Prošlo je vrijeme pekarnica s bijelim pločicama i zrcalom na zidu. Nekoliko pekarskih lanaca je postavilo vrlo visoke standarde po pitanju kvalitete proizvoda i usluge, higijene i vizualnog identiteta, te su i hrvatski potrošači postali zahtjevniji. S obzirom da je Mini Pani kao kompanija usmjerena na proizvodnju mini-proizvoda, smatramo da kvalitetom i raznovrsnošću naših proizvoda trendove pratimo u stopu, te ih s ponekim novim proizvodom i sami stvaramo.
Četvrtak
27.07.2017
Po čemu se Mini Pani razlikuje od sličnih sustava u Hrvatskoj, što je komparativna prednost za primatelje ove franšize te koji je format najzastupljeniji, otkriva Zsolt Polhe
 

Franšizni sustav Mini Pani, specijaliziran za proizvodnju, distribuciju i prodaju smrznutog mini-peciva, omogućuje da uz malo rizika potencijalni primatelji franšize prošire svoje poslovanje ili, pak, započnu novi posao – tako što će otvoriti i voditi vlastitu pekarnicu. Mrežu su uspješno razgranali u više zemalja – Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a poslovanje su započeli i u zemljama Europske unije – Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, gdje je konkurencija u oblasti mini-pekarnica vrlo izražena. Što su postigli, a što novo donijeli na tržište Hrvatske, otkriva Zsolt Polhe, zadužen za širenje mreže Mini Pani pekarnica na hrvatskom tržištu.

Već određeno vrijeme poslujete u Hrvatskoj. Konkurencija nije mala. Kakve ste rezultate postigli te za koji su format poduzetnici najviše zainteresirani – trgovine ili franšizni korner?

Da, konkurencija u industriji pekarskih proizvoda je vrlo jaka, no smatramo da zbog iznimne kvalitete naših proizvoda i usluga – uz određenu dozu fleksibilnosti – ima mjesta za Mini Pani na hrvatskom tržištu. Probili smo led s dvadesetak prodajnih mjesta, među kojima ima različitih poslovnih modela. Većina primatelja franšize ipak posluje kao korner franšiza.

Po čemu se Mini Pani razlikuje od sličnih formata, koje su prednosti za poduzetnike koji uzmu Mini Pani franšizu?

Ja bih kao glavnu prednost naveo to što smo, za sada, mali tim koji se prema primateljima franšize ponaša vrlo fleksibilno, za razliku od većih sustava koji po svojoj definiciji moraju poslovati s manje fleksibilnim pravilima. U tehničkom smislu naša je prednost i to što svojim primateljima dajemo na korištenje isključivo digitalne, unaprijed programirane konvektomate, čime smo mogućnost ljudske pogreške po pitanju kvalitete krajnjeg proizvoda sveli na minimum. Uz vrlo moderan vizualni identitet naših prodajnih mjesta, ponovno, fleksibilnost po pitanju unutarnjeg i vanjskog uređenja pekarnica, kao glavnu prednost možemo navesti komadnu prodaju mini-proizvoda, čime izbjegavamo razne komplikacije po pitanju kala: odgubitka pri pečenju, knjigovodstvenog otpisa, do eventualnih malverzacija na prodajnim mjestima pri vaganju. Komadnom prodajom olakšavamo rad našim partnerima, te im u prosjeku osiguravamo 15-20% veću zaradu, što nije malo.

S koliko se novca može pokrenuti ova franšiza te koliko primatelj, realno, može zaraditi – u usporedbi s prosječnom plaćom u Hrvatskoj?

O točnom iznosu ulazne investicije je teško govoriti, naime, ona u najvećoj mjeri ovisi od stanja i potrebe za uređenjem samog prodajnog prostora. Osim ostvarenja pravnih preduvjeta za rad, naši partneri trebaju investirati u škrinju za skladištenje smrznutih proizvoda i fiskalnu blagajnu. Ostalu opremu za pečenje i prodaju dobivaju u besplatni najam od nas kao davatelja franšize. O visini zarade je također teško govoriti koncizno, jer ovisi od više faktora: da li je prostor vlastiti ili u najmu, visine najamnine, visine plaća djelatnika u određenoj regiji, ali se, generalno, može reći da se Mini Pani franšizom na dobroj, frekventnoj lokaciji može zaraditi višestruka prosječna hrvatska plaća.

Kakav je danas trend u pekarskoj industriji te kakva je daljnja pespektiva za Mini Pani u Hrvatskoj?

Svakako je prošlo vrijeme pekarnica s bijelim pločicama i zrcalom na zidu. Nekoliko pekarskih lanaca je postavilo vrlo visoke standarde po pitanju kvalitete proizvoda i usluge, higijene i vizualnog identiteta, te su i hrvatski potrošači postali zahtjevniji. S obzirom da je Mini Pani kao kompanija usmjerena na proizvodnju mini-proizvoda, smatramo da kvalitetom i raznovrsnošću naših proizvoda trendove pratimo u stopu, te ih s ponekim novim proizvodom i sami stvaramo. Uz dobar, prijateljski odnos s našim partnerima, zaradu koju im naš franšizni sustav omogućava, i ostale gore navedene kvalitete, smatramo da će se Mini Pani u Hrvatskoj dalje razvijati i da ćemo sve ozbiljniju ulogu igrati na franšiznoj karti ove zemlje.