Prvi restoran po franšizi restorana "Il Vero Alfredo" iz Rima otvoren je 1975. u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas, pod ovim brendom rade i franšize u Meksiku, Brazilu i Dubaiju, a od listopada 2014. i u Čileu.
Petak
06.02.2015
Sedmi veljače je u Americi poznat kao Dan "Alfredovih fettuccina". Kako je specijalitet restorana "Il Vero Alfredo" iz Rima dospio i stekao slavu tako daleko?
 

Još uvijek nije poznato kako je i zašto 7. veljače postao američki nacionalni praznik, dan posvećen Alfredovim fettuccinama. Pouzdano se, međutim, zna da je ova vrsta tjestenine s "duplom mjerom maslaca i parmezanom" nastala 26. veljače 1908. godine u Rimu – sudeći uprav po životnoj priči nadaleko poznatog ugostitelja i tvorca slavnih fettuccina – Alfreda Di Lelia. Tog je dana, krajem veljače, Alfredo dobio sina, ali i ideju za ovo jednostavno, okrepljujuće jelo.

Priča kaže da je Alfredova supruga bila toliko iscrpljena nakon poroda te nije mogla jesti, a Alfredo, kao vrsni kuhar koji je vodio i obiteljski restoran, riješio da joj brzo vrati apetit i snagu. – Odlučio je napraviti nešto tradicionalno, jednostavno, no, jako i hranjivo – priča nam Ines Di Lelio, Alfredova unuka. – Napravio je tijesto za fettuccine, skuhao pastu te dodao puno maslaca i parmezana. Moja je baka bila oduševljena! Odmah je predložila staviti fettuccine na meni restorana – kaže Ines Di Lelio koja danas, nakon djeda, oca i brata, vodi isti obiteljski restoran u Rimu – "Il Vero Alfredo".

Fettuccine all'Alfredo ubrzo su postale zaštitni znak ovog restorana, a recept je, napominje Ines, još davno "prešao granice Italije". Prvi "internacionalni" glas o ljubaznom domaćinu i fettuccinama pronio je poznati bračni i glumački par – Douglas Fairbanks i Mary Pickford koji su 1927. boravili u Rimu. – Ponijeli su recept za Ameriku i Alfredove fettuccine počeli pripremati prijateljima. Nakon toga, mnoge slavne ličnosti – političari, glumci, pjevači – kad su dolazili u Rim, željeli su posjetiti restoran te probati fettuccine u "izvornom" ambijentu. I još je uvijek tako – potvrđuje Ines i dodaje da to donekle objašnjava zašto postoji "dan koji je posvećen fettuccinama u Americi".

Uostalom, prvu smo franšizu dali za restoran u New Yorku, još 1975. godine – podsjeća ona.

Osim u Americi, "Il Vero Alfredo" franšizne restorane ima i u Meksiku, Brazilu, Dubaiju, a od listopada 2014. i u Čileu. Primatelje franšize, kako kaže, voljeli bi pronaći i na ovim prostorima. – Za nas je važno da osoba koja želi biti dio "Il Vero Alfredo" obitelji, bude netko tko već ima iskustva – netko tko je već radio u ugostiteljstvu i zna kako voditi restoran. Mi ćemo svakako obučiti i menadžment i kuhare, a nakon toga ih redovito pratiti i biti tu za svaku vrstu pomoći – kaže Ines Di Lelio.

Restoran "Il Vero Alfredo" u Rimu i ove će godine, kao i prošle, obilježiti 7. veljače – unatoč tome što se Alfredo's Fettuccine Day isključivo slavi u Americi. – Moj djed nije mogao sanjati da će njegov specijalitet dobiti poseban dan u godini! Nas svakako raduje što ovaj praznik postoji – kaže Ines Di Lelio, ne bez ponosa.

_____________

Više informacija o franšizi restorana Il Vero Alfredo potražite u našem Katalogu franšiza.


/1/
vidite više