Život posvećen fettuccinama
Još uvijek nije poznato kako je i zašto 7. veljače postao američki nacionalni praznik, dan posvećen Alfredovim fettuccinama. Pouzdano se, međutim, zna da je ova vrsta tjestenine s "duplom mjerom maslaca i parmezanom" nastala 26. veljače 1908. godine u Rimu – sudeći uprav po životnoj priči nadaleko poznatog ugostitelja i tvorca slavnih fettuccina – Alfreda Di Lelia. Tog je dana, krajem veljače, Alfredo dobio sina, ali i ideju za ovo jednostavno, okrepljujuće jelo.
Priča kaže da je Alfredova supruga bila toliko iscrpljena nakon poroda te nije mogla jesti, a Alfredo, kao vrsni kuhar koji je vodio i obiteljski restoran, riješio da joj brzo vrati apetit i snagu. – Odlučio je napraviti nešto tradicionalno, jednostavno, no, jako i hranjivo – priča nam Ines Di Lelio, Alfredova unuka. – Napravio je tijesto za fettuccine, skuhao pastu te dodao puno maslaca i parmezana. Moja je baka bila oduševljena! Odmah je predložila staviti fettuccine na meni restorana – kaže Ines Di Lelio koja danas, nakon djeda, oca i brata, vodi isti obiteljski restoran u Rimu – "Il Vero Alfredo".
Fettuccine all'Alfredo ubrzo su postale zaštitni znak ovog restorana, a recept je, napominje Ines, još davno "prešao granice Italije". Prvi "internacionalni" glas o ljubaznom domaćinu i fettuccinama pronio je poznati bračni i glumački par – Douglas Fairbanks i Mary Pickford koji su 1927. boravili u Rimu. – Ponijeli su recept za Ameriku i Alfredove fettuccine počeli pripremati prijateljima. Nakon toga, mnoge slavne ličnosti – političari, glumci, pjevači – kad su dolazili u Rim, željeli su posjetiti restoran te probati fettuccine u "izvornom" ambijentu. I još je uvijek tako – potvrđuje Ines i dodaje da to donekle objašnjava zašto postoji "dan koji je posvećen fettuccinama u Americi".
– Uostalom, prvu smo franšizu dali za restoran u New Yorku, još 1975. godine – podsjeća ona.
Osim u Americi, "Il Vero Alfredo" franšizne restorane ima i u Meksiku, Brazilu, Dubaiju, a od listopada 2014. i u Čileu. Primatelje franšize, kako kaže, voljeli bi pronaći i na ovim prostorima. – Za nas je važno da osoba koja želi biti dio "Il Vero Alfredo" obitelji, bude netko tko već ima iskustva – netko tko je već radio u ugostiteljstvu i zna kako voditi restoran. Mi ćemo svakako obučiti i menadžment i kuhare, a nakon toga ih redovito pratiti i biti tu za svaku vrstu pomoći – kaže Ines Di Lelio.
Restoran "Il Vero Alfredo" u Rimu i ove će godine, kao i prošle, obilježiti 7. veljače – unatoč tome što se Alfredo's Fettuccine Day isključivo slavi u Americi. – Moj djed nije mogao sanjati da će njegov specijalitet dobiti poseban dan u godini! Nas svakako raduje što ovaj praznik postoji – kaže Ines Di Lelio, ne bez ponosa.
_____________
Više informacija o franšizi restorana Il Vero Alfredo potražite u našem Katalogu franšiza.
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Kada se zbroje sve humanoidne figurice koje je do sada napravio LEGO, ispada da ih ima nešto manje od broja ljudi na Zemlji – četiri milijarde.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
I started receiving alert of cash been transferred from my account immediately I had to rush down to the bank to know what's happening I was told that my funds got wired out of...
Zaradi na jeftinoj kavi
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Više od talijanskog restorana
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Papa John's osvaja Kinu
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Franšizni „boost“
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Snažan rast u UK
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Partnerstvo ubrzava rast
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...
Novo ime u svijetu kave
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...