Moda za sve meridijane / LOFT ima 50 dućana u Turskoj i 15 franšiznih jedinica u drugim europskim zemljama. Hoće li se popisu franšiza pridružiti i zemlje ove regije?
Petak
20.08.2021
Turski modni brand LOFT već 30 godina uspješno posluje na izuzetno konkurentnom tržištu proizvodnje i prodaje tekstilnih proizvoda. Sada su spremni za širenje u Europi, a franšizne partnere traže i u ovoj regiji.
 

LOFT se u Turskoj doživljava kao inovativan i moderan, ali i kultni brand, koji prodaje kvalitetne i originalno dizajnirane proizvode po pristupačnim cijenama. Za ovih 30 godina rada specijalizirali su se za odjeću od jeansa, a obraćaju se „svima koji odjećom žele naglasiti svoju različitost“. U Turskoj LOFT ima 50 monobrand trgovina, ali se njihovi proizvodi mogu pronaći na još gotovo 1.000 prodajnih mjesta, u odabranim robnim kućama.

Nakon izbijanja pandemije Kovida-19, tvrtka je prepoznala šansu za rast i usvojila novi razvojni plan koji podrazumijeva da će do 2024. otvoriti 100 trgovina na domaćem tržištu, kao i 80 trgovina u europskim i azijskim zemljama. Osim Rusije, Rumunjske, Ukrajine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Libanona, LOFT je zainteresiran za proširenje maloprodajne mreže na tržišta ove regije. Zainteresiranim se poduzetnicima nudi mogućnost uzimanja franšize i otvaranja trgovine pod ovim brandom.

Otvoriti dućan pod franšizom

Jedan od prvih zadataka budućih primatelja LOFT franšize bit će pronalaženje odgovarajućeg prostora za trgovinu, a centrala preporučuje lokale od 250 četvornih metara. Primatelj bi trebao uložiti između 60 i 70 tisuća eura u opremanje i renoviranje trgovine prema standardima ove franšize. Taj iznos pokriva troškove namještaja, rasvjete i uređenja interijera. Konačni iznos ulaganja, međutim, ovisi o veličini prostora i obliku suradnje. U početno ulaganje trebalo bi uključiti ​​i troškove vezane za kupnju robe – iznos za prvu narudžbu kreće se od 50 do 60 tisuća eura. Bruto marža za primatelje franšize iznosi 55% -58%.

Primatelj franšize je, osim toga, dužan koristiti preporučeni softver za maloprodaju te snositi troškove njegova najma i održavanja. No, kako naglašavaju u ovoj tvrtki, svi gore navedeni parametri suradnje su okvirni i služe kao ilustracija onoga što se očekuje, budući da će uvjeti za svakog partnera biti točni i posebno definirani.

Podrška iz centrale 

S druge strane, davatelj franšize jamči da će pružiti svu potrebnu pomoć i podršku svojim partnerima, ne samo na početku poslovanja, već i tijekom cijelog trajanja suradnje. Uz standardni prijenos znanja (know-how), davatelj franšize će organizirati detaljnu obuku o menadžerskim i poslovnim strategijama, proizvodima i marketingu. Tekuća podrška davatelja također uključuje redovne posjete franšiznim podružnicama, koje će se provoditi svaka dva mjeseca.

Među onima koji su zainteresirani za LOFT franšizu prednost će imati ljudi s iskustvom u maloprodaji i s infrastrukturom za upravljanje logistikom, distribucijom i prodajom. Prednost je i ako primatelj ima dobre kontakte s upravom trgovačkih centara ili sa zakupodavcima koji drže trgovine u atraktivnim trgovačkim područjima. Kandidati za franšizu bi, naravno, trebali imati dovoljno financijskih sredstava za pokretanje posla i otvaranje više trgovina.

VLASTITE POSLOVNICE

50 u Turskoj

BROJ FRANŠIZNIH POSLOVNICA

15 u Albaniji, Azerbajdžanu, Cipru (sjeverni dio), Rusiji, Kazahstanu, Luksemburgu, Kirgistanu, Alžiru

OČEKIVANI IZNOS INVESTICIJA I PARAMETRI SURADNJE:

  • Lokal površine 250 m²;
  • Franšizna naknada: sukladno odabranom franšiznom modelu suradnje;
  • Potrebna je bankarska garancija;
  • Royalty naknade: Nema;
  • Očekivana bruto marža: 55% - 58%;
  • Očekivani troškovi opremanja trgovine (bez klimatizacije i građevinskih radova) za 250 m²: 60.000 – 70.000 EUR za 250 m²
  • Prvo punjenje robom: 50.000 – 60.000 EUR za dućan od 250 m²

Kako pokrenuti prodaju jeansa? / Poduzetnicima iz zemalja ove regije LOFT nudi suradnju i mogućnost otvaranja franšiznog dućana