Pizza Hut i Telepizza
Pizza Hut i Telepizza / Strateški partneri u u regiji Latinske Amerike, Kariba, Španjolske, Portugala i Švicarske
Srijeda
30.05.2018
Strateško partnerstvo koje su američki Pizza Hut i španjolska Telepizza nedavno potvrdili i potpisivanjem ugovora o master franšizi, značajno će promijeniti tempo razvoja oba lanca.
 

Ovim ugovorom, naime, španjolska grupacija Telepizza postaje primatelj master franšize američkog nranda Pizza Hut te preuzima razvoj na teritoriju Latinske Amerike (bez Brazila), Kariba, Španjolske, Portugala i Švicarske.

Partnerstvo, koje obje strane opisuju kao "prekretničko", predviđa, zapravo, da Telepizza u narednih 10 godina na ovim teritorijima otvori 1.300 novih Pizza Hut jedinica, odnosno, 2.550 jedinica u narednih 20 godina. Na taj bi način Telepizza postala najveći franšizni partner američke tvrtke (prema broju restorana), dok bi broj jedinica pod Pizza Hut brandom na spomenutim tržištima bio – udvostručen.

Telepizza je idealan partner – ističe u službenom priopćenju Milind Pant, predsjednik tvrtke Pizza Hut International. Ova španjolska grupacija, naime, već djeluje u 23 zemlje, gdje razvija lance pizzerija pod brandovima Telepizza i Jen 's Pizza i trenutačno u svom portfelju ima 1.607 restorana. – Uz sve svoje mogućnosti, predanost i kapital, vjerujemo da će Telepizza ubrzati širenje Pizza Hut branda na ključnim regijama u razvoju poput Latinske Amerike – kaže Pant, objašnjavajući da je Telepizza, s ovakvim iskustvom, dokazanim rezultatima, resursima te kapitalom, svakako bila idealan kandidat za franšiznu suradnju.

Prema ugovoru, Telepizza će upravljati lancem nabave u zemljama Latinske Amerike (osim Brazila), Karibima, Španjolskoj (bez Andore), Portugalu i Švicarskoj. U Španjolskoj, gdje je vodeći igrač u branši, i u Portugalu, Telepizza će nastaviti razvijati vlastitu, ali i mrežu Pizza Hut restorana, dok će usporedo pratiti rad postojećih Pizza Hut primatelja franšize. Pored otvaranja novih lokala, u Latinskoj Americi (bez Brazila) i području Kariba, španjolska će grupacija postupno rebrandirati te preimenovati svoje pizzerije u Pizza Hut, kao što će preuzeti i brigu o postojećim primateljima Pizza Hut franšize iz ovih zemalja.

Ovo partnerstvo ubrzava naš plan rasta na globalnoj razini, skoro udvostručava opseg našeg biznisa i povećava broj zemalja u kojima poslujemo na 37, što uključuje i više od 500 milijuna potencijalnih mušterija –navodi sve prednosti suradnje Pablo Juantegui, izvršni direktor Telepizza Groupa.

S druge strane, Pizza Hut, kao najveći lanac pizzerija na svijetu s gotovo 17.000 lokacija u više od 100 zemalja, ovim partnerstvom potvrđuje da nema vremena za predah. Stručnjaci, međutim, vjeruju da taj potez dolazi u ključnom trenutku – nakon lošijih rezultata prodaje iz posljednjih nekoliko godina. Prema najnovijem financijskom izvještaju, u prvom tromjesečju ove godine prodaja na američkom tržištu porasla je za 1%, što je tek blagi oporavak u odnosu na pad od 3% koji su zabilježili u istom razdoblju prošle godine. Prodaja na međunarodnoj razini, međutim, pala je za 2%.

Pomicanje fokusa na regiju Latinske Amerike, u određenoj je mjeri i opravdan, budući da je 6% ukupnog prošlogodinjeg prihoda tvrtke došlo upravo iz zemalja pomenute regije. Međutim, čak i sa značajnim priljevom koji dolazi s prodajom master prava španjolskoj grupaciji, u Pizza Hutu nastupaju s nešto umjerenijim očekivanjama, svjesni da će i narednih godina biti u "fazi preokreta", kako je to nedavno formulirao i izvršni direktor Pizza Huta Greg Creed.