Pizza je gotova za nešto više od dva minuta, a sastojci koji se koriste su svježi. Čak se i tijesto miješa na licu mjesta, što znači da se ne koriste smrznute podloge.
Petak
09.05.2014
Tvrtka Svesa Natura, primatelj talijanske franšize Let’s Pizza za zemlje bivše Jugoslavije i Austriju, nakon uspješnog starta u Hrvatskoj, traži nove primatelje franšize.
 

Automatski strojevi za pravljenje i pečenje pizze pod imenom Let 's Pizza nastali su u malom mjestu Rovereto u talijanskoj pokrajini Trento. Sam stroj koji priprema i peče pizze za 2,5 minuta osmislio je Claudio Torghele. Međutim, inovativni stroj bio je spreman za tržište tek nakon deset godina usavršavanja, a patent je zaštićen krajem 2008. Prvi Let's Pizza strojevi pojavili su se na tržištu 2009. da bi se u naredne dvije godine, zahvaljujući stečenom iskustvu i manjim doradama, doveli, kako kažu u tvrtki, gotovo do savršenstva.

Mada je prodor na tržište Balkana bio planiran tek za 2013, prvi stroj se pojavio u Zagrebu već u svibnju 2012. Primatelj master franšize za zemlje bivše Jugoslavije i Austriju postala je tvrtka Svesa Natura. Boris Opravić, menadžer projekta Let's Pizza u tvrtki Svesa Natura, kaže da su brend primijetili još 2009. godine kada su i stupili u kontakt s inovatorom. – Postojao je obostrani interes za širenje na regiju u kojoj se nalazimo, premda je prema planovima principala i nosioca prava, nastup i prodor na naše tržište bio planiran tek u 2013. godini. Našim ozbiljnim pristupom, te priloženom feasibility studijom koju smo prethodno izradili, pokazali smo ozbiljnost i namjeru da prema unaprijed izrađenom poslovnom planu i osiguranim financijskim sredstvima, pokrenemo projekat puno ranije od predviđenog. Početni kapital i ulog bio je oko 200.000 eura, ali se on u daljnjim projektnim potezima i povećao – objašnjava Opravić.

Tvrtka Svesa Natura je tako postala peta tvrtka u Europi koja je potpisala ugovor i postala dio franšiznog sustava Let's Pizza. Nakon postavljanja prvog stroja u Zagrebu, samo nekoliko mjeseci kasnije automati su postavljeni i na Jadranu – u Splitu, Makarskoj, Pagu. – Cilj nam je, međutim, da se franšiza širi na čitavu regiju, te smo u dogovoru sa principalom odredili uvijete za primatelje franšize u našoj regiji. Princip je vrlo jednostavan. Primatelj franšize treba osigurati dva najvažnija uvijeta: mjesto s velikom fluktuacijom potencijalnih korisnika i male logističke troškove, što znači da treba biti blizu stroja zbog njegovog punjenja i čišćenja – kaže Opravić.

Osim toga, uvjet je i da potencijalni primatelj kupi dva stroja, čime stječe pravo na distribuciju i postavljanje strojeva na tržištu određene regije koja je ugovorom definirana. Na taj način partner dobiva mogućnost stvarati i širiti lanac novih Let's Pizza partnera.

Primatelj mora osigurati i manju rashladnu komoru radi skladištenja određene količine sastojaka koji bi mu bili pri ruci za brzu dopunu Let's Pizza strojeva. – Nakon kupnje stroja, primatelj nema obvezu plaćati naknade, ali se mora držati ugovorenih pravila funkcioniranja na tržištu. Jedno od pravila je i da repromaterijal i sastojake za rad nabavlja isključivo i jedino od tvrtke Svesa Natura – objašnjava Opravić.

Foto: Boris Opravić (prvi s lijeva) i Let's Pizza tim na Zagrebačkom Velesajmu

Svesa Natura osigurava jedno gratis punjenje stroja, te trening, odnosno, podršku tehničara koji prža obuku za opsluživanje i punjenje, kao i održavanje i rukovanje strojevima Let 'Pizza. Obuka traje od tri do pet dana. – Kao davatelj franšize dostupni smo 24 sata za primatelje. Osiguravamo sve rezervne dijelove, u garantnom roku i van njega. Zatim, osiguravamo isporuku sastojaka, pravovremeno i uz ispunjenje uvijeta čuvanja prehrambenih sastojaka u zadanom termičkom tretmanu, a sve prema unaprijed određenim uvijetima isporuke – podsjeća Opravić.

Pizza je gotova za nešto više od dva minuta, a sastojci koji se koriste su svježi. Čak se i tijesto miješa na licu mjesta, što znači da se ne koriste smrznute podloge. 

U tvrtki Svesa Natura kažu da postoji nekoliko odlika koje najbolje preporučuju ovu franšizu – pored toga što nije potreban prostor za skladište ili ured, investicije za pokretanje ovog posla su prilično male. Pored toga, proizvod se naplaćuje odmah, a sam koncept je vrlo otporan na krizu. Poslovanje u Let's Pizza sistemu lako može biti i sekundarni posao jer ne zahtijeva mnogo vremena, a prije svega – stroj radi svaki dan i nije mu potreban "slobodan vikend ili godišnji odmor". Povrat investicije se može ostvariti za devet do 24 mjeseca. 

U Hrvatskoj danas ima pet Let 'Pizza strojeva. Franšiza je data i za tržište Slovenije na kojem trenutno postoji jedna mašina u Ljubljani. – Ove turistčke sezone predviđeno je postavljanje novih, dodatnih strojeva na frekventnim lokacijama – kaže Opravić.

 


Popularno na forumu

Sa terena do franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Investirati u razvoj franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Zaradi na jeftinoj kavi

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Riblje delicije i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Život posvećen fettuccinama

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...

1 komentara
zadnji 11.05.2015
Fetućinima do slave

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI...

1 komentara
zadnji 03.12.2013
KFC u Sloveniji?

Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?

1 komentara
zadnji 29.09.2013