Željeli bismo prije svega postići organski rast, no, ako se pojavi potreba, oslonit ćemo se i na "joint venture" i na davanje franšize za ulazak na nova tržišta.
Jochen Halfmann, CEO Vapiana
Petak
02.02.2018
Vapiano najavljuje ulazak na nova tržišta i širenje mreže – do 2020. godine, pod ovim bi brandom trebalo raditi 330 restorana.
 

Kada su u Hamburgu 2002. tri njemačka poduzetnika otvorila prvi Vapiano, fast-casual restoran mediteranske kuhinje, poznat po svježe pripremljenim pastama i pizzama, sigurno nisu ni slutili da će danas pod ovim brandom poslovati više od 200 restorana. Osim toga, mreža je odavno "nadmašila" granice Njemačke, tako da se Vapiano može naći u još 30 zemalja širom svijeta, gdje uglavnom djeluje kroz franšizu. Kao što je nedavno najavljeno iz sjedišta tvrtke, ekspanzija se nastavlja i u narednim godinama, a prema najnovijoj razvojnoj strategiji do 2020. godine u mreži bi trebalo biti do 330 restorana. – Dugoročno, na našim glavnim tržištima – Europi, Bliskom istoku i Južnoj Americi – postoji potencijal za 800 do 900 restorana – kaže CEO Vapiana Jochen Halfmann. – Željeli bismo prije svega postići organski rast, no, ako se pojavi potreba, oslonit ćemo se i na "joint venture" i na davanje franšize za ulazak na nova tržišta – dodaje Halfmann.

Tijekom 2017. godine Vapiano je otvorio 27 novih restorana. Na početku ove, planirana su otvaranja u Londonu (Velika Britanija), Miamiju (SAD) i Dohi (Katar), dok bi do kraja 2018. trebalo biti otvoreno od 30 do 35 novih restorana. Osim toga, Halfmann naglašava da će se tvrtka ove godine usredotočiti na razvoj take-away koncepta. Do sada je tek 35% od ukupnog broja Vapiano restorana imalo ovu uslugu – do kraja 2018. svi bi restorani koji rade pod ovim brandom trebali razviti i ponuditi opciju obroka "za ponijeti".

Tvrtka planira i predstaviti novi format restorana – Mini Vapiano – koji će biti prilagođen lokalima manje površine, ali koji će uz mogućnost naručivanja i preuzimanja obroka, imati i mali broj mjesta za sjedenje. Koncept se već testira na dvije lokacije – u bavarskom gradu Ingolstadtu i glavnom gradu Austrije, Beču, a kako potvrđuje Halfmann, oba Mini Vapiana "premašili su sva očekivanja". Treći Mini Vapiano trebao bi biti otvoren u ožujku 2018. u Chicagu (SAD).

Vapiano je također poznat i u ovoj regiji. U Srbiji posluje od 2009. godine, kada je, kao primatelj development master franšize za sve zemlje bivše Jugoslavije, beogradski poduzetnik Saša Trišić otvorio prvi restoran. Danas Trišić drži tri Vapiana – dva u Srbiji (Beograd), jedan u Bosni i Hercegovini (Sarajevo).