Iz Kansasa do kozmosa / Pizza Hut je još 1994. ponudila uslugu naručivanja pizze putem interneta, lansirala je pizzu u kozmos 2001. godine i bila prva tvrtka koja je isporučila pizzu u Bijelu kuću.
Utorak
16.11.2021
Godina 2020. bila je godina reorganizacije za brend Pizza Hut. Franšizna mreža ponovno raste, a zainteresirani su i za širenje u zemljama ove regije.
 

Prije više od 60 godina, braća Frank i Dan Carney posudili su 600 dolara od svoje majke i odlučili promijeniti način na koji svijet doživljava i konzumira pizzu. Godine 1958. otvorili su prvi restoran u Wichiti u Kansasu i nazvali ga Pizza Hut. Razlog za odabir imena bio je prilično prozaičan – na natpisu koji su kupili za restoran bilo je mjesta samo za osam slova. Od skromnih početaka, Pizza Hut je izrastao u jedan od najpoznatijih brendova i danas je drugi najveći lanac pizzerija na svijetu. Brend trenutno upravlja sa 17.369 restorana u 110 zemalja, od kojih oko 99% vode primatelji franšize.

Prošle je godine tvrtka ipak zabilježila petogodišnji minimum u prodaji, a u razdoblju od 2019. do 2020. godine izgubila je 7% dobiti. No, čini se da se tvrtka oporavila 2021. godine, kada je samo tijekom prvog kvartala povećala dobit za 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pokazalo se to kao najbolji tromjesečni rezultat tvrtke u posljednjih deset godina. Analitičari se slažu da je to svakako posljedica redizajna brenda, kao i suradnje s tvrtkom „Beyond Meat“ koja je jelovnik Pizza Huta obogatila vegetarijanskim jelima s okusom mesa.

Tijekom 2020. godine u svijetu je zatvoreno i više od tisuću lokacija. Suprotno očekivanjima, razlog tome nije bila pandemija Kovida, već nastojanje da se restrukturira rad mreže, te da se fokus pomakne na ponudu, digitalizaciju i modernizaciju usluge umjesto na razvoj mreže tradicionalnih restorana. Čini se da je Kovid samo ubrzao ovu tranziciju i zatvaranje restorana neformalnog objedovanja.

Pod okriljem velikog brenda

Jedini operater i primatelj master franšize brenda Pizza Hut za tržišta Centralne i Istočne Europe je poljska tvrtka AmRest. Naime, 2016. godine ova je tvrtka potpisala ugovor i preuzela obvezu prodaje pojedinačnih franšiza trećim stranama te tako potakla razvoj mreže restorana u regiji Centralne i Istočne Europe. U Europi trenutno ima više od 200 primatelja franšize Pizza Huta, a restorani se mogu pronaći u Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Armeniji, Azerbajdžanu, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Franšizni partneri također se traže i u zemljama ove regije – Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

Poduzetnici koji su zainteresirani za franšizu Pizza Huta trebali bi prvo osigurati kapital od najmanje 125 tisuća dolara za otvaranje restorana. Postoje dva formata – Express i Delivery. Pizza Hut Express format je prilagođen lokacijama u trgovačkim centrima, kinima, na benzinskim postajama. Ne zahtijeva veliki prostor – najmanje 40 m2. Drugi format – Pizza Hut Delivery– restoran je s mjestima za sjedenje, ali i uslugom dostave na kućnu adresu. Preferirane lokacije za ovu vrstu restorana su centralne gradske zone ili velike stambene četvrti koje imaju dobar pristup za goste i vozače. Potreban je prostor od 110 do 120 m2.

Primatelj će franšize imati obvezu platiti i jednokratnu ulaznu naknadu (za pristupanje franšiznom sustavu), a zatim i izdvajati po 6% prometa za redovitu mjesečnu nakanadu te naknadu za marketing.

– Što se idealnih primatelja franšize tiče, tražimo partnere koji će imati potencijal za otvaranje i vođenje većeg broja restorana – izjavio je Damian Ribak, globalni direktor franšiznog poslovanja u Pizza Hutu. 

S druge strane, mi nudimo rješenja za sve opcije – kako u slučaju da partner otvori restoran u novom objektu, tako i u slučaju da samo „prevede“ postojeći restoran u franšizu. Ukoliko je riječ o izgradnji i uređenju novog objekta, nudimo niz usluga podrške. Lokal možemo pripremiti i sami, a zatim ga prepustiti primatelju franšize ili pružiti podršku tijekom izgradnje. Odluka je na partneru – dodaje Ribak.

– Jamčimo intenzivnu obuku i prijenos svih poslovnih znanja, kontinuiranu podršku i coaching po svim ključnim pitanjima poslovanja i marketinga. Osigurat ćemo sve digitalne alate koji su danas nužni za uspješnu prodaju i vođenje poslovanja – navodi Ribak.


Pizza Hut za poduzetne / Primatelj će franšize moći računati na podršku davatelja franšize pri odabiru lokacije, renoviranju i pripremi za otvaranje restorana, a zatim i po svim pitanjima poslovanja. Primatelj prolazi i obuku i dobiva pristup mreži provjerenih dobavljača.

Popularno na forumu

Sa terena do franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Investirati u razvoj franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Zaradi na jeftinoj kavi

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Riblje delicije i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Život posvećen fettuccinama

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...

1 komentara
zadnji 11.05.2015
Fetućinima do slave

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI...

1 komentara
zadnji 03.12.2013
KFC u Sloveniji?

Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?

1 komentara
zadnji 29.09.2013