Aplikacija za naručivanje vožnje
Aplikacija za naručivanje vožnje / CarGo je odsada dostupan i na području gradova izvan Srbije – u Zürichu i Beču
Nedjelja
05.05.2019
Tvrtka CarGo Technologies, vlasnik aplikacije za naručivanje vožnje CarGo, proširila je poslovanje i izvan Srbije. Aplikaciju sada koriste i građani Züricha i Beča.
 

Tvrtka CarGo Technologies nastala je 2015. godine u Beogradu s idejom da, kako kaže direktor tvrtke Vuk Guberinić, građanima pruži inovativnu, brzu i povoljnu organizaciju prijevoza putnika. Dolazeći iz softverske industrije te prateći trendove u svijetu i način na koji se razvija industrija prijevoza putnika, Guberinić se odlučio upustiti u razvoj aplikacije CarGo. Danas je ova aplikacija dostupna za korištenje isključivo članovima Udruženja građana CarGo“, što se postaje postavljanjem aplikacije na mobitel, a kada je riječ o tržištu Srbije, za sada aplikaciju mogu koristiti samo stanovnici Beograda.

Međutim, ova je aplikacija za poručivanje vožnje odnedavno dostupna i građanima Züricha i Beča. Naime, tvrtka CarGo Technologies je krajem 2018. godine potpisala ugovor sa švicarskim prijevoznikom „Züri taxi 7x2“, koji nije samo taxi, već i limo servis, a potom i sa više partnera u Beču. Time je aplikacija CarGo proširila svoje poslovanje na tržišta Europe. Partneri iz inozemstva su, kako nam kaže Guberinić, tražili opciju sličnu Uberu te došli do CarGo aplikacije.

Ugovor koji imamo s partnerom iz Švicarske tipičan je za ovu industriju i riječ je o ugovoru o podjeli prihoda te oni nama na mjesečnoj razini isplaćuju određeni postotak prihoda. Aplikacija je prilagođenja njihovom govornom području i njihovim potrebama. Možemo reći da za sada suradnja ide odlično, građani Züricha su prepoznali CarGo kao servis preko kojeg mogu poručiti uslugu brzo i jednostavno – objašnjava Vuk Guberinić, osnivač i direktor tvrtke CarGo.

Ugovor s partnerom iz Züricha podrazumijeva da partner, osim aplikacije, dobiva i znanje u području marketinga, koji se partnerski razvija. Što se tiče tehnologije, tvrtka CarGo Technologies zadužena je za razvoj aplikacije, unapređenje i sve inovacije, a partner sve to dobiva po principu „ključ u ruke“. – Imamo veliko iskustvo u razvoju online marketinga i targetiranja ciljanih skupina. Za taj smo dio uglavnom mi zaduženi preko firme koju imamo u inozemstvu. S druge strane, lokalni partner razvija ostali segment marketinga. Također, mi prenosimo i sva pozitivna iskustva koja smo dosada imali u razvoju poslovanja – objašnjava Guberinić.

Nakon Züricha, po sličnom su modelu potpisali i nekoliko ugovora s tvrtkama koje se bave prijevozom putnika u Beču, a aplikacija je u glavnom gradu Austrije dostupna od travnja 2019.
Priroda partnerstva ista je kao u Beogradu, surađujemo s partnerima koji u Beču obavljaju servis iznajmljivanja vozila s vozačem. Očekujemo odličnu suradnju – kaže on.

Njihovi prirodni partneri i jesu tvrtke koje se bave organiziranjem ili prijevozom putnika.

Za sada CarGo u Srbiji posluje samo u Beogradu, ali Guberinić kaže da svakodnevno dobivaju poruke od građana Novog Sada i Niša s molbama da se poslovanje proširi i u njihovim gradovima. – CarGo Technologies i „Udruženje građana CarGo“ već se duži period bore u Srbiji za svoj opstanak, za slobodno tržište, bez monopola taxista, a velika potpora građana pokazuje nam da je tržištu Srbije potrebna CarGo aplikacija. Svakako nam je u planu da svoju uslugu, prije svega, omogućimo za korištenje građanima naše zemlje, jer vjerujemo da CarGo može postati brand kojim će se Srbija ponositi. Nakon Züricha i Beča, u planu je, također, daljnje širenje poslovanja u regiji. Želimo biti tvrtka koja će se moći nositi s konkurencijom svjetski poznatih aplikacija poput Ubera – objašnjava on.

Ako se uporede tržište prijevoza u regiji, Guberinić kaže da Hrvatska ima najrazvijenije te potpuno slobodno tržište u području transporta, jer građani Hrvatske mogu koristiti taxi, ali i organizirati prijevoz preko posebne aplikacije. – Za Hrvatskom zaostaju sva ostala tržišta regije, tako da svakako ima prostora za širenje poslovanja – kaže Guberinić.