Rast Taco Bella u Rumunjskoj
Krajem 2019. Taco Bell obilježio je otvaranje svog 10. restorana u Rumunjskoj, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra VIVO! u Constanţi. Za razvoj mreže restorana popularnog američkog lanca brze hrane na ovom tržištu odgovorna je tvrtka Sphera Franchise Group, koja je ujedno primatelj master franšize Taco Bella za tržište Rumunjske.
Ugovor o master franšizi potpisan je prije dvije godine, a ova je tvrtka prvi restoran Taco Bella otvorila u listopadu 2017. u Bukureštu. Od tada su se pojavili novi restorani diljem Rumunjske – u Cluju, Sibiu, Temišvaru, Ploiestiu, Brašovu i sada u Constanţi.
– Dvije godine nakon ulaska na tržište Rumunjske, imamo lanac od 10 restorana u sedam velikih gradova. Također smo uspjeli izgraditi veliku bazu obožavatelja, dok potražnja za hranom nadahnutom meksičkom kuhinjom u Rumunjskoj i dalje raste – kaže Kostika Misaka, izvršni direktor Taco Bella u Rumunjskoj.
Sphera Franchise Group najveći je operater neformalnih restorana na rumunjskom tržištu – osim Taco Bella, ova je grupa i primatelj master franšiza za brandove KFC, Pizza Hut i Pizza Hut Delivery te je zadužena za poslovanje i širenje mreže tih restorana u Rumunjskoj.
Američki lanac Taco Bell trenutno broji gotovo 7.200 restorana koji opslužuju više od dvije milijarde ljudi godišnje. Najveći broj jedinica još uvijek ima na domaćem tržištu SAD-a (93% od ukupnog broja). Oko 500 restorana posluje na tržištima izvan Amerike. Kao i većina američkih lanaca brze hrane, Taco Bell se širi i kroz franšizu. Od europskih zemalja, restorani Taco Bella danas se mogu naći u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Finskoj, Cipru, Španjolskoj i Rumunjskoj. Brand je u vlasništvu tvrtke YUM-a! Brands, koji također posjeduju franšizne brandove KFC i Pizza Hut.

pročitajte članke

Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije iznimka. Koje se to investicije tretiraju kao obvezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna suradnja ne može zamisliti?
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Bez licenciranja nema franšizinga. No, iako su vrlo slični, ova se dva modela poslovne suradnje u nekoliko detalja značajno razlikuju.
Španjolski Naturhouse traži partnere za razvoj franšizne mreže i na tržištima ove regije. Na to su ih navela i dobra iskustva iz zemalja Centralne Europe. Češka je jedna od njih.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?