Dominacija stranih franšiza

Iz svijeta u Srbiju / Na tržištu Srbije više posluje stranih nego domaćih franšiza
Petak
26.07.2019
Među franšiznim sustavima koji posluju u Srbiji više su zastupljeni strani brandovi – oni čine 62% ukupnog broja franšiza. Iz koje zemlje, pak, dolazi najveći broj?
 

Prema najnovijoj Analizi tržišta franšiza tvrtke PROFIT system, u Srbiji po broju aktivnih sustava i dalje dominiraju inozemne franšize, iako je njihov udio u ukupnom broju franšiza (62%) prošle godine bio nešto niži od prethodnog istraživanja iz 2013. godine, kada je taj udio bio 67%.

Najveći broj franšiza, njih 26, potječe iz Sjedinjenih Američkih Država. Podatak koji i nije veliko iznenađenje, pogotovo kada se uzme u obzir da je američko tržište franšiza jedno od najrazvijenijih u svijetu  kako po broju aktivnih sustava, tako i po broju branši u kojima je franšizing zastupljen  a pogotovo kada se uračuna, sada već poslovično, poduzetništvo i proaktivnost američkih tvrtki. Naime, većina franšiznih sustava iz SAD-a ulazi u razvoj s ambicijom da proširi mrežu na velikom i konkurentnom domaćem tržištu, a potom, u gotovo istoj mjeri, i na inozemnim tržištima.

Nakon sustava iz SAD-a, prema zastupljenosti na tržištu Srbije slijede sustavi iz Italije (12), Francuske (10) i Njemačke (9). Osim toga, sustavi iz zemalja regije aktivni su u Srbiji kada je riječ o proširenju franšizne mreže, tako da na ovom tržištu djeluje i sedam franšiza iz Hrvatske te pet iz Slovenije. Ni ovaj podatak nije neočekivan, jer praksa pokazuje da sustavi iz zemalja regije, kada se šire izvan granica domaćeg tržišta, prvo ciljaju susjedne zemlje s kojima imaju bliske povijesne i kulturne veze.

Svi grafikoni preuzeti s portala Franchising.rs

Promatrano po vrsti djelatnosti, inozemne franšize u uslužnom sektoru* više su zastupljene na tržištu Srbije (56%) nego u području trgovine** (44%).

Kod sustava podrijetlom iz SAD-a, Njemačke, Hrvatske, Velike Britanije i Austrije dominiraju franšize koje se bave uslužnim djelatnostima, dok su iz Italije, Slovenije i Španjolske dominantne trgovačke franšize. Zanimljivo je da u Srbiji talijanski franšizni sustavi djeluju isključivo na području trgovine, kao što su iz Austrije prisutne samo uslužne franšize.

*Usluge: gastronomija i ugostiteljstvo, edukacija, ljepota i fitness, poslovne usluge, usluge za individualne klijente, financijske usluge, turizam i hotelijerstvo

**Trgovina: kozmetika, nakit, pokloni, roba široke potrošnje, odjeća i obuća, stvari za djecu, auto-oprema i benzinske crpke, telefoni, računala, tehnika


Made in the USA / Najveći broj inozemnih franšiza koje posluju u Srbiji potječe iz Sjedinjenih Američkih Država