Više od talijanskog restorana
Comparello Bello sicilijanski je izraz koji se može prevesti kao „moj prijatelj“ i oslikava duh u kojem su tri dobra prijatelja po završetku fakulteta odlučila udružiti svoje resurse i pokrenuti zajednički projekt. Tako su 2015. godine u Messini na Siciliji otvorili Comparello Bello, restoran koji spaja klasično i moderno, a ideja je bila ponuditi širokoj bazi potrošača i autentična talijanska jela i popularna internacionalna jela i pića – po pristupačnim cijenama. Kako je popularnost restorana brzo rasla, u roku od nekoliko godina otvorene su još dvije lokacije – u Messini i Palermu (franšiza). Dobre su rezultate postizali čak i tijekom karantene, a vlasnici koncepta sada imaju ambiciju pokrenuti franšizne restorane diljem Europe.
O počecima, strategiji razvoja i poželjnim primateljima franšize govori direktor prodaje Claudio D'Agata.
Odakle ideja za Comparello Bello?
Poput mnogih drugih sjajnih projekata, i Comparello Bello nastao je slučajno. Jednom prilikom, dok smo svi skupa sjedili za stolom i pričali, javila se ideja kako bi bilo dobro otvoriti nešto novo, neku pomalo drugačiju pivnicu, jer smo upravo pronašli prostor koji nam se jako svidio. No, prostor je bio prevelik za pivnicu, pa smo – umjesto da nađemo manji lokal – proširili koncept! Mogli bismo reći da je lokacija diktirala sadržaj koncepta, a ne obrnuto. Pomno smo istražili destinaciju, uvidjeli da ova zona grada privlači raznolike potrošače, različitih dobi, statusa i tipova. Riječ je o povijesnom i poslovnom centru grada, ali i obiteljskoj destinaciji, koja svakodnevno privlači veliki broj ljudi, tako da je prometno i danju i noću. Stoga smo i odlučili da naši restorani rade 18 sati dnevno kako bismo uvijek svima bili na usluzi.
Kako ste se prilagodili situaciji kada je izbila pandemija?
Odlučili smo se za strategiju koja je bila dominantna od samog početka – lokacija je od vitalnog značaja. Primjerice, potpuno smo preuredili restoran u Palermu. Ponudili smo suradnju tvrtkama i biznisima iz okolice te naš restoran pretvorili u poslovnu menzu. Ako ste voljni, čak i najgoru situaciju možete maksimalno iskoristiti. Lockdown je dakako diktirao i sljedeće korake – dok smo razvijali online platformu, fokusirali smo se na take away i dostavu. Sve su ove promjene odrađene s najvećom pažnjom, što nije bilo previše teško jer imamo izvrsnu suradnju i izgrađen odnos povjerenja sa svojim dobavljačima .
Gdje biste željeli vidjeti franšize restorana?
Je li „svugdje“ prihvatljiv odgovor? Postavili smo visoke ciljeve; to je naša tajna. Možete se zadovoljiti s tri restorana, mi želimo 10! Trenutno nam je cilj pokrenuti franšizu u Poljskoj, tržištu koje je drugačije od našeg, ali koje se ističe po poduzetničkom duhu, težnji za uspjehom i otvorenošću za nove ideje.
Koje kvalitete tražite kod primatelja franšize?
Ima ih mnogo, ali ne previše! Tražimo partnere mladalačkog duha, godine nisu bitne. Važno je da imaju britak i dinamičan način razmišljanja, da su otvoreni za promjene, budući da uvijek podržavamo nove ideje, a preziremo monotoniju. Tražimo transparentnost, poštenje, međusobno povjerenje i poduzetničku hrabrost.
Nakon kojeg vremena primatelj franšize može očekivati profit?
„Očekivati“ možda nije prava riječ. Želimo aktivno raditi i surađivati s primateljima franšize, pomoći jedni drugima u postizanju zajedničkog cilja. Taj proces uključuje i detaljno istraživanje tržišta, identifikaciju ciljnih skupina potrošača, oslanjanje na dosadašnja iskustva, ali i nove ideje. Ako sve bude napravljeno kako treba, dobit će doći prije nego kasnije.
Comparello Bello – ključne brojke i zahtjevi sustava
- Ukupna investicija za otvaranje franšiznog restorana: 150.000 € - 200.000 €
- Pogodan prostor: najmanje 200 m2
- Davatelj franšize ne naplaćuje ulaznu franšiznu naknadu
- Primatelji franšize izdvajaju za redovitu franšiznu naknadu 4% dvomjesečnog prometa u prve dvije godine, a 5% u sljedećim godinama poslovanja
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj "know-how" i brand, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primatelja franšize, koji tom naknadom stječu pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Jubilarno 20. izdanje najvećeg sajma franšiza u Centralnoj i Istočnoj Europi rezervirano je za kraj listopada. Varšava će ponovno ugostiti 150 tvrtki koje traže buduće poslovne partnere – primatelje franšize.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...
Sa terena do franšize
POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...
Investirati u razvoj franšize
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Bez želje, nema uspjeha
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Sa terena do franšize
SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA...