Staro partnerstvo novi oblik: Idemo dalje kao franšiza!

Ubuduće će Carrefour u Grčkoj i regiji gdje pripadamo i mi biti zastupljen kroz franšizni sustav, za koji će ekskluzivna (master) prava imati dojučerašnji equity a od sada samo franšizni partner Marinopoulos Group
Srijeda
03.10.2012
Carrefour ostaje u Grčkoj - ali na novi način. Franšizom do boljih rezultata.
 

Francuski trgovinski lanac Carrefour, prisutan u regiji kroz zajedničko ulaganje sa grčkim Marinopulos-om, (Marinopoulos Group) okončao je direktno prisustvo u formi zajedničkog ulaganja i svoj udeo u zajedničkoj kompaniji prodao grčkom partneru, sa idejom da ostane prisutan samo kao franšizni sistem. Grčka tvrtka otkupila je 50 posto udjela u zajedničkoj kompaniji Carrefour Marinopoulos i time postala jedini vlasnik trgovačkog sustava, aktivnog u široj regiji.
Time se, po riječima obiju strana, promjenom biznis modela i prelaskom na potpuni franšizni model, okončava jedna era suradnje i započinje nova - otvaraju se nove mogućnost za širenje lanca na Cipru, Bugarskoj, Albaniji (gdije su već prisutni), ali i ostalim zemljama regije kroz model za koji se očekuje da pokaže bolje rezultate no dosad.

Prethodno su, još početkom 2010 godine dvije kompanije dogovorile o zajedničkom nastupu u regiji: najavljeno je da će biti formirana zajednička tvrtka (u formi joint venture) koja će krenuti u ekspanziju u regiji, odnosno na tržišta Albanije, Bosne, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije. Po tadašnjoj ideji, zajednička tvrtka je trebalo razviti franšizni sustav kojim bi se nastupilo na svim spomenutim tržištima, pod markom Carrefour. Dogovoreno je i da 60 posto ulaganja pripadne izravno Marinopoulos-u a 40% Carrefour Marinopoulos-u, već postojećem zajedničkom ulaganju u Grčkoj. Dogovor je predviđao i da se dotadašnje zajedničko ulaganje u Bugarskoj (80 posto u vlasništvu zajedničkog Carrefour Marinopoulos a 20 posto Carrefour-a) također pripoji novoformiranoj kompaniji.
No, takvi planovi očito su usporeni valom krize koja je preplavila čitavu regiju. Sada slijedi novi oblik starog partnerstva.

Marinopulos je jedan od vodećih trgovaca u Grčkoj. Pored partnerstva s Karfur, franšizni je partner i za američki GAP (prisutni su i na tržištu Srbije), zatim Marks & Spencer (također i na tržištu Srbije) i Sephora lanac parfumerija (i ovaj lanac je posredstvom Marinopoulosa prisutan u Srbiji). Tvrtka je i partner američkog kave giganta Starbubcks za Grčku.

Sa druge strane francuski trgovački lanac Carrefour posluje u više od 30 zemalja Europe, Amerike i Azije. U svojoj mreži ima 730 hipermarketa u kojima radi oko 221.000 radnika.