Pošto imaju sva tri "sastojka" neophodna za dobru pizzu – tijesto, peć i znanje – Pizza Company iz Banatskog Karlovca nudi suradnju drugim poduzetnicima kroz partnerski sustav poslovanja
Petak
11.11.2016
"Pizza Company" iz Banatskog Karlovca već 15 godina distribuira tijesto za pizzu, a onima koji su tek odlučili otvoriti pizzeriju, osim tijesta, nudi i besplatno korištenje peći za pizzu.
 

Tadija Ranković je poduzetnik duže od dvadeset godina, a prije petnaestak godina u Banatskom je Karlovcu otvorio pizzeriju "Pizza Company". Naime, osim što ima pizzeriju, ovaj šezdesetogodišnjak proizvodi i tijesto koje distribuira drugim pizzerijama.

Pokušavao sam u početku pronaći nekoga tko bi pravio tijesto za moju pizzeriju. Međutim, kvaliteta nije bila zadovoljavajuća. Onda sam, igrom slučaja, od jedne Talijanke dobio recepturu koju koristimo i danas, a tajna je u dugom miješenju te premiješavanju tijesta. Danas sam ponosan kada mi dođe omladina iz Italije i kaže da tako dobru pizzu nigdje nisu jeli. Našim tijestom trenutačno opskrbljujemo nekoliko pizzerija u Srbiji. Pogodnost je što je tijesto smrznuto, a rok trajanja je godinu dana, pa se ne mora naručivati svakodnevno. Usto, jedna od najvažnijih sastojaka pizze jest sir, a mi dugi niz godina surađujemo s dobaljačem koji ima jedan od najkvalitetnijih sireva za pizzu na tržištu – kaže Ranković.

Osim što je, kako kaže, našao idealnu recepturu za tijesto, Ranković je sam osmislio i pećnicu. – Za dobru pizzu ključne su tri stvari: kvalitetno tijesto, dobra peć te da onaj tko pravi pizzu – zna da je napravi. Ništa od toga nije jednostavno. Zato sam osmislio i dizajnirao pizza-peć te tako uspio otkloniti neke nedostatke postojećih peći za pizzu. Osnovno je da ne troši mnogo struje te da brzo peče – objašnjava Ranković.

Pošto posjeduje sva tri "sastojka" neophodna za dobru pizzu – tijesto, peć i znanje – odlučio je svoj poslovni koncept ponuditi i drugima kroz partnerski sustav. – Ljudima koji su zainteresirani otvoriti pizzeriju nudimo besplatno peć na korištenje, a njihova bi obveza bila naručivati tijesto od nas. Zatim, organiziramo obuku u trajanju od sedam dana u Banatskom Karlovcu. Mi bismo im osigurali smještaj i hranu, ali pošto obuka ipak iziskuje određene troškove, ona se naplaćuje – kaže Ranković.

S druge strane, poduzetnici koji već imaju pizzerije dobivaju mogućnost od njega samo naručivati tijesto za pizzu.

Iako je pizza osnovni proizvod, u pizzeriji u Banatskom Karlovcu nudi se još tridesetak vrsta proizvoda –domaće kiflice, baklave, nekoliko vrsta kolača. – Imamo jedinstven program, proizvodi su rađeni po domaćoj recepturi i bez aditiva. Partneri bi mogli preuzeti cjelokupan ili dio asortimana, ovisno o procjeni što bi se na tom tržištu dobro prodavalo. Prenijeli bismo im naše recepture, ali bi ih se doista morali i pridržavati ukoliko žele dobiti istu kvalitetu proizvoda – napominje Ranković.

Što se tiče vrsta pizza koje bi se našle na meniju, Ranković kaže da to ovisi o samom tržištu. – Kod nas, u Banatskom Karlovcu, najviše se prodaje capricciosa. Partner bi, međutim, mogao ponuditi ono što bi najbolje išlo na tržištu, ovisno i o kupovnoj moći građana u tom mjestu. Tu ga apsolutno ne ograničavamo u kreativnosti – kaže on.

Njegova pizzerija ima 25m2 s tri sjedeća stola te je to preporuka i budućim partnerima. – Za opremanje lokala kakav je naš, nije potrebno više od tri do četiri tisuće eura, a ukoliko bi on bio skromnije opremljen, onda su i ulaganja manja – kaže Ranković i dodaje da je za početak potrebno dvoje zaposlenika.

Pizzeriju smatra dobrim obiteljskim biznisom koji se može pokrenuti s malom investicijom. Kao dokaz, navodi da radi 15 godina u mjestu od svega šest tisuća stanovnika, uz konkurenciju još jedne pizzerije, dvije pekare koje također nude svoje pizze te jednog lokala brze hrane. – Za ovako malo mjesto, konkurencija jeste jaka, ali mi nudimo vrhunsku kvalitetu i cjenovno povoljan proizvod – objašnjava Ranković.