Više od talijanskog restorana
Comparello Bello sicilijanski je izraz koji se može prevesti kao „moj prijatelj“ i oslikava duh u kojem su tri dobra prijatelja po završetku fakulteta odlučila udružiti svoje resurse i pokrenuti zajednički projekt. Tako su 2015. godine u Messini na Siciliji otvorili Comparello Bello, restoran koji spaja klasično i moderno, a ideja je bila ponuditi širokoj bazi potrošača i autentična talijanska jela i popularna internacionalna jela i pića – po pristupačnim cijenama. Kako je popularnost restorana brzo rasla, u roku od nekoliko godina otvorene su još dvije lokacije – u Messini i Palermu (franšiza). Dobre su rezultate postizali čak i tijekom karantene, a vlasnici koncepta sada imaju ambiciju pokrenuti franšizne restorane diljem Europe.
O počecima, strategiji razvoja i poželjnim primateljima franšize govori direktor prodaje Claudio D'Agata.
Odakle ideja za Comparello Bello?
Poput mnogih drugih sjajnih projekata, i Comparello Bello nastao je slučajno. Jednom prilikom, dok smo svi skupa sjedili za stolom i pričali, javila se ideja kako bi bilo dobro otvoriti nešto novo, neku pomalo drugačiju pivnicu, jer smo upravo pronašli prostor koji nam se jako svidio. No, prostor je bio prevelik za pivnicu, pa smo – umjesto da nađemo manji lokal – proširili koncept! Mogli bismo reći da je lokacija diktirala sadržaj koncepta, a ne obrnuto. Pomno smo istražili destinaciju, uvidjeli da ova zona grada privlači raznolike potrošače, različitih dobi, statusa i tipova. Riječ je o povijesnom i poslovnom centru grada, ali i obiteljskoj destinaciji, koja svakodnevno privlači veliki broj ljudi, tako da je prometno i danju i noću. Stoga smo i odlučili da naši restorani rade 18 sati dnevno kako bismo uvijek svima bili na usluzi.
Kako ste se prilagodili situaciji kada je izbila pandemija?
Odlučili smo se za strategiju koja je bila dominantna od samog početka – lokacija je od vitalnog značaja. Primjerice, potpuno smo preuredili restoran u Palermu. Ponudili smo suradnju tvrtkama i biznisima iz okolice te naš restoran pretvorili u poslovnu menzu. Ako ste voljni, čak i najgoru situaciju možete maksimalno iskoristiti. Lockdown je dakako diktirao i sljedeće korake – dok smo razvijali online platformu, fokusirali smo se na take away i dostavu. Sve su ove promjene odrađene s najvećom pažnjom, što nije bilo previše teško jer imamo izvrsnu suradnju i izgrađen odnos povjerenja sa svojim dobavljačima .
Gdje biste željeli vidjeti franšize restorana?
Je li „svugdje“ prihvatljiv odgovor? Postavili smo visoke ciljeve; to je naša tajna. Možete se zadovoljiti s tri restorana, mi želimo 10! Trenutno nam je cilj pokrenuti franšizu u Poljskoj, tržištu koje je drugačije od našeg, ali koje se ističe po poduzetničkom duhu, težnji za uspjehom i otvorenošću za nove ideje.
Koje kvalitete tražite kod primatelja franšize?
Ima ih mnogo, ali ne previše! Tražimo partnere mladalačkog duha, godine nisu bitne. Važno je da imaju britak i dinamičan način razmišljanja, da su otvoreni za promjene, budući da uvijek podržavamo nove ideje, a preziremo monotoniju. Tražimo transparentnost, poštenje, međusobno povjerenje i poduzetničku hrabrost.
Nakon kojeg vremena primatelj franšize može očekivati profit?
„Očekivati“ možda nije prava riječ. Želimo aktivno raditi i surađivati s primateljima franšize, pomoći jedni drugima u postizanju zajedničkog cilja. Taj proces uključuje i detaljno istraživanje tržišta, identifikaciju ciljnih skupina potrošača, oslanjanje na dosadašnja iskustva, ali i nove ideje. Ako sve bude napravljeno kako treba, dobit će doći prije nego kasnije.
Comparello Bello – ključne brojke i zahtjevi sustava
- Ukupna investicija za otvaranje franšiznog restorana: 150.000 € - 200.000 €
- Pogodan prostor: najmanje 200 m2
- Davatelj franšize ne naplaćuje ulaznu franšiznu naknadu
- Primatelji franšize izdvajaju za redovitu franšiznu naknadu 4% dvomjesečnog prometa u prve dvije godine, a 5% u sljedećim godinama poslovanja
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Kada se zbroje sve humanoidne figurice koje je do sada napravio LEGO, ispada da ih ima nešto manje od broja ljudi na Zemlji – četiri milijarde.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
I started receiving alert of cash been transferred from my account immediately I had to rush down to the bank to know what's happening I was told that my funds got wired out of...
Zaradi na jeftinoj kavi
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Više od talijanskog restorana
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Papa John's osvaja Kinu
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Franšizni „boost“
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Snažan rast u UK
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Partnerstvo ubrzava rast
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Novo ime u svijetu kave
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...