Burger King Hrvatska
Burger King Hrvatska / Primatelj franšize „Kraljevi Restorani“ otvorio je prvi Burger King 2017. u Splitu
Srijeda
16.01.2019
Za širenje mreže restorana Burger Kinga u Hrvatskoj od 2017. zadužena je firma „Kraljevi Restorani“, a početak „velike ekspanzije“ obilježeno je otvaranjem restorana u Splitu i Zagrebu.
 

Burger King je stigao u Hrvatsku 2014. kada je prvi restoran otvoren na odmorištu Draganić-jug na autocesti A1, da bi, godinu dana kasnije, otvorena i poslovnica u zagrebačkom Arena Centru. Nositelj franšize za ove restorane je švicarska tvrtka Marché.

Na tržištu Hrvatske, međutim, 2017. pojavljuje se i novi nositelj razvojne franšize ovog američkog fast-food branda – tvrtka „Kraljevi Restorani“. Kako je u to vrijeme priopćeno iz tvrtke, ovim je „započeto novo poglavlje“ u razvoju lanca u Hrvatskoj te službeno najavljeno da će sve buduće Burger King restorane otvarati „Kraljevi Restorani“. Tvrtka je u vlasništvu australskog poduzetnika hrvatskog podrijetla Marka Ivaničića, koji se dugo godina bavi ugostiteljstvom u Australiji. 

„Kraljevi Restorani“ su do sada otvorili tri Burger Kinga – prvi u Splitu (Mall of Split) u studenom 2017, a zatim, u studenom 2018. u Zagrebu (City Centre one Zagreb), da bi početkom 2019. godine otvorili još jedan u Splitu (City Centre one Split).

Kako je svojedobno najavljeno, „Kraljevi Restorani“ planiraju „veliku ekspanziju“ te će u narednim godinama otvoriti i do 15 restorana, u više gradova Hrvatske. Inače, Burger King je 2013. usvojio strategiju tzv. „potpunog franšizinga“, tako da je sve vlastite restorane prodao primateljima franšize. Lanac se i danas nastavlja isključivo širiti davanjem franšize. Trenutačno, Burger King ima više od 15.000 restorana u više od 100 zemalja.