Donuterie / Trenutačno, Donuterie ima 17 poslovnica na domaćem tržištu u Rumunjskoj, a koncept je prenijet i na inozemna tržišta putem franšize.
Ponedjeljak
24.05.2021
Franšizni sustav Donuterie zainteresiran je razviti mrežu svojih slastičarnica i na tržištu Hrvatske. Koliko treba uložiti u ovu franšizu?
 

Prva poslovnica Donuterie, slastičaranice poznate po širokoj ponudi klasičnih i mini-krafni, otvorena je 2014. godine u Târgu Mureşu, gradu na sjeveru Rumunjske. Vlasnik branda želio je stvoriti koncept koji će svojom ponudom podjednako oduševiti i zabaviti mušterije. Tome su, međutim, prethodili mjeseci i mjeseci testiranja – sve dok nisu došli do savršenog recepta za tijesto, a zatim i nadjeve te različite preljeve za krafne. Dizajn prodajnog mjesta, brand te slogani, dodatno su trebali privući kupce. 

Da se trud isplatio, potvrđuje i tempo širenja mreže. Trenutačno, Donuterie ima 17 poslovnica na domaćem tržištu u Rumunjskoj, a koncept je prenijet i na inozemna tržišta putem franšize. U Francuskoj posluje šest slastičarnica, u Belgiji četiri, a u Velikoj Britaniji jedna. Iz sjedišta tvrtke potvrđuju da je franšiza sada dostupna i za tržišta ove regije, prije svega Hrvatsku. U tijeku je potraga za partnerima koji bi bili zainteresirani za otvaranje prodajne jedinice na lokalnom tržištu.

Uz dokazanu stručnost i podršku po svim pitanjima poslavanja, primateljima se franšize nudi i pomoć pri odabiru lokacije za slastičarnicu te pomoć oko dizajna i uređenja prodajnog prostora. Primatelji će svakako dobiti i kompletan Operativni priručnik, koji se sastoji od priručnika za menadžera, priručnika za zaposlenike i priručnika o franšizi. Osim toga, davatelj će budućim franšizerima osigurati i softversko rješenje koje obuhvaća prodaju, proizvodnju, planiranje i analizu podataka. Uz sve to, partner može računati i na već uspostavljenu mrežu dobavljača.

Koliko košta franšiza?

Investicija u otvaranje i pokretanje Donuterie iznosi od 35 do 45 tisuća eura. Konačni iznos, ipak, ovisi o površini lokala te o tome postoji li dovoljno prostora za postavljanje stolova i sjedećih mjesta prema standardima franšize. Ovo ulaganje obuhvaća sve troškove povezane s opremanjem i početnim rashodima. Idealne lokacije za ovu vrstu koncepta jesu trgovinski centri te prometne pješačke zone i centar grada.

Kandidat za primatelja franšize ne mora imati iskustva iz područja gastronomije, ali se to svakako uzima kao prednost. Mnogo je važnije da bude poduzetan, da poznaje lokalno tržište i kupovne navike ljudi. Također, očekuje se da primatelj franšize bude 100% posvećen i uključen u svakodnevno poslovanje.


U potrazi za primateljima franšize / Franšiza je dostupna i za tržište Hrvatske, a u tijeku je potraga za partnerima koji bi bili zainteresirani otvoriti prodajnu jedinicu na lokalnom tržištu