Vapiano nema ekspanziju poput klasičnih restorana iz lanca brze hrane. Uvjeti za pokretanje franšize su vrlo zahtjevni - i po pitanju veličine prostora i po pitanju investicija. Za otvorenje restorana treba izdvojiti više financijskih sredstava u odnosu na ostale restorane brze hrane, tako da je i broj Vapiano restorana ograničen.
Saša Trišić
Petak
06.09.2013
Tko ide polako, korača sigurno i stiže daleko - kaže talijanska izreka. Restoran, koji svoje ime i koncept duguje ovim riječima, širom sveta je poznat kao Vapiano. Franšizu ima i u ovoj regiji.
 

Prvi restoran pod imenom Vapiano otvoren je 2002. u Hamburgu u Njemačkoj. Dvije godine kasnije, osnivači su odlučili svoj koncept svježe pripremljenih obroka u ambijentu neformalnog objedovanja svijetu ponudit i kroz franšizu. Paste, antipasti, pizza i salate restorana Vapiano osvojili su tako i srca Beograđana i Sarajlija. Možda i zbog toga što u ovim restoranima gosti mogu promatrati samu pripremu naručenog obroka. I tako biti sigurni da im je servirana svježa, tek pripremljena hrana.

Tijesto za pizzu, umaci i preljevi se spremaju u "samoj kući". Vapiano nema centralizirani proizvodni pogon, već se sve, po unaprijed osmišljenoj recepturi, pojedinačno pravi u svakom od Vapiano restorana, koji se danas mogu naći u 26 zemalja diljem svijeta.

Vapiano je u Beograd i Sarajevo doveo Saša Trišić, koji je, zapravo, vlasnik master development franšize za sva tržišta bivše SFRJ. S konceptom restorana upoznao se 2006. godine u Beču. Kako sam kaže, bio je fasciniran onim što je vidio i doživio.

- Vapiano je savršena kombinacija perfektnog interijera, mediteranske kuhinje i načina pripreme hrane. Restoran nudi svježu i zdravu hranu, na način prilagođen današnjem stilu i ritmu života, podjednako vodeći računa o poslovnim ljudima, ali i o gostima koji ne žure - objašnjava Trišić.

Pre no što je zavolio Vapiano, Saša Trišić je, naime, najduži period svoje poslovne karijere proveo u McDonald'su. Kako kaže, stjecao je iskustvo na svim pozicijama - od radnika na grillu do generalnog direktora. - Imao sam sreće da budem dio tima koji je otvarao prve restorane na tržištima jugoistočne Europe, i na taj način sam stekao veliko iskustvo, kako u restoranskom biznisu, tako i u poslovanju s nekretninama. Dakako da mi je to pomoglo u ovoj vrsti posla, naročito u uvjetima koji su bili opterećeni globalnom ekonomskom krizom - kaže Trišić.

Sada, kao vlasnik franšize, ima priliku razvijati poznati brand u području koje dobro poznaje. Međutim, Vapiano, naglašava Trišić, nema tempo širenja mreže poput klasičnih restorana iz lanca brze hrane - poput, recimo, spomenutiog McDonald's-a. Najviše zbog toga što su uvjeti za pokretanje franšize vrlo zahtjevni - i po pitanju veličine prostora i po pitanju investicija. Za otvorenje restorana treba izdvojiti više financijskih sredstava u usporedbi s ostalim restoranima brze hrane tako da je, kako kaže Trišić, broj Vapiano restorana ograničen.

- Imajući u vidu da je teritorija bivše SFRJ ekonomski relativno nerazvijeno tržište, ne razmišljam o davanju pojedinačnih franšiza, već prije o lokalnim partnerima, i to za tržišta izvan teritorija Srbije - kaže Trišić.

U Srbiji trenutno postoje dva Vapiano restorana. Prvi je otvoren 2009. u trgovačkom centru Ušće, a drugi u prostorijama nekadašnjeg restorana Ruski car u centru Beograda. Trišić je također i vlasnik restorana Vapiano u Sarajevu. U skorijoj budućnosti, kaže da imaju u planu otvoriti još nekoliko restorana - u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Pod brandom Vapiano u svijetu posluje više od 130 restorana. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci otvoreni su restorani u Hanoveru, Varšavi, Freiburgu, dok je Beč, recimo, dobio sedmi Vapiano restoran.


Popularno na forumu

Sa terena do franšize

Don’t be deceived by different testimonies online that is most likely wrong. I have made use of several LOVE SPELL CASTER options that got me disappointed at the end of the...

6 komentara
zadnji 18.04.2024
Sa terena do franšize

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...

6 komentara
zadnji 17.04.2024
Pizza Hut stiže u Hrvatsku

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...

14 komentara
zadnji 17.04.2024
Investirati u razvoj franšize

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...

9 komentara
zadnji 17.04.2024
Sa terena do franšize

I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...

6 komentara
zadnji 21.03.2024
Sa terena do franšize

POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...

6 komentara
zadnji 18.03.2024
Investirati u razvoj franšize

Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...

9 komentara
zadnji 11.02.2024
Pizza Hut stiže u Hrvatsku

Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...

14 komentara
zadnji 11.02.2024