Novi franšizni partneri su dobrodošli / Na teritoriju Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine ima potencijala za otvaranje novih centara Verbatorije
Utorak
07.11.2023
Što je potrebno i tko može postati primatelj franšize centra za neurometrijsko testiranje Verbatoria, otkriva Kenan Begić, suvlasnik Solution Laba
 

U četvrtom mjesecu 2021. u Sarajevu je otvorena Verbatoria, jedinstveni centar za neurometrijsko testiranje, utvrđivanje koeficijenta talenata i profesionalno usmjeravanje. Od tada se ovaj globalni franšizni koncept proširio na sva tržišta regije. O planovima razvoja i glavnim prednostima ovog franšiznog sustava razgovaramo s Kenanom Begićem, suvlasnikom Solution Lab-a, firme zadužene za globalni projekt Verbatorije na ovim prostorima.

Sve zemlje ove regije sada su pokrivene master franšizama, pa se širenje mreže „spušta“ na lokalna tržišta. Razvoj će najviše ovisiti o – novim primateljima franšize. Na kojim tržištima, i u kojim gradovima, ima potencijala za otvaranje novih centara?

Najviše potencijala ima na tri, uvjetno rečeno, veća tržišta ove regije. U Bosni i Hercegovini uspješno radi centar u Sarajevu, a targeti su nam sada Banjaluka, Tuzla i Mostar. U Hrvatskoj, uz postojeći centar u Zagrebu, ima prostora za još jedan centar u prestonici, ali definitivno i u Rijeci i Splitu. U Srbiji trenutno posluju dvije Verbatorije u Beogradu i po jedna u Novom Sadu i Šapcu, a procjenjujemo da bismo se mogli proširiti na Niš, Suboticu, Kragujevac i otvoriti još jedan centar u glavnom gradu. Crna Gora i Sjeverna Makedonija su manja tržišta te master franšizeri koji vode centre u Skoplju i Podgorici mogu podmiriti potrebe na cjelokupnom teritoriju tih zemalja. U Sloveniji, Verbatoria zvanično počinje s radom u prosincu ove godine.

Što bi najviše moglo privući nove primatelje franšize – zašto je ovo dobra poslovna prilika?

Jedna od osnovnih prednosti Verbatorije je u tome što za pokretanje posla i otvaranje centra nisu potrebna ni velika inicijalna ulaganja niti su veliki redovni mjesečni troškovi. Također, radi se o jednokratnoj investiciji, što znači da primatelj franšize ne mora ponovno kupovati licencu poslije tri, pet, deset godina – licenca je doživotna.

S druge strane, biznis je takav da se može zaraditi na više načina: prvo, klijenti se mogu privući putem redovnog oglašavanja na socijalnim mrežama i internetu; drugi način zarade je kroz suradnju sa školama – državnim i privatnim podjednako – gdje se za vrlo kratko vrijeme može dogovoriti veliki broj testiranja za djecu; treći način podrazumijeva apliciranje za različite grantove koje daje država, općina, Evropska unija, gdje bi se kroz jedan kvalitetan edukativni projekt mogao pokriti ne samo grad, već teritorij države. Pri tome, ne govorimo prvenstveno o osnovnoj i srednjoj školi, već i o fakultetu, pa i o kasnijem pronalaženju zaposlenja i interesa, budući da se kroz Verbatorijina testiranja, uz detekciju urođenih talenata, očitava i profesionalna orijentacija.

Dakle, osnovne prednosti su: relativno mala ulaganja u početku, mali trošak na mjesečnom nivou, vođenje stabilnog biznisa koji osigurava redovita primanja, a koja svakako mogu biti veća ukoliko se franšizer angažuje na više strana.

Kad govorimo o financijama, koliko treba izdvojiti za početnu investiciju i ostale troškove?

Iznosi nisu fiksni jer ovise o tržišnim uvjetima. Međutim, možemo reći da se iznos za licencu kreće od 6.900 eura pa naviše. Cijena testiranja se također određuje prema tržišnim uvjetima, odnosno kreće se od 70 eura pa naviše. Primatelj ima obvezu da na mjesečnom nivou plati za slanje i analizu izvještaja testiranja, a ni ti troškovi nisu veliki. Ako računamo da se svakog mjeseca uradi minimalno 25–30 testova, što je prilično realno očekivanje, primatelj franšize bez problema može pokriti redovite troškove i pri tome zaraditi. I pričamo samo o regularnom oglašavanju i privlačenju klijenata kroz koje se targetiraju roditelji i odrasle osobe, dok sve ostale opcije – suradnja sa školama i apliciranje za grantove – predstavljaju dodatnu mogućnost i, samim tim, dodatnu vrijednost.

Kakvu vrstu podrše primatelji mogu očekivati od davatelja franšize?

Prije svega, obezbjeđujemo alate za izradu web site-a ukoliko primatelji žele imati svoju sopstvenu web stranicu. Verbatoria, međutim, već ima jednu web stranicu, gde će biti uključeni svi naši primatelji franšiza i preko koje ih mogu kontaktirati potencijalni klijenti.

Također, aktivno održavamo svakodnevnu komunikaciju i promociju putem društvenih mreža. Naši franšizni partneri će imati poseban prostor na našim profilima na Facebooku i Instagramu. Uključe li se u našu priču, dobit će pristup svim našim materijalima, uključujući veliki broj fotografija, tekstova i različitih video-klipova. Također, mogu računati na podršku master franšizera, naročito kada je riječ o fotografijama, tekstovima i već ostvarenim praksama na tržištu. Sve ovo bit će dostupno kroz naš mentorski program.

Kad pričamo o poželjnim primateljima franšize, postoji li profil „idealnog kandidata“?

Imamo različita iskustva kada je riječ o profilima naših franšizera. U osnovi, njihov background obuhvata dvije glavne oblasti: psihologiju i pedagogiju. Većina naših franšizera su osobe koje su završile studije psihologije ili su, recimo, stekle zvanje master trenera, bave se dječijom psihoterapijom. S druge strane, imamo i franšizere koji su bili učitelji u osnovnim i srednjim školama ili pedagozi u školama. Ovo je, u osnovi, profil naših franšizera.

Važno je napomenuti da, iako je većina franšizera iz oblasti psihologije i pedagogije, to nije ključni zahtjev. Moguće je da budete iz neke druge struke, kao što su ekonomija ili pravo. Ključno je da imate fin i ugodan odnos prema djeci i radu s djecom, obzirom na to da je interakcija s djecom dominantna. Također je bitno da imate dobar komunikacijski pristup djeci i da budete osposobljeni za testiranje i – što je najvažnije – pravilno tumačenje rezultata.

Odlučujući faktor, dakle, nije formalna oblast obrazovanja, već istinsko interesovanje za ovu vrstu testiranja i razumjevanje interpretacije rezultata koji proizilaze iz testiranja.

Po čemu je Verbatoria posebna?

Želim istaći jednu činjenicu od suštinskog značaja: Verbatoria je jedinstvena na tržištu, jer za ovu metodu testiranja i tumačenja izvještaja, gdje koristimo neurofeedback tehnologiju – ne postoji konkurencija! Mi ne ocjenjujemo ispitanike na osnovu njihovih odgovora, jer uvijek postoji rizik da ispitanici kažu ono što želimo čuti, iz različitih razloga, bilo da je to iz neugodnosti ili zato što ne osjećaju potrebu da iznose svoje pravo mišljenje. U takvim situacijama dolazi do nebitnih i nepouzdanih rezultata.

Verbatoriju čini jedinstvenom to što mi mjerimo razmišljanje ispitanika – neurofeedback, i to na samom njegovom izvoru, i prije nego što ispitanici iznesu svoje stavove. Ovo je ključna karakteristika koju drugi testovi potencijala i talenata nemaju.

Pri tome, uvek naglašavamo da je pri testiranju važno uspostaviti opušteniju i familijarniju atmosferu, jer ispitanici, bez obzira da li su djeca ili odrasli, mogu biti nervozni ili nesigurni. Polazimo od toga da u Verbatoriji nema tačnih ili netačnih odgovora, već je ključno postaviti pitanje i mjeriti moždanu aktivnost ispitanika, dok on odgovara na način koji smatra ispravnim. Mi ćemo, bez obzira na to, dobiti informacije koje tražimo, jer analiziramo aktivnost mozga pomoću algoritama. Objektivnost je zagarantovana zahvaljujući upravo tome što se tumačenje dobijenih rezultata ne zasniva na subjektivnoj procjeni osobe koja sjedi s druge strane, već što se „uhvaćeni“ neurofeedback uz pomoć algoritma obrađuje i dekodira. Do danas, koliko mi je poznato, nema slične metodologije u svijetu testiranja talenata.

Verbatoria, dakle, koristi neurofeedback kao tehnologiju za mjerenje pet urođenih talenata i dvije vrlo važne kategorije – samopoštovanja/samopouzdanja i empatije, tj. sposobnosti uspostavljanja odnosa s drugima. Ovih sedam kategorija su ono što izdvaja Verbatoriju od drugih metoda testiranja i smatram da je ovo ključna informacija koju franšizeri trebaju istaknuti u svojoj komunikaciji s potencijalnim klijentima.

U današnjem vremenu, tehnologija igra ključnu ulogu u svim aspektima života. Iskoristimo tu tehnologiju, posebno kada su u pitanju tako važne stvari kao što je usmjeravanje djece i briga o njihovoj budućnosti. Zar nije bolje ako imamo mogućnost da otkrijemo u čemu su najbolji i da ih usmjerimo ka odabiru adekvatne profesije, hobija i drugih važih odluka!


Kenan Begić, suvlasnik firme Solution Lab / Verbatoria je jedinstvena na tržištu, jer za ovu metodu testiranja i tumačenja izvještaja, gdje koristimo neurofeedback tehnologiju – ne postoji konkurencija!
/4/
vidite više

Popularno na forumu

Hrvatska franšiza u Meksiku

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

4 komentara
zadnji 10.05.2024
Pametno ulaganje u koncept budućnosti

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

4 komentara
zadnji 10.05.2024
Cammeo stiže u Beograd

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

3 komentara
zadnji 10.05.2024
Taxi Cammeo pokreće franšizu

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

4 komentara
zadnji 10.05.2024
Snažno u franšizni razvoj

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

3 komentara
zadnji 10.05.2024
Zabava za djecu, šansa za poduzetne

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

9 komentara
zadnji 10.05.2024
Čuvaj sjećanja!

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

3 komentara
zadnji 10.05.2024
Hrvatska franšiza u Meksiku

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

4 komentara
zadnji 09.05.2024