Exterra / Danas imaju sedam vlastitih trgovina u Srbiji i Bosni i Hecegovini, ali i osam franšiznih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Četvrtak
24.01.2019
Modni brand Exterra iz Srbije širi svoju maloprodaju otvorenjem vlastitih, ali i franšiznih trgovina na domaćem tržištu i zemljama regije – u Crnoj Gori i BiH.
 

Tvrtka Arteks iz malenog mjesta Arilja osnovana je 1990. godine kao obiteljska tvrtka koja se prvotno bavila veleprodajom odjeće i sitotiskom. Sedam godina kasnije obitelj Jevgenijević započela je proizvodnju odjeće. Želja da se na tržištu, kako kažu, ponudi nešto novo i na drugi način doveli su do stvaranja branda Exterra, a koncept i brand zaštićeni su 2003. godine.

Prva je trgovina otvorena 2004. godine u Bulevaru kralja Aleksandra, najdužoj ulici u Beogradu. – Ova je lokacija u to vrijeme bila centralna shopping zona, pa otuda i želja da baš ovdje bude naš prvi dućan  kaže Ivica Jevgenijević, direktor tvrtke.

Danas imaju sedam maloprodajnih mjesta u Srbiji i Bosni i Hercegovini, te osam franšiza u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Prvu su franšiznu poslovnicu otvorili u Loznici prije pet godina.  Franšizing, prije svega, vidimo kao dobar način za brže širenje naše maloprodajne mreže, kao i bolju kontrolu kvalitete poslovanja. U ovoj smo godini već dogovorili otvorenje dvije nove franšizne trgovine  kaže Jevgenijević.

Primatelj franšize branda Exterra bi, prema njegovim riječima, trebala biti osoba koja je odgovorna, marljiva i spremna prihvatiti prijedloge i model poslovanja davatelja franšize. – Naravno, pretpostavlja se da treba osigurati lokal adektvatne kvadrature na dobroj lokaciji, kao i ispuniti druge uvjete koji su potrebni za uspješno poslovanje. S dugogodišnjim iskustvom na mnogim lokacijama razvili smo formulu koja djeluje. Naš primatelj franšize dobiva sva potrebna znanja i vještine u svakom segmentu poslovanja  od marketinga, brandiranja, kriterija za traženu lokaciju, obuke zaposlenika i još mnogo toga. Imamo zajednički cilj, a to je uspjeh primatelja franšize, jer je to i naš uspjeh – kaže on.

– Idealan primatelj franšize bila bi osoba koja ozbiljno i savjesno vodi posao. Netko tko ulaže svoje vrijeme i trud kako bi bio što uspješniji. Naravno, bilo bi idealno da primatelj ima svoj lokal u kojem bi potrošio dovoljno dugo vremena i na taj način pratio te unaprijedio poslovanje – dodaje.

Jevgenijević primjećuje da mnoge trgovine ovoga tipa i dalje posluju po zastarjelim načelima, ne koriste moderna pravila poslovanja, izlaganja robe, uređenja interijera i marketinga.  U tom smislu, mislimo da postoji prostor za transformaciju nekih trgovina u franšize. Između ostalog, i u tome vidimo mogućnost za proširenje naše mreže, dok ćemo, usto, nastaviti s otvorenjem vlastitih prodajnih mjesta u Srbiji i regiji – kaže Jevgenijević.


Poduzetni prije svega / Idealan primatelj franšize bila bi osoba koja ozbiljno i savjesno vodi posao.