Tvrtka planira otvoriti 40 restorana brze hrane na rumunjskom tržištu u narednih četiri godine
Ponedjeljak
08.10.2012
Američki lanac brze hrane Subway otvorio je nedavno novo prodajno mjesto u Bukureštu i planira daljnje širenje u Rumunjskoj
 

Prvi restoran počeo je s radom u travnju ove godine, a za pola godine otvoreno je ukupno šest prodajnih mjesta (franšiza) u Rumunjskoj.

Ulazna franšizna naknada za ovaj sustav u Rumunjskoj košta od 7.500 do 10.000 eura. Visina investicije je između 100.000 i 220.000 EUR, ovisno o odabranom plana. Također, franšizoprimac plaća tekuću naknadu kao postotak svog ostvarenog prometa (8 posto, plaća se tjedno) kao i 4,5 posto od prometa kao naknada za marketing, namijenjenih fondu za oglašavanje.

Restoran je obično veličine od 35 do 60 kvadrata, s uslužnim šalterom dugačkim minimum pet metara. Subway je prepoznatljiv po sendvičima i salatama.

U svijetu trenutno postoji 37.005 restorana Sabway u 99 zemalja. U regiji, pored Rumunjske, kompanija već posluje u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Turskoj. Tvrtka je osnovana 1965. u američkoj državi Connecticut i trenutno je najveći lanac brze hrane na svijetu. Prije dvije godine časopis Poduzetnik proglasio je Subway najboljom franšizom na svijetu. To je bio 17. put za 22 godine, koliko taj magazin objavljuje listu Top 500 franšiza, da taj američki lanac brze hrane bude rangiran na prvom mjestu.