Bez „reklama s naslovnica“

Ponedjeljak
08.04.2019
Tek što su najavili širenje na inozemnim tržištima, španjolski sustav oglašavanja Grupo Overnews odustaje od međunarodnog franšizinga.
 

Odluka o odustajanju od franšiznog modela suradnje u poslovnom svijetu nije novost, ali nije toliko ni uobičajena. Češći je scenarij da tvrtka odustane od franšiznog razvoja na određenim tržištima ili, pak, na svim tržištima osim domaćeg. Razlozi za odustajanje mogu biti raznovrsni i vrlo razboriti  u većini slučajeva su to tvrtke koje nisu bile previše konkurentne ili tvrtke koje su u franšizing ušle nedovoljno pripremljene i preko mjere svojih mogućnosti, te nisu mogle podržati međunarodnu ekspanziju. Takva vijest ovih dana dolaze iz španjolske tvrtke Grupo Overnews.

Iako je riječ o tvrtki s više od 20 godina iskustva u području direktnog marketinga, koja na domaćem tržištu ima prilično razvijenu mrežu primatelj franšiza, vijest o povlačenju dolazi iznenada. Između ostalog, u listopadu 2018. Grupo Overnews predstavio se na sajmu franšiza u Varšavi, a tvrtka se odmah nakon toga oglasila i na nekoliko specijaliziranih portala o franšizingu, nudeći svoj franšizni koncept poduzetnicima iz cijele Europe.

Za sada nema službenih objašnjenja zašto je došlo do odustajanja, no prema kadrovskim promjenama u samoj tvrtki i činjenici da je tvrtku napustio dosadašnji menadžer za franšizing, čini se da je u pitanju nedostatak kadrovskih kapaciteta za širenje na više tržišta, prije svega onih koji su više okrenuti engleskom govornom području nego španjolskom. U svakom pogledu, tvrtka više neće tražiti primatelje franšize na tržištima izvan Španjolske.