Moćna krilca

Jokičić je prije dvije godine imao tvrtku koja se bavila dostavom. Sa svojih 15 vozača opsluživao je hotele, restorane, trgovine. Jedan od njegovih klijenata je držao restoran, gdje su se, kao jedan od specijaliteta, pripremala pileća krilca različitih okusa. Klijent je odlučio da iziđe iz posla, a vođenje restorana je ponudio Jokičiću. Ideja je bila primamljiva i Jokičić je rado pristao.
Prvo je investirao u marketing: podijelio tisuće letaka, izbrendirao svoja vozila za dostavu, stotine kilograma krilaca podijelio prijateljima i poznanicima ... Isplatilo mu se. Povećao je promet, kako kaže, nekoliko puta, a 22. veljače je otvorio i treće prodajno mesto u Novom Sadu.
Razmišljao je da bi sljedeći restoran mogao otvoriti u Beogradu. Odlučio je da to ne radi samostalno, već da ponudi franšizu. - Budući da su za otvaranje novog tržišta ipak potrebne nešto veće investicije, mislim da je franšiza u ovom trenutku pogodnija za širenje poslovanja - kaže Jokičić.
Franšizoprimac bi morao izdvojiti 5.000 eura za brand, recepturu i obuku. Jokičić kaže da trenutno pripremaju krilca s devet okusa, među kojima se mogu naći i slani i slatki, kao i kombinacije ovih okusa. Tako se u restoranima Amigos Chicken Wings, između ostalih, mogu probati krilca sa bijelim lukom, čokoladom, sezamom i medom. Primaocima bi, kako kaže, organizirali obuku koja bi trajala sve dok ne savladaju pripremanje pilećih krilaca na način koji koriste u matičnim restoranima. Pored toga, primateljima bi za spomenuti iznos u potpunosti izbrandirali lokal. - Oni bi mogli nabavljati krilca i ostale sastojke od koga kod požele. Pored toga, ne bi morali da izdvajaju ni za kakve mjesečne naknade - kaže Jokičić.
Pored pomenutog iznosa, kako kaže, potrebno je investirati još oko 2.000 eura. - Konačan iznos ulaganja ovisi o veličini, mjesta i iznosa za zakup lokala, kao i koliko bi potencijalni primatelj bio spreman uložiti u marketing. Ovo je, međutim, posao koji se brzo isplati, budući da kilogram krilaca košta oko 15 kuna, a mi ih prodajemo za 45 kuna. Po toj računici, investicija se može isplatiti za manje od godinu dana - kaže Jokičić.
pročitajte članke

Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije

Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije iznimka. Koje se to investicije tretiraju kao obvezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna suradnja ne može zamisliti?
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?