Snažan glas primatelja franšize

Koliko McDonald's ima franšiznih restorana u SAD-u? / Samo na američkom tržištu posluje više od 13.900 restorana. Čak 90 posto restorana u vlasništvu je primatelja franšize.
Utorak
03.03.2020
McDonald’s je odlučio uvrstiti u ponudu restorana u Americi i dva sendviča s piletinom. Pitanje je da li bi se to dogodilo da nije bilo ozbiljnog „pritiska“ njegovih brojnih primatelja franšize.
 

Uvođenje novih proizvoda i nije tako rijetka pojava. Lanci brze prehrane gotovo svaka dva do tri mjeseca predstave po nešto novo, a najčešće se radi o sezonskim ili ograničenim ponudama. Iza priče o McDonald's-ovom sendviču s piletinom stoji, ipak, zanimljiva priča.

Rat za potrošače – preko piletine

Sve počinje s rastom popularnosti suparničkog lanca. Chick-fil-A možda i nije tako poznat izvan Amerike, no, radi se o brandu koji posljednjih godina izaziva pometnju na izuzetno konkurentnom tržištu brze prehrane u Americi. Kako mu i samo ime sugerira, poznat je po specijalitetima od piletine, a nevjerojatan i konstantan rast prodaje bilježi od 2018. godine. Unatoč tome što su svi restorani zatvoreni nedjeljom. Po prodaji je već nadmašio neke od daleko većih i iskusnijih igrača poput KFC-a, Burger Kinga i Wendy's, a nije sigurno da već u narednim godinama neće dostići, ako ne i premašiti, prodaju McDonald'sa i Starbucksa, dva lanca koja su trenutačno isped njega.

Pod brandom Chick-fil-A danas radi 2.400 restorana i taj se broj može činiti neznatnim posebno kad se usporedi s McDonald'sovih 13.900 jedinica na američkom tržištu. Međutim, američki mediji ističu da je McDonald's od 2017. bio prisiljen zatvoriti 122 restorana u Americi, dok je Chick-fil-A za to vrijeme otvorio 175 jedinica. U posljednjih 12 godina, Chick-fil-A je, zapravo, udvostručio broj restorana.

Nagli rast popularnosti Chick-fil-A pokrenuo je alarme u gotovo svim lancima brze prehrane, ne samo mređu brandovima koji nude obroke od piletine. Borba za potrošače postala je iznimno intenzivna tijekom 2019. kada je i Popeyes, još jedan popularni lanac, ponudio svoju verziju pilećeg sendviča. I to, po svoj prilici, vrlo ukusnu verziju. Dogodilo se, naime, da je Popeyes zalihu piletine, koja je trebala pokriti dvomjesečnu promotivnu ponudu, potrošio samo u roku od dva tjedna – potražnja je bila iznad svih očekivanja. Rezultat: Popeyes je u tom razdoblju ostvario prihod od 65 milijuna dolara, a prodaja je skočila 10%.

Odgovor na zahtjev primatelja franšize

Primatelji McDonald'sove franšize nisu nimalo bili oduševljeni razvojem događaja u Americi. Činilo se da gube važan dio tržišnog kolača te da tvrtka ne reagira dovoljno brzo na aktuelnu „borbu“ između lanaca brze prehrane, koju su američki mediji opisali kao „rat za pileći sendvič“. Iako McDonald's u svojoj ponudi ima i obroke s piletinom, potrošači, pa i primatelji franšize, smatrali su da su ove stavke s menija daleko od premium ponude konkurentskog lanca. Interno istraživanje, naime, pokazalo je da čak 89% primatelja franšize smatra da Chick-fil-A predstavlja najveću prijetnju McDonald'su.

Neovisna grupa McDonald'sovih primatelja franšize National Owners Association još se tijekom 2019. obratila tvrtki tražeći uvođenje premium proizvoda od piletine. Pritisak je urodio plodom tek krajem siječnja 2020. Tada su se na meniju svih McDonald'sovih restorana u Americi našla dva nova specijaliteta – Chicken McGriddle i McChicken Biscuit. Primamljivije, hrskavije verzije sendviča s piletinom, koje su već bile u ponudi i prošle test u jednom manjem broju McDonald'sovih restorana. 

Ponuda pilećih sendviča bit će, međutim, vremenski ograničena. Kako će potrošači reagirati na novu ponudu te hoće li primatelji McDonald'sove franšize za to vrijeme uspjeti profitirati na obroku za koji su se borili – tek će se vidjeti.


McDonald's © / Chicken McGriddle i McChicken Biscuit, novi sendviči s piletinom

Popularno na forumu

McDonald’s u brojkama

KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE KOMPANIJE DA LI JE POTREBNO HITNI KREDIT AKO JE DA DAVID WILSON Kreditna kompanija NAJBOLJE MJESTO DA SVOJU KREDITU DOBIJEM KADA JE BILO...

1 komentara
zadnji 12.02.2020
Jeste li za vending biznis?

KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE KOMPANIJE DA LI JE POTREBNO HITNI KREDIT AKO JE DA DAVID WILSON Kreditna kompanija NAJBOLJE MJESTO DA SVOJU KREDITU DOBIJEM KADA JE BILO...

1 komentara
zadnji 12.02.2020
Rast Taco Bella u Rumunjskoj

SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU. Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i...

1 komentara
zadnji 24.01.2020
Život posvećen fettuccinama

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...

1 komentara
zadnji 11.05.2015
Belgijska poslastica u Beogradu

Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...

1 komentara
zadnji 03.12.2013
Fetućinima do slave

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI...

1 komentara
zadnji 03.12.2013
KFC u Sloveniji?

Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?

1 komentara
zadnji 29.09.2013