Nepopularne naknade

McDonald's je svojim primateljima franšize u Sjedinjenim Američkim Državama povećao iznos redovite franšizne naknade, koja se izdvaja za rentu, modernizaciju, stručno osposobljavanje i softver. Nova financijska politika nije naišla na odobravanje, naprotiv.
Primatelji franšize smatraju da povećanje naknade nije opravdano, jer ovaj posao, kako kažu, više nije tako profitabilan kao prije. Međutim, i pored pregovora, primatelji će od sada morati izdvajati 12 posto od prodaje, umjesto dosadašnjih 8,5 posto.
Kako sami primatelji franšize primjećuju, ovo bi moglo obeshrabriti nove ili potencijalne partnere, kao što će mnoge postojeće primatelje odvratiti od otvaranja novih jedinica ili obnove starih. Inače, gotovo 90 posto McDonald'sovih restorana, u više od 14.000 američkih gradova, nalazi se u rukama primatelja franšize.
Da podsjetimo, tvrtka Globalna hrana d.o.o. je nositelj franšize McDonald’s za područje Hrvatske. Trenutno, u Hrvatskoj radi 20 McDonald's restorana i 6 McCafea.
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Sunčica Kos diplomirala je pravo, ali su je životne okolnosti odvele u poduzetništvo. Prije dvije godine uzela je franšizu "Kuće zelenog čaja" i otvorila trgovinu čajeva u Osijeku.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?