Proizvođači iz Hrvatske čekaju konkretne ponude britanskog maloprodavca Tesco-a da bi vidjeli da li ispunjavaju uvjete za opskrbu te trgovine.
Petak
02.11.2012
Britanski trgovački lanac Tesco traži dobavljače iz Hrvatske.
 

Naime, Tesco je zainteresiran za električne proizvode poput telefona, tostera, igračaka za djecu, papirnu konfekciju, razne ukrase, porcelan, plastiku, namještaj, alate i druge proizvode široke potrošnje.
Tesco je prije pet godina već tražio dobavljače u Hrvatskoj preko Agencije za promociju izvoza i ulaganja. Tada nije bilo velikog interesa. Jedan od razloga je i što hrvatski dobavljači nisu mogli isporučiti željene količine i nisu posedovali izvozne dozvole i certifikate.

Među prvima koji su se javili trećem po veličini maloprodavcu u svijetu, kako piše Poslovni dnevnik, bila je tvrtka Kircek iz Ljubešćice koja se bavi proizvodnjom elemenata od masivnog drveta. Oni bi Tesco-u ponudili daske za rezanje.
Silvio Gotić, direktor Kirceka, kaže za Poslovni dnevnik da su spremni za britanski lanac ukoliko je zainteresiran za njihove proizvode.
- Izvozimo 99 odsto proizvoda, a preko dobavljača naše se daske i pladnjevi mogu kupiti u Bauhausu, Baumaxu, čak i Ikei - kaže Gotić.

Tesco ima šest različitih formata prodavaonica, različite veličine i asortimana: Tesco Extra, Tesco Superstore, Tesco Metro, Tesco Express, One Stop, Tesco Homeplus, Dobbies Garden Centres. Britanski trgovac je u prošloj godini imao dobit od 2,8 milijardi funti, dok je prihod iznosio 64,5 milijardi funti. Ukupno ima 6.351 trgovinu i zapošljava više od 500.000 ljudi. Tvrtka je listirana na Londonskoj burzi.