Za sreću treba dvoje

Borko Lazović, vlasnik fast food-a Giros Borko, isprva je i sam bio primatelj franšize. Nekoliko godina je prodavao peciva tvrtke Fornetti. Uvidjevši snagu koncepta, odlučio je pokušati razviti franšiznu mrežu, ali prodajući - giros.
- Nekoliko godina sam ljetovao u Grčkoj i giros mi se učinio primamljivim. Gotovo da se uopće nije prodavao u Beogradu. Želio sam giros da preselim iz Grčke u Srbiju - kaže Lazović.
Prije šest godina otvorio je vlastiti fast food lokal u centru Zemuna, a nakon četiri godine dao i prve franšize za dva lokala u Beogradu. Međutim, Lazović kaže da se nenadano brzo "opekao" sa primateljima franšiza.
- Giros je specifičan i zahtijeva određenu umješnost pri pečenju. Ukoliko netko tko posluje pod mojim brendom, primjerice, ne ispeče meso kako treba, može nanijeti veliku štetu ugledu tvrtke - kaže Lazović. U svakom slučaju, s prva dva franšizoprimca poslovanje nije teklo kao što se očekivalo, i te dvije radnje su zatvorene.
Lazović je od tada počeo baviti isključivo distribucijom mesa za druge restorane, mada ni jednog trenutka nije u potpunosti odustao od ideje širenja putem franšize. Lazović naglašava da sada postoje dvije opcije za one koji žele prodati njegov giros: da posluju franšizno - pod njegovim brendom i uz potporu njegove tvrtke; ili klasičnom distribucijom - da uzimaju meso za giros od njega, a da svoj brend razvijaju sami. Sam Lazović se i dalje radije odlučuje za drugu opciju, ali nije odustao od franšiza - za desetak dana bi trebao biti otvoren franšizni objekt u na Novom Beogradu.
Spravljen po grčkoj recepturi, od pilećeg ili svinjskog mesa, giros Borko trenutno može se proba u 15 fast food restorana koji se nalaze u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Vranju, Novom Sadu i Beogradu.
- Vlasnici tih lokala giros naručuju od mene. Također, bez obzira što ne postoje striktne obveze, pomažem im u opremanju lokala, nabavci opreme, savjetujem ih na početku poslovanja ne bi li izbjegli određene teškoće koje sam i sâm iskusio na početku - objašnjava Lazović i dodaje da je za pokretanje ovog biznisa potrebno oko 6.000 ili 7.000 eura u zavisnosti od opreme koja se nabavlja.
Mnogi davatelji franšize kažu da su vrlo oprezni i da pažljivo biraju primatelje franšize, jer je očuvanje brenda uvelike obveza i franšizoprimca. Poslovanje, međutim, često ne ide željenim tijekom, posebno kada su tržišta - kao srpsko - u razvoju, a time je i svijest o obostranom interesu u franšiznom sustavu nedovoljno razvijena. I pored realnog izazova, ne znači da treba odustati od franšize kao koncepta - baš kao u slučaju Borka Lazovića. Odgovornost je pritom veća za kreatora i franšizodavca - da adekvatnom pripremom, kvalitetnom obukom i pažljivom selekcijom - često i uz stručnu pomoć sa strane - odabere dobre primatelje za svoj sustav.
pročitajte članke

Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Subway, lanac brze prehrane poznat po sendvičima, ima više od 1.600 prodajnih jedinica u Brazilu. Potpisivanjem ugovora s lokalnim partnerom planira proširiti mrežu na tom tržištu.
Najčitanije

Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj "know-how" i brand, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primatelja franšize, koji tom naknadom stječu pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Ugovor o franšizingu temelj je na kojem se gradi odnos između davatelja i primatelja franšizinga.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
„Željeli smo stvoriti mjesto gdje će svakoga dana biti ljeto“ – kažu vlasnici branda Anjuna, mađarskog koncepta za prodaju sladoleda na štapiću. Uz franšizu, koncept žele prenijeti i na druga tržišta.
Popularno na forumu
Pet preduvjeta za uspjeh
Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 50,000 eura uz 3%...
Novo ime u svijetu kave
Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 50,000 eura uz 3%...
Pet preduvjeta za uspjeh
Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 50,000 eura uz 3%...
Snažan rast u UK
Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 50,000 eura uz 3%...
Snažan rast u UK
Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 50,000 eura uz 3%...
Partnerstvo ubrzava rast
Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 50,000 eura uz 3%...
Partnerstvo ubrzava rast
Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 50,000 eura uz 3%...
Novo ime u svijetu kave
Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 50,000 eura uz 3%...