Brza hrana se brzo širi

Prvi restoran počeo je s radom u travnju ove godine, a za pola godine otvoreno je ukupno šest prodajnih mjesta (franšiza) u Rumunjskoj.
Ulazna franšizna naknada za ovaj sustav u Rumunjskoj košta od 7.500 do 10.000 eura. Visina investicije je između 100.000 i 220.000 EUR, ovisno o odabranom plana. Također, franšizoprimac plaća tekuću naknadu kao postotak svog ostvarenog prometa (8 posto, plaća se tjedno) kao i 4,5 posto od prometa kao naknada za marketing, namijenjenih fondu za oglašavanje.
Restoran je obično veličine od 35 do 60 kvadrata, s uslužnim šalterom dugačkim minimum pet metara. Subway je prepoznatljiv po sendvičima i salatama.
U svijetu trenutno postoji 37.005 restorana Sabway u 99 zemalja. U regiji, pored Rumunjske, kompanija već posluje u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Turskoj. Tvrtka je osnovana 1965. u američkoj državi Connecticut i trenutno je najveći lanac brze hrane na svijetu. Prije dvije godine časopis Poduzetnik proglasio je Subway najboljom franšizom na svijetu. To je bio 17. put za 22 godine, koliko taj magazin objavljuje listu Top 500 franšiza, da taj američki lanac brze hrane bude rangiran na prvom mjestu.
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Sunčica Kos diplomirala je pravo, ali su je životne okolnosti odvele u poduzetništvo. Prije dvije godine uzela je franšizu "Kuće zelenog čaja" i otvorila trgovinu čajeva u Osijeku.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?