Primatelj KFC franšize za tržište Hrvatske je poljska tvrtka AmRest, koja istodobno drži franšizna prava i za brand Pizza Hut
Utorak
23.01.2018
Tvrtka YUM! Brands, vlasnik brandova KFC, Pizza Hut i Taco Bell, i ove godine nastoji smanjiti udio vlastitih, a povećati broj franšiznih restorana.
 

YUM! Brands je još koncem 2016. najavio globalnu strategiju po kojoj bi gotovo svi restorani pod brandovima KFC, Pizza Hut i Taco Bell trebali biti u rukama primatelja franšize. Gledajući rezultate s kraja trećeg tromjesečja 2017, strategija se uspješno provodi, budući da 95% restorana posluje u franšiznom sustavu. Primjera radi, 2015. godine 77% lokala bilo je pod franšizom.

Od siječnja do kraja rujna 2017. YUM! je primateljima franšize „prepustio“ 574 restorana, od toga 143 KFC, 245 Pizza Hut i 186 Taco Bell restorana. Treći je kvartal bio osobito uspješan, pošto je 209 restorana, koji su do tada bili i vlasništvu YUM! Brandsa, prešlo na franšizno poslovanje, i to 72 KFC, 46 Pizza Hut i 91 Taco Bell restorana.

Promjene za veći profit

Novi bi poslovni model trebao osigurati neusporedivo veće stope rasta prihoda te profitabilnosti. S povećanjem udjela franšiznih restorana, YUM! Brands, zapravo, cilja na smanjenje vlastitih troškova i kapitalnih investicija te obveza po pitanju najma prostora, dok će, s druge strane, generirati stabilan izvor prihoda od franšiznih naknada, što će dovesti do povećanja profita. Međutim, YUM! Brands, kao davatelj franšize, na ovaj će način biti fokusiran na inovacije i poboljšanje standarda za dobrobit cijele mreže.

Financijski rezultati iz trećeg tromjesečja 2017. pokazuju da je tvrtka za sada na dobrom putu, budući da je postignut rast operativnog profita od 11%, a rast zarade po dionici (EPS, earnings per share) iznosio je 22%. Pored toga, postignut je i rast broja novih restorana, ukupno tri posto.

U igri i AmRest

Među tvrtkama koje su veliki franšizni partneri YUM! Brandsa nalazi se i poljski AmRest Holdings SE, jedan od najvećih operatora restorana neformalnog objedovanja u Središnjoj i Istočnoj Europi. AmRest je, između ostalog, primatelj KFC franšize te ima pravo otvarati restorane ovoga branda u Hrvatskoj. Nedavno je, međutim, najavljeno da će ova poljska tvrtka proširiti teritorij djelovanja te preuzeti 42 KFC restorana – u Francuskoj. Prema posljednjim najavama, AmRest planira otvoriti oko 150 KFC restorana u Francuskoj do kraja 2023.