Petak
31.08.2018
Coca-Cola ulazi u biznis s kavom kupnjom franšiznog branda Costa Coffee od britanske tvrtke Whitbread.
 

Očekuje se da će kupnja, vrijedna 3,9 milijardi funti (5,1 milijarde dolara), biti dovršena u prvoj polovici 2019. godine, prenose britanski mediji. Ovom akvizicijom, Coca-Cola će ući na jedno od rijetkih tržišta napitaka na kojem trenutno nije odmjerila svoju snagu, i gdje bi mogla potencijalno snažno konkurirati rivalima poput Starbucksa, Dunkin 'Donutsa, Cafe Nera. – Costa donosi Coca-Coli novu snagu i ekspertizu u sektoru kave, dok naš sustav može stvoriti mogućnosti za rast branda Costa diljem svijeta – kaže James Quincey, glavni izvršni direktor tvrtke Coca-Cola, dodajući da su topli napitci jedan od rijetkih preostalih segmenata u cijelom sektoru pića u kojima Coca-Cola nema globalni brand.

Da podsjetimo, prema broju kafeterija, Costa Coffee je najveći europski i drugi najveći lanac na svijetu, koji ima više od 2.400 jedinica u Velikoj Britaniji i oko 1.400 na više od 30 međunarodnih tržišta, koje posluju kao franšizne, joint-venture ili veleprodajne jedinice. U prvom kvartalu ove godine, britanski je lanac ostvario operativni profit od 123 milijuna funti, i prihod od 1,29 milijardi.

Ovaj sporazum predstavlja veliki povrat investicije za matičnu tvrtku Whitbread, koja je kupila Costu 1995. godine za 19 milijuna funti, kada je ta tvrtka imala samo 39 kafića, da bi u međuvremenu postala najveća tvrtka za kavu u Britaniji. Znatan dio novca od prodaje branda, oko 3,8 milijardi funti nakon odbijanja transakcijskih troškova, Whitbread će iskorititi za isplatu dioničara. Dio novca koristit će se za otplatu duga i plaćanje doprinosa mirovinskom fondu.