Uvozimo zrno, izvozimo kvalitetu
Potražnja za dobrom šalicom kave odavno se ne smatra hirom pojedinca, već potrebom velikog broja potrošača koja se u današnje vrijeme ne smije zanemariti. Tržište specialty kave, crnog napitka vrhunske kvalitete, posljednjih deset godina doživljava pravi procvat u Europi i gotovo da nema tržišta koje se ne može pohvaliti kafeterijama koje nude vrhunsku kavu. Meron, brend nastao 2015. godine u Cluju, danas je poznat u cijeloj Rumunjskoj, a među prvima je ponudio širok izbor specialty kave na domaćem tržištu. – Kao što ima ljudi koji vole popiti čašu dobrog vina, sve više nailazimo na ljude koji zaista žele uživati u šalici izvrsne kave – kaže Crina Ciocian, partnerka i direktorica poslovnog razvoja u tvrtki Meron Coffee.
Britanski je Independent nedavno objavio članak u kojem tvrdi da Cluj, drugi najveći grad u Rumunjskoj, ima „coolest café culture“ u istočnoj Europi, označivši Meron kao obveznu destinaciju za turiste i putnike koji traže dobru kavu. O razvoju specialty kave u Rumunjskoj i želji tvrtke da putem franšiza proširi mrežu kafeterija diljem Europe i Bliskog istoka, razgovaramo s Crinom Ciocian.
Koliko kafeterija trenutno imate? Koliko je među njima franšiznih?
U ovom trenutku imamo 20 kafeterija. Deset je u vlasništvu tvrtke, a ostalih 10 u rukama primatelja franšize. U ovaj smo posao ušli kao početnici u branši, ali smo se htjeli sami okušati i uvjeriti kako izgleda voditi biznis u ugostiteljstvu – zato još uvijek imamo veliki broj kafeterija u našem vlasništvu.
Uskoro ćemo otvoriti lokal u Sibiuu, iznimno lijepom, povijesnom i kulturnom središtu Rumunjske.
Trenutno sam u Temišvaru, gdje se pripremamo za otvaranje naše prve kafeterije u tom gradu. Nadziremo arhitektonske i projektantske radove jer želimo biti sigurni da se sve radi po planu i standardima. To nam je imperativ! U suprotnom, naši baristi ne bi bili zadovoljni. Kafeterija ne može biti samo lijep radni prostor, već mora biti i funkcionalna.
Što se tiče proizvodnje i prodaje kave u zrnu, nastojimo optimizirati sve što smo do sada uradili jer nitko od nas, osnivača, nije imao prethodnog iskustva u ovoj oblasti – sve smo po tom pitanju morali raditi „od nule“. Da, imali smo iskustva kao poduzetnici, ali smo vrlo malo znali o specialty kavi kada smo otvarali prvi lokal. Sve smo učili od početka – razvili smo postupke prženja kave, recepte i program obuke barista. Posjetili smo bezbroj festivala kave, raznih konvencija, natjecanja, boravili na plantažama kave, proučavali i upijali ono najbolje što postoji – jer smo htjeli biti najbolji u ovoj industriji.
Koja je tajna dobro pržene kave?
Sve počinje s proizvodom. Najbolja zrna kave dobivamo izravno od farmera i ponosni smo što neke od njih poznajemo osobno. Naime, upravo sam se vratila iz Paname, gdje smo posjetili neke od naših starih partnera, ali i krenuli u potragu za novim dobavljačima jer planiramo proširiti mrežu. Ovo je bio važan potez menadžmenta.
Inače, imamo vlastitu pržionicu pa možemo kontrolirati kvalitetu zrna kave i način njihovog prženja. Naš profil prženja je vrlo lagan, više podsjeća na nordijski stil u dobivanju okusa, jer se tako značajnije naglašava podrijetlo kave. Gotovo svaki dan imamo testiranje kvalitete kave – coffee cupping.
Jednostavno pokušavamo dobiti najbolju moguću kavu. Potvrda tome je porast broja narudžbi iz drugih specijaliziranih kafića. Čak su i kafeterije iz Francuske i sjeverne Europe počele naručivati našu kavu u zrnu, a imamo i nekoliko partnera iz istočne Europe. Lijepo je dobiti takve povratne informacije, jer smo zadnjih nekoliko godina doista fokusirani na taj segment.
Osim kvalitetne kave, po čemu se još Meron izdvaja od ostalih lanaca?
Mislim da je to spoj kvalitete proizvoda, znanja naših barista, njihove stalne edukacije i načina na koji komuniciramo i promoviramo brend. Imamo strogu politiku po tim pitanjima. Ako odete u Meron, nećete naći baristu koji ne zna porijeklo kave ili recepte.
Razumijem da se može činiti da imamo stroge procedure i pravila, ali u isto vrijeme, naše kolege shvaćaju da ako želiš biti najbolji, moraš imati najbolje znanje i praksu. U ovoj industriji nije dovoljno pritisnuti gumb i pustiti kavu da teče. Kupci i njihovo iskustvo su nam jako važni. Zato je toliko važno imati najbolji proizvod i najvišu razinu znanja i obuke.
Kojoj se demografskoj skupini Meron posebno „obraća“?
Rekala bih da su to mladi, obrazovani, aktivni ljudi. Ljudi kojima je stalo do toga što jedu i piju jer je to njihov stil života. Naša kava nije jedna od najjeftinijih, jer su zrna koja kupujemo zaista kvalitetna. Za najkvalitetniju kavu, jednostavno, morate platiti. A naši kupci razumiju da plaćaju ne samo za kvalitetan proizvod, već i za iskustvo.
Ulažemo u stjecanje znanja i iskustva naših barista. Ulažemo u lokale, radimo s dizajnerima i arhitektima. Koristimo samo najbolju opremu za kavu. Na taj način, za naše kupce, Meron je cjelovito iskustvo.
Kad pričamo o franšiznom širenju, za koja ste tržišta ili gradove posebno zainteresirani?
Jako smo zainteresirani za neke od većih gradova u Europi.
Tijekom pandemije bilo je problema uslijed zatvaranja granica, što je usporilo međunarodni razvoj. No, već vodimo nekoliko razgovora, zanima nas razvoj i u drugim dijelovima Europe. Trenutačno smo fokusirani na Veliku Britaniju, Sjevernu Europu, Španjolsku, Austriju, čak i na Dubai – budući da tamo primjećujemo sve veći interes za specialty kave.
Koji su kratkoročni, a koji dugoročni ciljevi tvrtke?
Uvijek smo govorili da je u redu praviti planove – ali nismo prestrogi u pogledu postignuća, jer život ne funkcionira uvijek tako. Lijepa strana poduzetništva je što možete raditi što želite, kada želite i poslovati s kim želite. Stoga, pokušavamo održati ovo obećanje sebe radi.
Prvo, želimo konsolidirati našu poziciju u Rumunjskoj – otvorit ćemo dvije nove kafeterije, kako sam već spomenula, plus, otvaramo još dvije u Bukureštu. Želimo biti sigurni da su sve lokacije koje imamo optimizirane, da rade dobro i imaju dobar menadžment.
Dugoročno, želimo biti prisutni u Europi – cilj je pet-šest velikih gradova. Drugi cilj je povećati prodaju naših prženih kava u zrnu na teritoriju cijele Europe.
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Lanac restorana zdrave hrane Salad Box traži franšizne partnere i u zemljama ove regije.
Zašto je Salad Box gastro koncept skrojen po mjeri modernog potrošača, koliki je njegov poslovni potencijal te tko može uzeti ovu franšizu, otkriva jedan od osnivača Radu Lupaş
Poduzetni ljubitelji kave koji imaju želju i ambiciju voditi premium kafeteriju od sada mogu razmisliti i o franšizi koncepta Meron. Koje sve uvjete trebaju ispuniti budući primatelji ove franšize?
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Kada se zbroje sve humanoidne figurice koje je do sada napravio LEGO, ispada da ih ima nešto manje od broja ljudi na Zemlji – četiri milijarde.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
I started receiving alert of cash been transferred from my account immediately I had to rush down to the bank to know what's happening I was told that my funds got wired out of...
Zaradi na jeftinoj kavi
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Više od talijanskog restorana
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Papa John's osvaja Kinu
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Franšizni „boost“
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Snažan rast u UK
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Partnerstvo ubrzava rast
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Novo ime u svijetu kave
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...