Tržište diktira uvjete
![](https://img.franchising.pl/sr/986/4d3/clanak.jpg)
(Foto: giros.rs)
U upravi tvrtke Baron food ističu da je do prije dvije godine na ime ulazne pristojbe za dobijanje franšize naplaćivano 15.000 eura, ali da su se okolnosti na tržištu promjenile. Onaj tko bi želio da prodaje giros, suvlaki i bavarske kobasice pod brendom BARON FOOD-a danas treba izdvojiti svega deset odsto od svog bruto mjesečnog prometa.
U tvrtki kažu da trenutno nije moguće naplatiti toliku ulaznu pristojbu jer ljudi nemaju novaca.
Pored postotka od prihoda, primatelji franšize su dužni i da sav repromaterijal nabavljaju od davaoca franšize i da isključivo te proizvode prodaju u svojim objektima . Tvrtka Baron Food je zastupnik grčkih tvornica Emacedonica E deSmata i Bek za tržište Srbije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske. Te tvornice su, prema riječima direktora tvrtke Baron Food Gorana Lučića, jedine u solunskoj regiji koje imaju sve potrebne dozvole države Grčke za proizvodnju i promet mesa za giros.
– Druge tvornice za proizvodnju giros mesa se nalaze tek u okolici Atine, dakle 600 kilometara dalje – pojašnjava Lučić.
Baron Food odlučuje i kakav će biti kuhinjski kao i prodajni dio restorana dok je uređenje ostatka prostora na primaocu franšize.
Franšizni odnos obuhvaća logistiku repromaterijalom, redovito snabdjevanje, mogućnost odloženog plaćanja, uzimanje robe bez ograničenja po gotovo nabavnim cenama.
– Nije isto prodavati pljeskavice i giros. Giros je mnogo kompleksniji, ali je zarada odlična – ističe Lučić.
Zbog toga Baron Food obučava radnike u franšiznim objektima, pomaže u njihovom postavljenju, sugerira na razne probleme vlasnicima i pruža pomoć pri savladavanju tekućih stvari kao i ulazak u problematiku prodaje.
Baron Food ima trenutno 12 franšiznih restorana u nekoliko gradova u Srbiji, a sopstvene u tržnim centrima Ušće i Delta city, kao i na jezeru Ada ciganlija.
pročitajte članke
![](https://img.franchising.pl/hr/08a/b7e/koykan_nas.jpg)
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
![](https://img.franchising.pl/sr/07c/f4d/stavka.jpg)
Životne okolnosti odvele su mladi bračni par Hasanović iz Sarajeva u Tuzlu, gdje su prošle godine pokrenuli vlastiti posao uzevši Helen Doron franšizu.
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Iako franšizni div u posljednjih godinu dana prolazi kroz jedan od najtežih razdoblja u svojoj povijesti, brojke koje opisuju McDonald’s i dalje su fascinantne.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
I started receiving alert of cash been transferred from my account immediately I had to rush down to the bank to know what's happening I was told that my funds got wired out of...
Zaradi na jeftinoj kavi
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Više od talijanskog restorana
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Papa John's osvaja Kinu
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Franšizni „boost“
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Snažan rast u UK
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Partnerstvo ubrzava rast
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Novo ime u svijetu kave
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...