Voljeli bismo pronaći partnere diljem Europe.

Péter Klein, tvorac koncepta KiwiSun BioSolaruim
Utorak
13.02.2018
KiwiSun je jedan od najuspješnijih franšiznih sustava u Mađarskoj. Što ovaj lanac solarija čini posebnim i kako namjeravaju osvojiti Europu, otkriva tvorac koncepta Peter Klein
 

Što KiwiSun razlikuje od ostalih solarija?

KiwiSun razvio je tehnologiju koja je, s zdravstvenog stanovišta, jedinstvena u svijetu, pošto omogućuje našim klijentima doći do savršeno prirodnog, preplanulog tena bez ikakvih neželjenih posljedica, a uz sav pozitivan utjecaj zelenog medicinskog svjetla na organizam i raspoloženje. Iz godine u godinu povećava se broj ljudi kojima je odlazak u solarij postao dio životne rutine, tako da sada imamo klijente koji nas redovito posjećuju dva puta tjedno, bez obzira na doba godine. Međutim, sve je više i dobro informiranih klijenata koji žele znati sve o usluzi, solarijima i proizvodima koje koristimo. KiwiSun je jedina tvrtka na svijetu koja je pod jednim krovom objedinila čitav proces – mi dizajniramo i proizvodimo strojeve i lampe za solarije, upravljamo lancem salona, ​​razvijamo franšiznu mrežu. Na taj način, tvrtka je odgovorna za sve proizvode i usluge korištene u KiwiSun salonu. Za primatelje naše franšize, ovo je izuzetno važno jer im daje dodatnu sigurnost.

Prvi KiwiSun biosarij otvoren je 2006. godine. Kako se poslovanje razvijalo tijekom svih ovih godina?

Već nakon otvaranja prvog salona postigli smo nevjerojatan uspjeh, pa smo vrlo brzo počeli razmišljati i ulagati u daljnji razvoj. Za samo nekoliko godina otvoreno je 18 salona u svim većim gradovima Mađarske. Za širenje izvan granica Mađarske, moram reći, presudno je bilo to što su se za koncept zainterisirali, zapravo, Mađari koji žive u inozemstvu i koje je privukao uspjeh solarija na domaćem tržištu. Za njih je to bila sretna okolnost jer su napokon pronašli izvorni mađarski koncept koji bi mogli razvijati u drugim europskim zemljama.

Kako se odvijao proces ekspanzije u inozemstvu? Koji je model suradnje dominantan?

Postoje zemlje za koje smo potpisali ugovore o master franšizi, što znači da je lokalni partner zadužen za sve poslove i razvoj koncepta na danom području. Takav je slučaj, na primjer, u Velikoj Britaniji, Irskoj i Italiji. S druge strane, postoje tržišta na kojima salone otvaraju pojedinačni primatelji franšize, uz našu izravnu pomoć i podršku. To je slučaj u Slovačkoj i Rumunjskoj, a bit će i u zemljama balkanske regije, ako se jave zainteresirani. U ovom trenutku razvijamo mrežu u osam zemalja.

Primatelj KiwiSun franšize, u biti, kupuje razrađen biznis. Što točno dobiva ulaskom u franšizni sustav?

Primatelji naše franšize dobivaju teritorijalnu ekskluzivnost, centralizirani marketing, obuku za sve zaposlenike, cjelokupni IT sustav, besplatni dizajn i poslovni plan. Dobivaju koncept koji je već dokazan na 66 lokacija, bez da moraju plaćati ulaznu naknadu za licencu. Naši partneri, međutim, kupuju od nas strojeve, ali po proizvodnoj cijeni, uz pet godina opšteg jamstva, kao i 10 godina jamstva za dijelove.

Također, od nas dobivaju sve potrebne kozmetičke proizvode, po najpovoljnijoj cijeni. Ako primatelj franšize osigura dobar promet i uspije podići prodaju proizvoda, onda će to za nas, dugoročno gledano, biti neusporedivo isplativije od naplaćivanja jednokratne ulazne naknade. Drugim riječima, ne želimo ubirati korist od pristupa mreži jer smo zainteresirani za dugoročnu suradnju. Za otvaranje KiwiSun biosolarija, pored toga, nije potrebno niti kakvo prethodno znanje ili radno iskustvo, jer primatelji franšize dobivaju potpuno zaokružen i razrađen koncept.

Nastavljate širenje na domaćem tržištu, ali i u inozemstvu. Što planirate?

U Mađarskoj još uvijek postoji nekoliko gradova u kojima bismo mogli otvoriti salone te nekoliko područja u Budimpešti koja još nisu obuhvaćena našim uslugama. Na primjer, u Londonu ćemo uskoro otvoriti osmi salon. Naravno, nadamo se da će se ekspanzija nastaviti i u bliskoj budućnosti. Polažemo velike nade u tržišta Italije, Rumunjske, Slovačke, Irske, Njemačke, a voljeli bismo pronaći partnere diljem Europe – u Austriji, Poljskoj, ali i Srbiji, Hrvatskoj, drugim zemljama Balkana.