Torte, franšiza i to
Martina Bračić
Martina Bračić je nekada radila u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, ali je oduvijek bila zaljubljenik u kolače i torte. Nakon rada u uredu svoju bi kreativnost izražavala vikendom – uveseljavajući obitelj i prijatelje svojim slasticama. Sve dok jednog dana nije odlučila napustiti siguran posao i otvori slastičarnicu. Tako su 2005. nastale "TORTE i to", a već godinu dana kasnije otvorena je i prva franšiza u Sarajevu. – Ideja za prvu franšizu je došla spontano, i to ne od mene, nego direktno iz Sarajeva, od mojih prijatelja koji su izrazili želju da uzmu "TORTE i to" franšizu. Tako je prva franšiza otvorena već 2006. godine u Sarajevu, i to samo kao proizvodnja torti i kolača, bez vlastitog kafića, to jest, maloprodaje – kaže ona.
Danas u Sarajevu ipak postoje dvije poslovne jedinice, kuhinja i "TORTE i to" cafe u BBI centru. Franšiza je otvorena i u Podgorici 2011, dok u Hrvatskoj rade četiri poslovne jedinice - jedna kuhinja i tri "TORTE i to" cafea koja su u vlasništvu tvrtke. – Svi cafei u Zagrebu su naši i na području Zagreba ne dajemo franšizu, ali naše kolače, recimo, prodaje i Gradska kavana. Franšizu su smo 2009. pokrenuli iu Beogradu, ali zbog obiteljskih razloga primatelja franšize ona je, na žalost, prestala s radom. Možda se dogodi da, ipak, ponovno otvorimo franšizu u Beogradu – kaže Bračić.
U franšizni paket ulazi cjelokupan koncept "TORTE i to" branda čiji je zaštitni znak torta od sira. Dakle, recepti i know-how po kojima se rade sve torte i kolači, način rada, način uređenja prostora, te ime i sva obilježja branda "TORTE i to". – U Sarajevu i Zagrebu je prvo otvorena samo kuhinja, no iskustvo je pokazalo da se vrlo brzo nakon otvaranja kuhinje i upoznavanja ljudi s našim proizvodima, stvori tržište i potražnja, i da je zapravo vrlo bitno imati vlastito mesto prodaje od početka. Tako je u Podgorici franšiza otvorena istovremeno, odnosno, u prostoru cafea se nalazi i pridružena kuhinja – objašnjava Bračić.
Franšizu namjeravaju širiti, prije svega, u Hrvatskoj, gradovima kao što su Rijeka i Split, ali i u ostatku regije. Upiti su već stizali iz Ljubljane, pa čak i iz Beča i New Yorka. – No, svakako moram naglasiti da franšizu planiramo širiti samo u velike gradove, koji mogu napraviti dovoljno prometa kroz cijelu godinu, a mali gradovi i turistička mjesta koja funcioniraju samo pola godine se ne isplate niti primaocu niti davaocu franšize – objašnjava Bračić.
Jedan od osnovnih zahtjeva jest da primatelj franšize bude aktivno uključen u posao. – Ne tražimo investitore koji će zaposliti management, nego osobe koje mogu se puno radno vrijeme bave ovim poslom. Bitno je da su to lokalni stanovnici u gradu u kojem se franšiza otvara, dakle, koji znaju kako funkcionira taj grad i ljudi –naglašava Bračić.
Foto: TORTE i to
Za franšizu se plaća ulazna naknada, a izdvaja se i za godišnji fee. Prostor mora biti dovoljno veliki da se u njemu smjesti kuhinja i kafić od najmanje 80 do 100 kvadrata. U protivnom, lokal ne može napraviti dovoljan promet da se počne vraćati investicija, smatra Bračić.
Primatelj franšize dobiva sve recepte i obuku za sve proizvode koji se rade u kuhinji "TORTE i to". Sam primatelj i njegovi zaposlenici prolaze potrebnu obuku za samostalnu izradu torti i kolača. Davatelj franšize, pak, vrši kontrolu i nadzor proizvoda kako bi bio siguran da je kvaliteta na zadovoljavajućoj razini. – Sloboda i kreativnost u stvaranju novih proizvoda ili proizvodnji postojećih nije dozvoljena, jer nam je cilj imati identičnu ponudu u svim zemljama i svim poslovnicama naših franšiza – kaže Bračić.
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj "know-how" i brand, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primatelja franšize, koji tom naknadom stječu pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Jubilarno 20. izdanje najvećeg sajma franšiza u Centralnoj i Istočnoj Europi rezervirano je za kraj listopada. Varšava će ponovno ugostiti 150 tvrtki koje traže buduće poslovne partnere – primatelje franšize.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...
Sa terena do franšize
POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...
Investirati u razvoj franšize
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Bez želje, nema uspjeha
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Sa terena do franšize
SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA...