav.