McDonald’s u Rumunjskoj promijenio vlasnika

Osim Rumunjske, Premier Capital, dio malteškog holdinga Hili Ventures, nositelj je McDonald’sove razvojne licence i za tržišta Malte, Estonije, Latvije, Litve i Grčke
Četvrtak
28.01.2016
Američki je lanac odlučio poslovanje u Rumunjskoj prepustiti – franšiznom partneru.
 

Kada je u svibnju 2015. McDonald's predstavio novi plan razvoja, koji bi trebao dovesti do konsolidacije i rasta poslovanja, jedan od bitnih koraka bilo je povećanje udjela franšiznih jedinica – lanac je, naime, namjeravao s postojećih 80% udjela franšiznih restorana popeti na 90%. To bi, između ostalog, značilo i da bi se mogao povući s tržišta koja su isuviše mala za izravno prisustvo tvrtke, prepuštajući čitavo poslovanje primateljima franšize.

To se ovih dana upravo dogodilo u Rumunjskoj. Američki je lanac svojih 67 restorana prodao tvrtki Premier Capital plc, koja je postala i nositelj McDonald'sove razvojne licence (franšize) za tržište Rumunjske.

Zanimljivo je da McDonald'u Rumunjskoj za partnera nije uzeo lokalnu tvrtku, već tvrtku koja je dio grupacije (holdinga) sa sjedištem na Malti. No, s druge strane, ovaj izbor najviše opravdava činjenica da Premier Capital više od 10 godina surađuje s američkim gigantom i da je nositelj McDonald'sove razvojne licence za još pet tržišta – Malte, Estonije, Latvije, Litve i Grčke – pri čemu za prva četiri tržišta posjeduje ekskluzivna prava.

Premier Capital, tako, u ovom trenutku vodi ukupno 131 McDonald's restoran (10 u Estoniji, 22 u Grčkoj, 12 u Latviji, 11 u Litvi, 9 na Malti te 67 u Rumunjskoj), različitih formata, uz kuriozitet da više od polovice njih spada u tzv. "drive-through" format (McDrive).

Preuzimanjem mreže u Rumunjskoj, malteška tvrtka ne samo što je udvostručila prethodni portfelj, već je ušla i na najveće tržište do sad – sa 20 milijuna stanovnika i očekivanim prihodima od 100 milijuna eura, nije čudo što Premier Capital Rumunjsku vidi kao tržište "s ogromnim potencijalom za rast". Prema prvim najavama, nositelj će franšize ove godine otvoriti jedan do dva restorana, dok se brži tempo rasta očekuje u 2017. godini. Tvrtka će također investirati u renoviranje 4-5 restorana izvan Bukurešta, a planira otvoriti i sedam novih McCafe kafeterija.

Prvi McDonald's u Rumunjskoj otvoren je 1995. godine. Lanac danas uslužuje više od 65 milijuna mušterija godišnje. Dvadeset jedan grad u ovoj zemlji ima McDonald's restoran, ali ih je najviše u samoj prijestolnici – Bukurešt ima čak 32 restorana.

Premier Capital je dio malteškog holdinga Hili Ventures, poznatog po raznolikom portfelju tvrtka i djelatnosti –preko svojih divizija pokriva područja logistike, inženjeringa, tehnologije i nekretnina. Kako se navodi na zvaničnoj internetskoj stranici holdinga, Hili Ventures je ponosni partner ne samo McDonald'sa, nego i mnogih drugih brandova, od kojih je najzvučnije ime Apple. Holding je, tako, kroz zajedničko ulaganje, vlasnik iCentre, tvrtke koja je premium prodavatelj Apple proizvoda u Rumunjskoj i Mađarskoj, ali i vlasnik poljske tvrtke SAD, u čijem je, pak, vlasništvu i lanac trgovina iSpot, najveći prodavač Apple proizvoda u Poljskoj.

Holding posluje u 10 zemalja Europe i Bliskog istoka i zapošljava oko 7.500 ljudi. Sam Premier Capital upošljava 6.800 ljudi. U poslove s McDonald'som, kako stoji na stranicama tvrtke, do sada su uložili više od 65 milijuna eura – pri čemu su 25 milijuna prikupili 2010. godine, uspješnom javnom emisijom obveznica (s dospijećem 2017-2020. i prinosom 6,8% ) koje su kotiraju na burzi Malte.