Aroma Espresso Bar je mjesto gdje se, uz šalicu kave, može uživati i u svježe pripremljenim jelima.
Utorak
19.03.2013
Može li izvorno izraelski koncept opstati na poljskom tlu, utvrdit će nedavno otvoreni franšizni kave Aroma Espresso Bar.
 

Pod brandom Aroma Espresso Bar Izraelci već 19 godina na međunorodnom tržištu razvijaju koncept kafića u kojima se, pored toplih napitaka, služe i svježe pripremljeni obroci. Brand je poznat i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Izraelu, gdje postoji više od 150 kafića. Koncept se odnedavno širi i u Poljskoj, a prvi franšizni kafić, na površini od oko 150 kvadrata, otvoren je početkom godine u Varšavi.

- Potraga za pogodnom lokacijom je trajala iznimno dugo, čak čitavih šest mjeseci. Unatoč očekivanjima, nije bilo lako naći mjesto na prestižnoj lokaciji po razumnoj cijeni - objašnjava Elżbieta Surmacz, franšizoprimac Aroma Espresso Bara.

Kao franšizoprimac iz oblasti ugostiteljstva, Surmacz je drastično odstupila od poslova kojima se do tada bavila, što je bila jedna od prednosti franšize, pošto koncept ne traži da primatelj ima iskustva u vođenju kavea.

- Oduvijek sam željela otvoriti restoran, ali mi se koncept Aroma Espresso Bara dopao jer je bio manje zahtjevan od klasičnog restorana, a nudio je sasvim dobar izbor jela: sendviče i velike porcije salate pripremljene od svježih namirnica - kaže vlasnica kavea.

Franšizoprimac, dodaje, može računati na punu potporu vlasnika koncepta pri opremanju i otvaranju lokala. - Istina je da smo pomogli smo oko pronalaženja odgovarajućeg prostora, odabira stručnog osoblja i njihove obuke - kaže Shay Cohen, direktor tvrtke Aroma Espresso Bar u Poljskoj. - Unajmili smo i stručnjaka za organizaciju događaja, tako da je i svečano otvaranje lokala prošlo u najboljem redu - dodaje on.

Koncept podrazumijeva da svi lokali na međunarodnom tržištu imaju isti vizualni identitet, tako da se franšizni objekti prilagođavaju dizajnu interijera po korporativnim standardima. Primatelj ima obvezu namještaj i ukrasni asortiman uvoziti iz Izraela, kao i cjelokupan aksesoar za služenje kave i specijalne mješavine kave u zrnu, koju tvrtka proizvodi pod istim brandom - Aroma Espresso.

- Skupa s matičnom tvrtkom razvili smo i nekoliko rješenja koja ćemo testirati ovdje na lokalnom tržištu, u Poljskoj. U ponudu ćemo uvrstiti kolače i pite, koji se inače ne nude u kaveima u Izraelu, recimo - kaže Elżbieta Surmacz.

No, svjesna je da otvaranje lokala nije dovoljno za uspješno poslovanje, pošto brand u Poljskoj još uvijek nije poznat. - Osim toga, Poljaci nemaju naviku odlaziti na doručak u restoran, zato je potrebno uložiti dodatna sredstva u marketing i promociju branda, odnosno, samog koncepta koji uz šalicu kave nudi i hranljiv i lagan obrok - kaže Surmacz. - Za sada smo ispred lokala postavili velike reklamne panoe, ali znamo da još uvijek ima puno posla. Zajedno moramo raditi na tome da kupci upoznaju i zavole Aromu.

Mreža kavea iz Izraela na tržištu Poljske posluje od početka 2012. Osim nedavno otvorenog franšiznog lokala, tvrtka ima još dva prodajna mjesta u svom vlasništvu u centru Varšave.

- Do kraja 2013. planiramo otvoriti 10-15 lokala diljem Poljske - kaže Koen. - Pregovaramo već sa potencijalnim primateljima franšize iz glavnog grada, ali i iz Gdanjska, Poznanja, Katovica ... Međutim, to nije sve. Siguran sam da će se u Poljskoj pojaviti konkurentni kafići koji će, isto tako, uz kavu nuditi i doručak i večeru. Međutim, Aroma Espresso Bar je u prednosti, jer ima i kuhinju u kojoj je moguće pripremiti svjež obrok na licu mjesta, dok drugi kafići mogu samo ponuditi sendviče i salate iz hladnjaka.

Franšizoprimac može računati na teritorijalni ekskluzivitet, podršku i savjete pri pokretanju i vođenju lokala, ali i pri obuci osoblja i nabavci potrebne opreme. Početni minimalni troškovi za opremanje i pokretanje kafića iznose oko 145.000 evra (600.000 zlota).


Popularno na forumu

Sa terena do franšize

Don’t be deceived by different testimonies online that is most likely wrong. I have made use of several LOVE SPELL CASTER options that got me disappointed at the end of the...

6 komentara
zadnji 18.04.2024
Sa terena do franšize

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...

6 komentara
zadnji 17.04.2024
Pizza Hut stiže u Hrvatsku

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...

14 komentara
zadnji 17.04.2024
Investirati u razvoj franšize

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...

9 komentara
zadnji 17.04.2024
Sa terena do franšize

I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...

6 komentara
zadnji 21.03.2024
Sa terena do franšize

POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...

6 komentara
zadnji 18.03.2024
Investirati u razvoj franšize

Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...

9 komentara
zadnji 11.02.2024
Pizza Hut stiže u Hrvatsku

Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...

14 komentara
zadnji 11.02.2024