Poljska: Novi Carrefour svakog drugog dana

Franšizoprimac mora od Carrefour-a da kupuje jedino robu sa vlastitom trgovačkom markom, s tim da čak ni tu ne postoje uvjetovanja tipa minimalne količine za nabavu
Srijeda
26.09.2012
U sljedećih nekoliko godina francuski maloprodajni lanac želi 200 novih prodajnih mjesta godišnje
 

Carrefour je najveći francuski maloprodajni lanac u Poljskoj, sa preko 250 prodajnih mjesta u dva formata: mini market i convenience marketi (marketi sa ograničenim asortimanom).

Planom za ovu godinu predvidjeli su otvaranje još 200 novih prodajnih mjesta, s idejom da se takav tempo rasta održi i u narednim godinama.
- Naš franšizni koncept pokazao se vrlo uspješnim u mnogo zemalja, i smatramo da je vrlo dobro prilagođen navikama kako poljskih potrošača tako i poduzetnika, te da im takav koncept može omogućiti značajno poboljšanje u poslovanju. Time i vrlo opipljive benefite - kaže Francois Vincent, direktor za franšizing u Carrefour Poljska.

Trgovine formata Carrefour Express imaju zeleni logo, za razliku od uobičajenog tvrtkinog plavog. Površina takvog prodajnog mjesta treba iznositi od 100-500 m2. Drugi format, Carrefour Express convenience, predviđa manju površinu - do 100 m2, a logo je narančaste boje.
Sustav ne naplaćuje ulaznu naknadu za pristup. Visina početne investicije za korisnika (partnera) ovisi od stanja lokacije i uopće od područja u kojem se prodjano mesto nalazi. Partneri mogu samostalno birati dobavljače i formirati cijene proizvoda. Jedina obveza koju imaaju je da robu vlastite trgovačke marke (Carrefour) nabavljaju izravno od Carrefour-a, s time da ne postoje obveze po pitanju količina, odnosno nisu obvezani minimalnim količinama nabavke. Partneri dobivaju od sustava obuku za upravljanje trgovinama kao i kompletan interijer i odjeću za prodavače.