Prva računovodstvena franšiza

Unija će tražiti primatelje franšize u cijeloj Adriatic regiji - ideja je da se tvrtkama ponudi jedna računovodstvena kuća za poslovanje u bilo kojoj zemlji regije. Prednost u rekrutingu će imati postojeće računovodstvene tvrtke.
Petak
24.01.2014
Računovodstvena tvrtka Unija uspješno je uspostavila prvu franšiznu jedinicu. Cilj je širenje i uspostava franšizne mreže u svim zemljama regije.
 

Slovenska tvrtka Unija postaje prvi regionalni franšizni sustav u oblasti računovodstva, koji će se širiti u susjednoj Austriji i ostatku Adriatic regije (zemljama bivše Jugoslavije). Za sada je otvorena i već nekoliko mjeseci uspješno posluje prva pilot franšizna jedinica, i to u najvećem gradu na slovenskoj obali - Kopru.

Miloš Dežnak, voditelj za franšizing u Uniji, kaže da je prvi primatelj franšize tvrtka iz Kopra, koja zapošljava troje ljudi, a ima dvadesetogodišnje iskustvo u poslovima računovodstva, čime je zapravo bila i idealan primatelj za početak franšiznog širenja. - "Pilot" bi trebao dobro istestirati sustav "izvana i iznutra", prije no što nastavimo daljnju ekspanziju. Dobro je što je taj "test došao od znalaca", to jest, od primatelja koji je iz branše. A sa dvadeset godina iskustva, naš partner iz Kopra to svakako jeste. Ne vidim, zasad, da postoje veliki izazovi u funkcioniranju samog sustava - objašnjava Dežnak.

Dežnak kaže da je prethodna internacionalna ekspanzija tvrtke vrlo značajna i za franšizu Unije, jer tvrtka već posjeduje vlastite tvrtke kćeri u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Beču. Time, ne samo da je dobila priliku dobro upoznati tržište, već i uspostaviti relacije i formirati brand na svim ovim tržištima. - Zapravo, činjenica da smo već prisutni u regiji nas je i dodatno navela na koncept internacionalne franšize - vidjeli smo, recimo, da do sada nije postojao nitko tko se bavi franšizingom u računovodstvu na regionalnoj razini. A nepobitno je da je tržište veliko. Samo u Sloveniji postoji 4.600 knjigovodstvenih tvrtki. One zapošljavaju između jednog i dva radnika, a top deset najvećih tvrtki zajedno imaju manje od pet posto tržišnog udjela, što znači da će morati doći do konsolidacije na tržištu. Slično je i u ostalim zemljama - naglašava on.

Primateljima franšize Unije u regiji pružit će se tako mogućnost da spremno dočekaju neminovnu koncentraciju. Ne samo da će dobiti sveobuhvatnu potporu i dodatnu obuku - što je samo po sebi značajno jer je i sama tvrtka već sada ozbiljan regionalni "igrač", već i moderan IT sustav prilagođen najvišim standardima Europske unije, te snagu regionalnog branda. Primjera radi, izdaci tvrtke za marketing iznose najmanje 100.000 eura na godišnje, što je velika i značajna novina i potpora za buduće primatelje. Franšiza Unije donijet će prije svega ono što i jeste ključ u franšizingu, a što Dežnak objašnjava na sljedeći način: - Biti franšiza Unije znači raditi za sebe, ali ne i biti prepušten sam sebi!

Tvrtka Unija na slovenskom tržištu posluje od 2003. godine.


/1/
vidite više