Ponedjeljak
30.07.2018
Najveći svjetski B2B operater za trgovinsku razmjenu bez novca nedavno je započeo poslovanje u Francuskoj putem franšize. Za australski Bartercard ovo je drugo europsko tržište, a planira se daljnje širenje.
 

Barter trgovina, odnosno, trampa dobrima ili uslugama između tvrtki, nije rijetkost u poslovnom svijetu. Motivi mogu biti različiti – od nedostatka novca, naplate potraživanja ili, jednostavno, do isplativog poslovnog aranžmana. Ove su razmjene osobito česte u vrijeme nedostatka likvidnosti, što su mnoga poduzeća iskusila tijekom velike financijske krize koja je izbila 2008. godine. U takvim vremenima, zbog nedostatka novca, poduzetnici se okreću razmjeni bez novca, trampeći pri tom proizvode, ali i usluge. Barter trgovina je praktički primjenjiva u svakoj vrsti biznisa.

Da je takva vrsta trgovine potrebna i poželjna kod poduzetnika i u dobrim vremenima, pokazuju i brojne svjetske barter-tvrtke koje nude sustav za razmjenu (pod upravom barter-tvrtke) koji omogućuje poduzetnicima (članovima) da dio svojih troškova podmire bez upotrebe novca. Primjetan je i porast startup tvrtki u čijem je fokusu upravo barter i povezivanje zainteresiranih poduzetnika, no ova vrsta biznisa nije novina, a neke barter-tvrtke posluju i više od dva desetljeća.

Jedna od takvih, koja posluje gotovo tri desetljeća, jest i australska tvrtka Bartercard koja se počela širiti i u Europi, i to putem franšize. Prva je franšizna poslovnica pokrenuta u Velikoj Britaniji, a druga, nedavno u Francuskoj.

Nakon sklapanja novog ugovora o master franšizi, Philip Ciniglio, CEO tvrtke Bartercard Europe, istaknuo je da je Francuska vrlo ozbiljno tržište s tri milijuna malih i srednjih poduzeća i 65 milijuna stanovnika, što značajno poboljšava startne pozicije ovog sustava.

Primatelj franšize za Francusku je iskusni poduzetnik, vlasnik tvrtke Business Network International, poslovne mreže s više od 18.000 članova. To će biti dobra osnova za daljnji razvoj poslovanja, istaknuli su potpisnici ugovora. Primatelj će franšize započeti poslovanje u Parizu, no u planu je otvorenje podružnica diljem Francuske.

Francuska je drugo tržište u Europi za Bartercard, a deveto na svijetu.

Bartercard su 1991. godine osnovali Wayne Sharp, Andrew Federowsky i Brian Hall na Zlatnoj obali na istoku Australije. Trojica su osnivača imala viziju napraviti najveći sustav za sigurnu i učinkovitu trgovinu bez novca. Prema onome što su postigli, moglo bi se reći da se san osnivača ispunio, jer ova tvrtka danas posluje na nekoliko kontinenata, uglavnom kroz franšizni model.

Prva Bartercard franšiza otvorena je na domaćem tržištu u Australiji, iste godine kada je tvrtka i osnovana. Dvije godine kasnije prodali su prvu međunarodnu franšizu za Novi Zeland. Trenutno, Bartercard posluje u Australiji, Novom Zelandu, Tajlandu, Velikoj Britaniji, UAE, Cipru, SAD-u, Južnoj Africi i nedavno u Francuskoj. Bartercard ima oko 50.000 članova koji godišnje naprave trgovinske razmjene u iznosu od oko četvrt milijuna funti.