Intermarche u Bosni i Srbiji posluje pod markom Interex
Ponedjeljak
15.10.2012
Francuski trgovački lanac Intermarché napušta rumunjsko tržište jer želi da svoje poslovanje fokusira na Balkan
 

Francuski tvrtka grupa Les Mousquetaires-Intermarché, koja se u Centralnoj i Istočnoj Europi širi što direktnim prisustvom što kao franšiza, je u Rumunjskoj bila prisutna deset godina, a najveći broj prodavaonica - ukupno 13 - imala je 2009, od kada se broj vremenom smanjio na 11.
Posljednje godine prisustva na rumunjskom tržištu označene su akumuliranjem gubitaka, zatvaranjem prodavaonica i praznim rafovima, izvještavaju rumunjski mediji. Tako je konačno i donesena odluka o izlasku s tržišta.

Sa druge strane, jačanje pozicije na tržištu Srbije, Interex je več započeo otvaranjem trgovine u Valjevu, 28. kolovoza, a planirano je i otvaranje još jedne trgovine u Beogradu do kraja godine.
Prvi supermarket u Srbiji otvoren je 2004. u Čačku (diskont u Preljini, a u međuvremenu su otvoreni objekti u sledećim gradovima: Čačak (supermarket u centru grada), Beograd, Niš, Obrenovac, Zaječar i Šabac. Interex takođe ima i jedan objekat u Prištini. Do sada je u Srbiju uloženo 30 miliona evra i zaposleno oko 300 radnika.

Što se regije tiče, prva radnja na ovim prostorima otvorena je u Sarajevu 1999. godine, da bi do danas u Bosni ukupno bilo otvoreno 24 prodajna mjesta.

Pored lanca supermarket Intermarche unutar Groupement des Mousquetaires posluju i specijalizirane prodavaonice Ecomarche, Netto, Bricomarche, veti, Roady i Restaumarche. Tvrtka, osnovana 1969. u Francuskoj, posjeduje ukupno 3.500 prodajnih mjesta u Europi i surađuje sa 130.000 dobavljača u Portugalu, Španjolskoj, Belgiji, Poljskoj i zemljama Balkana.

Tvrtka je prošle godine postigla rekordni promet od 37 milijardi eura, što je rast od 6,1 posto u odnosu na 2010. U te financijske pokazatelje uključen je i promet sa benzinskih postaja. Skoro 90 posto obrta ostvareno je u Francuskoj, navodi se u službenom priopćenje kompanije.
Groupement des Mousquetaires je prisutna u Poljskoj, Belgiji, Portugalu, Srbiji, Bosni i Hercegovini i do skora u Rumunjskoj. U 667 prodavaonica u ovim zemljama ostvaren je promet od 3,7 milijardi eura u 2011. i postignut rast od 7,3 posto u odnosu na 2010.

Pored maloprodaje, Grupa posjeduje i vlastitu proizvodnju u kojoj radi oko 9.000 ljudi. Kao proizvođači privatne robne marke sa 60 tvornica nalaze se na prvom mjestu u Francuskoj.