Prvi restoran po franšizi restorana "Il Vero Alfredo" iz Rima otvoren je 1975. u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas, pod ovim brendom rade i franšize u Meksiku, Brazilu i Dubaiju, a od listopada 2014. i u Čileu.
Petak
06.02.2015
Sedmi veljače je u Americi poznat kao Dan "Alfredovih fettuccina". Kako je specijalitet restorana "Il Vero Alfredo" iz Rima dospio i stekao slavu tako daleko?
 

Još uvijek nije poznato kako je i zašto 7. veljače postao američki nacionalni praznik, dan posvećen Alfredovim fettuccinama. Pouzdano se, međutim, zna da je ova vrsta tjestenine s "duplom mjerom maslaca i parmezanom" nastala 26. veljače 1908. godine u Rimu – sudeći uprav po životnoj priči nadaleko poznatog ugostitelja i tvorca slavnih fettuccina – Alfreda Di Lelia. Tog je dana, krajem veljače, Alfredo dobio sina, ali i ideju za ovo jednostavno, okrepljujuće jelo.

Priča kaže da je Alfredova supruga bila toliko iscrpljena nakon poroda te nije mogla jesti, a Alfredo, kao vrsni kuhar koji je vodio i obiteljski restoran, riješio da joj brzo vrati apetit i snagu. – Odlučio je napraviti nešto tradicionalno, jednostavno, no, jako i hranjivo – priča nam Ines Di Lelio, Alfredova unuka. – Napravio je tijesto za fettuccine, skuhao pastu te dodao puno maslaca i parmezana. Moja je baka bila oduševljena! Odmah je predložila staviti fettuccine na meni restorana – kaže Ines Di Lelio koja danas, nakon djeda, oca i brata, vodi isti obiteljski restoran u Rimu – "Il Vero Alfredo".

Fettuccine all'Alfredo ubrzo su postale zaštitni znak ovog restorana, a recept je, napominje Ines, još davno "prešao granice Italije". Prvi "internacionalni" glas o ljubaznom domaćinu i fettuccinama pronio je poznati bračni i glumački par – Douglas Fairbanks i Mary Pickford koji su 1927. boravili u Rimu. – Ponijeli su recept za Ameriku i Alfredove fettuccine počeli pripremati prijateljima. Nakon toga, mnoge slavne ličnosti – političari, glumci, pjevači – kad su dolazili u Rim, željeli su posjetiti restoran te probati fettuccine u "izvornom" ambijentu. I još je uvijek tako – potvrđuje Ines i dodaje da to donekle objašnjava zašto postoji "dan koji je posvećen fettuccinama u Americi".

Uostalom, prvu smo franšizu dali za restoran u New Yorku, još 1975. godine – podsjeća ona.

Osim u Americi, "Il Vero Alfredo" franšizne restorane ima i u Meksiku, Brazilu, Dubaiju, a od listopada 2014. i u Čileu. Primatelje franšize, kako kaže, voljeli bi pronaći i na ovim prostorima. – Za nas je važno da osoba koja želi biti dio "Il Vero Alfredo" obitelji, bude netko tko već ima iskustva – netko tko je već radio u ugostiteljstvu i zna kako voditi restoran. Mi ćemo svakako obučiti i menadžment i kuhare, a nakon toga ih redovito pratiti i biti tu za svaku vrstu pomoći – kaže Ines Di Lelio.

Restoran "Il Vero Alfredo" u Rimu i ove će godine, kao i prošle, obilježiti 7. veljače – unatoč tome što se Alfredo's Fettuccine Day isključivo slavi u Americi. – Moj djed nije mogao sanjati da će njegov specijalitet dobiti poseban dan u godini! Nas svakako raduje što ovaj praznik postoji – kaže Ines Di Lelio, ne bez ponosa.

_____________

Više informacija o franšizi restorana Il Vero Alfredo potražite u našem Katalogu franšiza.


/1/
vidite više

Popularno na forumu

Sa terena do franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Investirati u razvoj franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Zaradi na jeftinoj kavi

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Riblje delicije i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Život posvećen fettuccinama

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...

1 komentara
zadnji 11.05.2015
Fetućinima do slave

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI...

1 komentara
zadnji 03.12.2013
KFC u Sloveniji?

Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?

1 komentara
zadnji 29.09.2013