Svježa pizza iz stroja
Automatski strojevi za pravljenje i pečenje pizze pod imenom Let 's Pizza nastali su u malom mjestu Rovereto u talijanskoj pokrajini Trento. Sam stroj koji priprema i peče pizze za 2,5 minuta osmislio je Claudio Torghele. Međutim, inovativni stroj bio je spreman za tržište tek nakon deset godina usavršavanja, a patent je zaštićen krajem 2008. Prvi Let's Pizza strojevi pojavili su se na tržištu 2009. da bi se u naredne dvije godine, zahvaljujući stečenom iskustvu i manjim doradama, doveli, kako kažu u tvrtki, gotovo do savršenstva.
Mada je prodor na tržište Balkana bio planiran tek za 2013, prvi stroj se pojavio u Zagrebu već u svibnju 2012. Primatelj master franšize za zemlje bivše Jugoslavije i Austriju postala je tvrtka Svesa Natura. Boris Opravić, menadžer projekta Let's Pizza u tvrtki Svesa Natura, kaže da su brend primijetili još 2009. godine kada su i stupili u kontakt s inovatorom. – Postojao je obostrani interes za širenje na regiju u kojoj se nalazimo, premda je prema planovima principala i nosioca prava, nastup i prodor na naše tržište bio planiran tek u 2013. godini. Našim ozbiljnim pristupom, te priloženom feasibility studijom koju smo prethodno izradili, pokazali smo ozbiljnost i namjeru da prema unaprijed izrađenom poslovnom planu i osiguranim financijskim sredstvima, pokrenemo projekat puno ranije od predviđenog. Početni kapital i ulog bio je oko 200.000 eura, ali se on u daljnjim projektnim potezima i povećao – objašnjava Opravić.
Tvrtka Svesa Natura je tako postala peta tvrtka u Europi koja je potpisala ugovor i postala dio franšiznog sustava Let's Pizza. Nakon postavljanja prvog stroja u Zagrebu, samo nekoliko mjeseci kasnije automati su postavljeni i na Jadranu – u Splitu, Makarskoj, Pagu. – Cilj nam je, međutim, da se franšiza širi na čitavu regiju, te smo u dogovoru sa principalom odredili uvijete za primatelje franšize u našoj regiji. Princip je vrlo jednostavan. Primatelj franšize treba osigurati dva najvažnija uvijeta: mjesto s velikom fluktuacijom potencijalnih korisnika i male logističke troškove, što znači da treba biti blizu stroja zbog njegovog punjenja i čišćenja – kaže Opravić.
Osim toga, uvjet je i da potencijalni primatelj kupi dva stroja, čime stječe pravo na distribuciju i postavljanje strojeva na tržištu određene regije koja je ugovorom definirana. Na taj način partner dobiva mogućnost stvarati i širiti lanac novih Let's Pizza partnera.
Primatelj mora osigurati i manju rashladnu komoru radi skladištenja određene količine sastojaka koji bi mu bili pri ruci za brzu dopunu Let's Pizza strojeva. – Nakon kupnje stroja, primatelj nema obvezu plaćati naknade, ali se mora držati ugovorenih pravila funkcioniranja na tržištu. Jedno od pravila je i da repromaterijal i sastojake za rad nabavlja isključivo i jedino od tvrtke Svesa Natura – objašnjava Opravić.
Foto: Boris Opravić (prvi s lijeva) i Let's Pizza tim na Zagrebačkom Velesajmu
Svesa Natura osigurava jedno gratis punjenje stroja, te trening, odnosno, podršku tehničara koji prža obuku za opsluživanje i punjenje, kao i održavanje i rukovanje strojevima Let 'Pizza. Obuka traje od tri do pet dana. – Kao davatelj franšize dostupni smo 24 sata za primatelje. Osiguravamo sve rezervne dijelove, u garantnom roku i van njega. Zatim, osiguravamo isporuku sastojaka, pravovremeno i uz ispunjenje uvijeta čuvanja prehrambenih sastojaka u zadanom termičkom tretmanu, a sve prema unaprijed određenim uvijetima isporuke – podsjeća Opravić.
Pizza je gotova za nešto više od dva minuta, a sastojci koji se koriste su svježi. Čak se i tijesto miješa na licu mjesta, što znači da se ne koriste smrznute podloge.
U tvrtki Svesa Natura kažu da postoji nekoliko odlika koje najbolje preporučuju ovu franšizu – pored toga što nije potreban prostor za skladište ili ured, investicije za pokretanje ovog posla su prilično male. Pored toga, proizvod se naplaćuje odmah, a sam koncept je vrlo otporan na krizu. Poslovanje u Let's Pizza sistemu lako može biti i sekundarni posao jer ne zahtijeva mnogo vremena, a prije svega – stroj radi svaki dan i nije mu potreban "slobodan vikend ili godišnji odmor". Povrat investicije se može ostvariti za devet do 24 mjeseca.
U Hrvatskoj danas ima pet Let 'Pizza strojeva. Franšiza je data i za tržište Slovenije na kojem trenutno postoji jedna mašina u Ljubljani. – Ove turistčke sezone predviđeno je postavljanje novih, dodatnih strojeva na frekventnim lokacijama – kaže Opravić.
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni paket je suština franšiznog sustava, jer sadrži sve - kompletan poslovni koncept koji nudi davatelj franšize.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Poduzetnik koji želi postati primatelj franšize i tako se pridružiti franšiznom sustavu, može očekivati niz prednosti
Prva franšizna trgovina njemačkog modnog branda s.Oliver otvorena je u Bosni i Hercegovini.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
I started receiving alert of cash been transferred from my account immediately I had to rush down to the bank to know what's happening I was told that my funds got wired out of...
Zaradi na jeftinoj kavi
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Više od talijanskog restorana
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Papa John's osvaja Kinu
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Franšizni „boost“
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Snažan rast u UK
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Partnerstvo ubrzava rast
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Novo ime u svijetu kave
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...