Ljubav prema sushiju i poduzetnički duh

„Svidjela mi se ideja franšiziranja gdje se po načelu 'ključ u ruke' preuzimaju glavna i dostavne lokacije, a da primatelj franšize ne mora brinuti o logistici, dogovaranju poslovanja i dostavi robe“, Ivica Lacić, primatelj franšize Sushi by A's u Zadru
Petak
29.04.2022
Ivica Lacić iz Zadra postao je primatelj franšize Sushi by A's u lipnju 2020. Što je potrebno za uspjeh, a što mu je donijelo sigurnost u poslovanju?
 

Kada se prijavio za rad u Sushi by A's-u, za prodajno mjesto u okviru zadarskog Interspara, Ivica Lacić je na umu imao ostvarenje davnog sna – da radi na pripremi hrane kao chef. – Igrom slučaja ili prstom sudbine, vidio sam oglas gdje se tražila osoba voljna naučiti pripremu sushija. Iako se nije zahtijevalo prethodno znanje, ja sam već imao određenog iskustva, budući da sam radio kao pomoćni kuhar i grill majstor u restoranu. Kako sam oduvijek volio kombinaciju kreativnosti, kuhinje i spremanja hrane, odlučio sam pokušati – priča nam Ivica Lacić kako se zainteresirao za Sushi by A's, koncept koji se bazira na pripremi i prodaji sushija „to go“ u okviru trgovačkih lanaca.

Osim toga, sushi me je uvijek fascinirao jer dopušta mašti na volju pri pripremi, a kako je ovo bila i relativna novost na našem lokalnom području, činilo mi da bi sushi mogao dodatno obogatiti gastro ponudu u Zadru – objašnjava on.

Za Suhi by A's počeo je raditi 2019. godine. Savladao je „majstorstvo“ pripreme suhija, posao se uhodavao, baza kupaca širila te je već sljedeće godine od kompanije dobio vrlo primamljivu ponudu – postati primateljem franšize Sushi by A's i samostalno voditi prodaju suhija u Zadru. – Ponuda je, zapravo, podrazumijevala potpuno preuzimanje poslovanja na lokaciji u zadarskom Intersparu te četiri dodatne dostavne lokacije, od kojih je jedna sezonska, u Bibinjama – objašnjava Lacić.

Definitivno mi se svidjela ideja franšiziranja gdje se po načelu „ključ u ruke“ preuzimaju glavna i dostavne lokacije, a da primatelj franšize ne mora brinuti o logistici, dogovaranju poslovanja i dostavi robe jer to već osigurava davatelj franšize. Analizom tržišta shvatio sam da prodaja sushija ima veliki potencijal jer se radi o specijalitetu koji tek ulazi na lokalno tržište, dok je u svijetu standardni dio gastro ponude koji ljudi obožavaju. Naravno, posebno mi se svidjela ideja što ću biti sam svoj šef, odnosno, sushi chef! – kaže kroz smijeh Lacić.

Potpisao je franšizni ugovor i samostalno počeo raditi u lipnju 2020. godine. Početak se stjecajem okolnosti poklopio s prvim valom pandemije. – Potpuno sam bio svjestan rizika u koji sam se upustio, no, uspjeli smo usprkos svemu – kaže on.

Temeljita edukacija, stečeno znanje i podrška kompanije bili su ključni za sigurnost u poslovanju. – Kroz par mjeseci pripremnog rada naučio sam osnove, a kasnije i detalje pripreme sushija, što mi je omogućilo konstantan rast prihoda i prometa iz godine u godinu. Velika i konstantna pomoć došla nam je i od našeg regionalnog mentora Meri Bedalov Smoje koju uvijek možemo pitati za savjet te kako riješiti određene situacije, što uvelike pomaže, pogotovo kad ste na samom početku poslovanja – objašnjava Lacić.

Danas, njegove glavne obveze su, kako kaže, konstanto proširenje ponude, održavanje visoke razine kvalitete i marljivost. – Na dnevnoj bazi imamo veliki broj ljudi koji uživaju u našim sushijima, a samim time i veliki broj kupaca koji tek trebaju ući u svijet sushija. Naša je odgovornost učiniti te proizvode vizualno dopadljivima i ukusnima, čime ćemo zadržati regularne kupce i pridobiti nove – objašnjava Lacić.

Trenutno, u poslovnici u Zadru radi troje ljudi: Ivica je zadužen za rolanje i sastavljanje sushija, dok ima pomoć u pakiranju, rezanju i dekoraciji rolnica, uz nezaobilaznu dostavu po prodajnim centrima i promociju na društvenim mrežama. Broj zaposlenika, kako kaže, mogao bi se u dogledno vrijeme i povećati. – Potražnja raste, te raste i potreba za proširenjem poslovanja i na druge lokacije – pojašnjava on.

Iako je uzimanje franšize, odnosno, preuzimanje već razrađenog prodajnog mjesta uvelike olakšalo njegov ulazak u poduzetništvo, Lacić kaže da je za uspjeh potrebno još nekoliko „sastojaka“. – Volja za radom, konstantna želja za poboljšanjem i ljubav prema pripremi sushija su ‘must-have’ ako želite biti dobri i uspješni u ovom poslu. A mogućnosti su velike – od širenja poslovanja do rasta prihoda i samostalnosti u kreiranju radnog vremena – ističe Lacić.

Kaže da ih pandemija nije uzdrmala jer su za ovo relativno kratko vrijeme uspjeli izgradili povjerenje stalnih kupaca, koji se redovito vraćaju. – Oduševljeni su našim sushijem, preporučuju nas svojim prijateljima, tako da je zajednica sushi fanova u stalnom porastu, što nam je iznimno drago. To nam svakodnevno daje volju da budemo što bolji i originalniji, a veseli nas činjenica da najbolje tek dolazi – poručuje Ivica Lacić.


Što treba krasiti primatelja ove franšize? / „Volja za radom, konstantna želja za poboljšanjem i ljubav prema pripremi sushija su ‘must-have’ ako želite biti dobri i uspješni u ovom poslu.“

Popularno na forumu

Sa terena do franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Investirati u razvoj franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Zaradi na jeftinoj kavi

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Riblje delicije i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Život posvećen fettuccinama

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...

1 komentara
zadnji 11.05.2015
Fetućinima do slave

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI...

1 komentara
zadnji 03.12.2013
KFC u Sloveniji?

Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?

1 komentara
zadnji 29.09.2013