Četvrtak
06.04.2017
Dvije poduzetnice iz Srbije odlučile su svoje višegodišnje iskustvo ponovno uložiti u privatni posao – postale su primateljice franšize te otvorile dućane nakita pod brandom Dvije šmizle.
 

Svetlana Ranković odlučila se je nakon 30 godina rada u trgovini – komercijali, veleprodaji te maloprodaji, oprobati i kao poduzetnica u sličnoj branši. Izabrala je franšizu "Dvije šmizle" jer je riječ, kako kaže, o prepoznatljivom imenu, što u samom startu olakšava poslovanje. Ona je franšizni dućan za prodaju nakita i modnog asesoara nedavno otvorila u Jagodini.

Dvije šmizle u Jagodini i Kraljevu

Da "Dvije šmizle" nude franšizu, saznala sam upravo na portalu Franchising.rs. Željela sam nastaviti raditi s ljudima, ali nisam više vidjela sebe kako radim za druge. Sazrelo je vrijeme da pokrenem nešto svoje te da radim ono što volim – kaže Ranković.

Dućan je otvoren u centralnoj gradskoj zoni, u lokalu od 25 kvadrata. Kako kaže Ranković, prednost je što se u blizini nalazi dosta institucija – općina, policijska uprava, sud, škola, gdje radi mnogo žena, koje i najčešće kupuju nakit. Za sada, zaposlila je jednu radnicu, ali će u dućanu i sama raditi.

Početkom ožujka otvoren je i dućan u Kraljevu, a primateljica franšize postala je Zorica Milićević, iskusna poduzetnica. Ona sa svojim suprugom, naime, već dva desetljeća vodi lanac nekoliko prehrambenih trgovina u Kraljevu. No, sad je se željela vratiti svojoj ljubavi iz srednjoškolskih dana.

Kada sam bila u srednjoj školi, i sama sam pravila nakit kako bih zaradila dodatni džeparac. Franšizu "Dvije šmizle" sam htjela otvoriti još 2009. godine, čak smo potpisali i ugovor, ali se sve izjalovilo zbog problema oko poslovnog prostora u kojem smo namjeravali smjestiti franšizni korner. Sada, nakon toliko godina, otvorili smo franšiznu radnju početkom ožujka, a Kraljevčanke su oduševljene. Vjerujte, nismo niti uspjeli lijepo izložiti svu robu te napraviti malo pompeznije otvorenje, kako inače radimo s svojim drugim trgovinama, jer su kupci dolazili i željeli kupovati dok smo slagali robu. Sreća pa smo ranije pripremili fiskalnu kasu i unijeli sve šifre – priča Zorica Milićević kroz smijeh.

Ona dodaje da je osobito raduje što i muškarci dolaze kupovati za svoje supruge, majke, sestre.

Foto: Dvije šmizle, Kraljevo

"Dvije šmizle" u Kraljevu također su otvorene na vrlo prometnoj lokaciji – u blizini srednjih škola, bolnice, državnih institucija, potvrđuje Milićević. – Našli smo dobru lokaciju, a to što radimo pod poznatim brandom, također značajno utječe na posao. U Kraljevu svi znaju za "Dvije šmizle" te da je riječ o kvalitetnom nakitu s pristupačnim cijenama. Reakcije potrošača su zaista odlične – objašnjava ona.

Srbijanski brand nakita "Dvije šmizle" ove godine slavi 15 godina postojanja. Oni nisu samo prodavači, već i proizvođači nakita, a bave se ujedno i prodajom Swarovski elemenata te repromaterijala za izradu bižuterije.

Postali su prepoznatljivi po ogrlicama, naušnicama, narukvicama od kvalitetnih materijala – poludragog kamenja, stakla, Swarovski kristala, a metalni elementi koje koriste ne smiju imati nikla kako bi spriječili eventualne alergijske reakcije.

Franšiznu mrežu šire već deset godina. Posluju na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, ali je franšiza dostupna i za ostala tržišta – posebno Hrvatsku i Sloveniju.