Mušterije Burger Kinga i McDonald’sa moći će uskoro naručiti te platiti hamburger već na putu do restorana
Ponedjeljak
31.07.2017
Dva velika lanca brze hrane utrkuju se tko će prvi uvesti plaćanje putem mobitela. Burger King je za sada u prednosti. Kako na to odgovara McDonald’s?
 

Kako je nedavno objavljeno u američkim medijima, lanac brze hrane Burger King testira tehnologiju koja će omogućiti naručivanje te plaćanje hrane preko mobitela. Projekt je pokrenut u restoranima u području Miamija, a prema najavama danim agenciji Bloomberg, u narednih će nekoliko mjeseci ovu mogućnost dobiti na tisuće Burger King restorana diljem Amerike.

Iz McDonald’sa, pak, najavljuju da će ovu uslugu uvesti tek krajem 2017. godine, iako je tvrtka još u ožujku počela s testiranjem mobilne aplikacije u restoranima diljem Sjeverne Karoline. Ako, međutim, sve bude išlo po planu, nova će tehnologija od 2018. biti dostupna u 20.000 McDonald’s restorana u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i šire.

Utrka za vodstvo u tehnološkim inovacijama zapravo je sljedeće poglavlje u suparništvu između dva diva brze hrane. Iako uslugu naručivanja i plaćanja putem mobitela već odavno koriste drugi veliki igrači poput Starbucksa, Domino’sa, Dunkin’ Donutsa ili Taco Bella, fast-food lanci tek sada "hvataju korak", pokušavajući na ovaj način spriječiti "odljev" mlađih potrošača.

Aplikacija koja omogućava naručivanje putem mobitela trebala bi, stoga, pomoći tvrtkama da izgrade čvršću vezu s kupcima. Činjenica je da mušterije danas traže lakši način za komunikaciju s velikim brandovima i, kako kaže Jose Cid, predsjednik Burger Kinga, ovaj lanac radi na tome da brand "stavi na dlan" svojih potrošača.

Plaćanje putem mobitela, međutim, tek je jedna od usluga koje "dodaju vrijednost" brandu, a iskustvo pokazuje da one moraju biti vezane s programima lojalnosti i drugim akcijama – popustima i promocijama, ako tvrtke žele privući i zadržati sve zahtjevnije mušterije. Ulog, stoga, nije beznačajan, pogotovo ako se zna da je tržište brze hrane u SAD prethodnih mjeseci zabilježilo pad prodaje. Na ovom je planu McDonald’s, ipak, u blagoj prednosti nad svojim najvećim rivalom – dok se Burger King ove godine morao boriti za kupce, McDonald’s je u posljednjem tromjesečju postigao iznenađujuće dobre rezultate.

Za obje tvrtke, međutim, izazov koji će izazvati plaćanje putem mobilne aplikacije – bit će isti. Na sreću, moći će učiti te unaprijediti uslugu ako se budu oslonili na iskustva drugih brandova – ponajviše Starbucksa. Američki je lanac kafeterija, naime, popularizacijom mobilne aplikacije te programa lojalnosti uspio privući čak 13,3 milijuna lojalnih mušterija na matičnom tržištu. S druge strane, ovo je povećanje pratio i rast broja mušterija koji su zaobilazili plaćanje na blagajni, što je stvaralo nova zagušenja na pultovima za preuzimanje narudžbe. Divovi brze hrane će se, stoga, morati dobro pripremiti prije no što uvedu novu uslugu.