Na čašu belgijskog piva
Ako je suditi po potrošnji piva Belgian Beer Cafe, pivnica koja se diljem svijeta širi franšizno, bi mogao biti otvoren i u Srbiji jer se godišnje na ovdašnjem tržištu popije 66 litara po glavi stanovnika. U Hrvatskoj belgijska pivnica već posluje u Rijeci i Zagrebu, a u zemlji se popije godišnje petnaestak litara više piva po stanovniku no u Srbiji.
Obe, Hrvatska i Srbija, pri tome svakako zaostaju za zemljama poput Njemačke i Belgije u kojima se godišnje popije čak 250 odnosno 230 litara piva po stanovniku, ali se ipak dobro drže - negdje oko europskog prosjeka. Također, potrošnja piva bila je i u Srbiji i veća, da bi značajno pala nakon 2010 godine - upravo s kulminacijom krize i padom kupovne moći stanovništva. U Srbiji je, međutim, pivo i dalje omiljeni napitak, ispred rakije i vina.
Riječki Belgian Beer Café-Brasserie As, prvi na Mediteranu, gostima je ponudio dvadesetak vrsta svjetskih piva, šest vrsta posebno tretiranih točenih piva, ali i veliki izbor predjela i jela, deserte, kolače, kao i jela spremana po receptima sa sveučilišta u Leuvenu čija se priprema bazira na pivu. Vlasik franšize u Rijeci je DEL trous doo, poduzeće za trgovinu, usluge, ugostiteljstvo i istovremeno i putnička agencija. Pored belgijske pivovare u njihovom vlasništvu je i kafe bar Bistro Voyager.
Slična ponuda je i u Zagrebu, gdje je Bulldog pub u Bogovićevoj ulici mjesto na kome se, u ambijentu stare belgijske pivnice, može popiti belgijsko pivo.
I ostali susjedi mogu uživati u belgijskom točenom pivu: u Mađarskoj je dosad otvoreno pet pivnica,dok u Bugarskoj i Rumunjskoj radi po jedna pivnica.
Poželjno je da lokal Belgian Beer Caffea ima 350 do 500 kvadrata, da se nalazi na uglu ulice u centru grada i da u njemu bude 100 sjedećih mjesta. Ukupna investicija obično iznosi od 750.000 do 1.500.000 eura, svakako ovisno od odabrane lokacije. Samo uređenje unutarnjeg prostora, prema podacima sa zvaničnog portala, košta oko 1.150 eura po kvadratu jer zahtijeva posebnu kvalitetu drveta. Sam restoran je replika belgijskog cafea iz tridesetih godina prošlog stoljeća. S druge strane, povrat investicije očekuje se za od godinu dana do tri godine.
Prvi Belgian Beer Cafe pokrenula je 1998. poznata svjetska pivovara Anheuser-Busch InBev, do prije nekoliko godina vlasnik Apatinske pivare. Više od 60 Belgian Beer Caffe otvoreno je u 18 zemalja od Belgije, Nizozemske, Francuske, Velike Britanije, Mađarske, Novog Zelanda, Australije.
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Željela se posvetiti edukaciji djece i pri tom graditi vlastiti poduzetnički put. Ines Slunjski napustila je posao u državnom sustavu, uzela franšizu i donijela u Varaždin dva edukativna programa – Malac Genijalac i Edukido.
Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj "know-how" i brand, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primatelja franšize, koji tom naknadom stječu pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
Don’t be deceived by different testimonies online that is most likely wrong. I have made use of several LOVE SPELL CASTER options that got me disappointed at the end of the...
Sa terena do franšize
Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...
Investirati u razvoj franšize
Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...
Sa terena do franšize
I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...
Sa terena do franšize
POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...
Investirati u razvoj franšize
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...