Dvadeset dvije godine u franšizingu / Oxalis razvija franšiznu mrežu u Češkoj od 1998. godine. Na ovom tržištu danas posluje 58 trgovina, od kojih je većina u rukama primatelja franšize.
Srijeda
03.06.2020
Nakon ukidanja karantene, prvih znakova oporavka poslovanja, ali i inovacija koje su uveli, češki lanac trgovina čaja i kave Oxalis planira proširiti svoju franšiznu mrežu i izvan domaćeg tržišta.
 

Za češki Oxalis, lanac trgovina čaja i kave, godina je započela optimistično, kaže vlasnik ovog koncepta Petr Zelík za portal Franchising.cz. Samo do sredine ožujka zabilježili su rast prometa od oko 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. A onda je izbila pandemija i u Češkoj je, kao i u većini europskih zemalja, proglašeno izvanredno stanje. Sretna je okolnost što su čaj i kava prehrambeni proizvodi, pa Oxalis nije morao zatvoriti svoje trgovine. Ipak, kako kaže Zelík, uz drastično skraćeno radno vrijeme i gotovo „sablasnu“ atmosferu koja je vladala u trgovačkim centrima – gdje su uglavnom smještene trgovine ovog branda – bilo je neobično, ali i neisplativo raditi. Uspjeli su postići samo oko 30% uobičajenog prometa.

Situacija se u posljednje vrijeme ipak promijenila. – Sada već vidimo svjetlo na kraju tunela. Trgovine su ponovo otvorene, ljudi se polako vraćaju. Očekujemo da bi tvrtka mogla ostvariti oko 80% prošlogodišnjeg prometa u svibnju. No, bit će vrlo teško predvidjeti što će donijeti sljedeće razdoblje, jer još uvijek vlada određena neizvjesnost – kaže Zelík.

Pod brandom Oxalis trenutno na češkom tržištu posluje 58 trgovina, od kojih je 30 franšiznih. Lanac se širi i u susjednoj Slovačkoj, gdje ima osam jedinica – za sada je samo jedna franšizna, ostale su u vlasništvu matične tvrtke. – Izvanredno stanje u Slovačkoj nanijelo je težak udarac tamošnjim trgovinama. Vladine mjere bile su vrlo drastične, ali i vrlo učinkovite u pogledu epidemije. Međutim, prodaja je pala za četvrtinu od uobičajene. Srećom, trgovački su centri sada otvoreni i uvjeren sam da dolaze bolji dani – kaže Zelík.

Pandemija je, zapravo, mnoge tvrtke stavila na „test održivosti“, a Oxalis je, prema Zelíku, imao obvezu preuzeti ključnu ulogu kao davatelj franšize te svojim partnerima dati do znanja da su jedna velika franšizna obitelj na koju se uvijek mogu osloniti. – U ovako teškim trenucima, davatelj bi franšize trebao biti štit koji će braniti interese svakog pojedinog primatelja franšize. U našem slučaju, bilo je to ovako – napisali smo prijedlog za smanjenje najamnine te ga proslijedili svim iznajmljivačima, tražeći da pregovaramo o novim uvjetima u ime svih naših primatelja franšize. Stupili smo u kontakt i izravno poslali Vladi pitanja koja su se odnosila na našu situaciju. Obavijestili smo primatelje franšize o svim državnim mjerama, dali smo im detaljna objašnjenja što i kako učiniti. Za vrijeme izvanrednog stanja pridružili smo se takozvanoj Inicijativi –neformalnoj udruzi trgovaca i trgovačkih lanaca koji su branili interese maloprodavača pred vlasnicima trgovačkih centara – ističe Zelík što su učinili kako bi primateljima franšize olakšali poslovanje u uvjetima pandemije.

Franšiza spremna za „izvoz“

S ublažavanjem mjera karantene i prvim znakovima povratka u normalne poslovne tokove, i u Oxalisu su počeli razmišljati o daljnjem razvoju franšizne mreže. Od ove će godine, prema Zelíku, više biti fokusirani na inozemna tržišta. – Češka ima oko 10 milijuna stanovnika te na tržištu te veličine procjenjujemo da bismo mogli imati od 65 do 70 trgovina. S trenutnim brojem već se približavamo zasićenosti tržišta. Stoga ćemo, umjesto otvaranja novih jedinica, pokušati doći do boljih pozicija unutar trgovačkih centara. Slična je situacija i u Slovačkoj, gdje bi se još mogle otvoriti najviše tri do četiri trgovine – navodi Zelík sljedeće korake na tržištima na kojima već posluju.

S druge strane, pripreme za međunarodnu ekspanziju su u tijeku, potvrđuje Zelík. – Gotovo godinu dana radimo na izradi franšiznog operativog priručnika na engleskom jeziku, jer bismo željeli koncept prenijeti i u druge zemlje. Mi prije svega tražimo primatelje master franšize, to jest, partnere koji bi na svom lokalnom tržištu otvorili jednu ili više poslovnica, i koji bi, u isto vrijeme, bili zaduženi za daljnji razvoj mreže. To znači da bi na lokalnom tržištu imali pravo davati našu franšizu i pronalaziti nove partnere – objašnjava Zelík.

Inovacija je pokretač napretka

Petr Zelík kaže da su prošle godine ušli u zajedničko ulaganje i osnovali tvrtku Oxalis Cool Drinks, koja će proizvoditi ledene čajeve i ledenu kavu. – Shvatili smo da moramo u ponudu uvesti hladna pića kako bismo pokrili razdoblje zatišja u poslovanju, što je, u našem slučaju, ljeto – kaže Zelík.

Osim ponude gotovih hladnih napitaka, Oxalis će pokrenuti i proizvodnju prirodne kozmetike na bazi japanskog zelenog čaja i kolumbijske zelene kave. – Vjerujemo da će ovo proširenje proizvodnog asortimana samo dodatno povećati promet – kaže Zelík.

Iako bi se moglo reći da su čajevi i kava relativno „konzervativni“ proizvodi te da potrošači često kupuju iste stvari, inovacije su i dalje poželjne, kaže vlasnik Oxalisa. – Uz ove tradicionalne potrošače, uvijek ima onih koji traže nove okuse i arome, proizvode s novih podneblja. Zbog toga smo uveli praksu da svake godine na početku sezone, u rujnu, predstavljamo nove proizvode. Pored svega toga, posebno vodimo brigu o izgledu naših trgovina, načinu sortiranja i prikazivanja proizvoda. Dakle, ako želite da vam biznis i partnerska mreža stalno napreduju i rastu, inovacije su nužne – zaključuje Zelík.


Spremni za nove partnere / Oxalis traži primatelje master franšize – poduzetnike koji bi na lokalnom tržištu bili spremni otvoriti jednu ili više trgovina, ali koji bi se, u isto vrijeme, bavili i daljnjim razvojem mreže na tom tržištu

Popularno na forumu

Vuna kao vrijedan resurs

POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...

3 komentara
zadnji 18.03.2024
Vuna kao vrijedan resurs

POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...

3 komentara
zadnji 18.03.2024
Vuna kao vrijedan resurs

SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA...

3 komentara
zadnji 17.01.2024
Studenac preuzima lanac Lonia

Pozdrav svima koji čitaju ovaj savjet, ja sam Dragana Letić. Imam troje djece i radim kao medicinska sestra u Zagrebu već 3 godine. Ako čitate ovu poruku, već ste u...

1 komentara
zadnji 31.07.2023
Biznis iz druge ruke

Pozdrav svima koji čitaju ovaj savjet, ja sam Dragana Letić. Imam troje djece i radim kao medicinska sestra u Zagrebu već 3 godine. Ako čitate ovu poruku, već ste u...

4 komentara
zadnji 31.07.2023
Biznis iz druge ruke

Pozdrav svima koji čitaju ovaj savjet, ja sam Dragana Letić. Imam troje djece i radim kao medicinska sestra u Zagrebu već 3 godine. Ako čitate ovu poruku, već ste u...

4 komentara
zadnji 31.07.2023
Biznis iz druge ruke

Poštovana, Tvrtka Family Shop za sada franšiznu mrežu isključivo razvija na matičnom tržištu u Poljskoj.

4 komentara
zadnji 05.12.2016
Biznis iz druge ruke

Molim informaciju kako stupiti u kontakt s firmom family Textiles? Hvala

4 komentara
zadnji 04.12.2016