Još jedan trenutak za pamćenje

Subway za sada restorane ima u više od 30 zemalja Europe – jedan i u Sloveniji. Tijekom 2015. samo u Velikoj Britaniji otvoreno je 300 restorana
Ponedjeljak
11.04.2016
Subway, najveći franšizni lanac brze usluge na svijetu, krajem je ožujka otvorio 5000. restoran u Europi.
 

Kada je u kolovozu 1965. u Bridgeportu, Connecticut (SAD) osvanuo prvi Subway, jedan od vlasnika, tada sedamnaestogodišnji Fred DeLuca, vjerojatno nije ni sanjao da će 50 godina kasnije pod ovim brendom raditi 44.700 restorana u 110 zemalja – ili da će 5.000 restorana biti otvoreno samo u Europi. Naime, krajem ožujka, Subway je obilježio još jedan trenutak za pamćenje – restoran otvoren u škotskom gradu Livingstonu, 5000. je restoran na tlu Starog kontinenta.

Sendviče, po kojima je postao poznat diljem svijeta, Subway je u Europi počeo prodavati 1992. kada je otvoren restoran u Irskoj. Velika Britanija je prve Subway restorane dobila prije 20 godina, a danas, lanac ima više od 2.300 jedinica samo na teritoriju Velike Britanije i Irske – pri čemu je 300 restorana otvoreno tijekom prošle godine. Velika Britanija je treće po veličini i značaju tržište za američki lanac, odmah iza SAD-a i Kanade.

Kako prenose britanski mediji, vlasnik „jubilarnog“ 5000. restorana je Haj Atwal, poduzetnik koji već godinama surađuje s američkim lancem. Kao višestruki primatelj Subway franšize, Atwal u svojim rukama sada drži čak 16 Subway restorana.

Zanimljivo je, međutim, da su poduzetnici ovoga tipa – koji vode više od jednog Subway restorana – u ovom franšiznom lancu prilično česta pojava. Prema službenim podacima, više od polovice primatelja franšize (što je oko 21.000) vodi najmanje dva restorana. Statistika pokazuje da su u posljednjih nekoliko godina više od 70% novih restorana otvorili upravo postojeći primatelji Subway franšize.

U zemljama ove regije Subway za sada ima jedan restoran koji je krajem 2013. otvoren u Ljubljani. Tvrtka je, međutim, i dalje u potrazi za novim primateljima franšize, a od kraja prošle godine nudi i olakšice za dobivanje licence. Poduzetnici iz Slovenije i Hrvatske koji, naime, kupe Subway licencu i otvore restoran u roku od godinu dana od potpisivanja franšiznog ugovora, mogu računati na smanjenje investicije. Kako licenca za Subway franšizu iznosi 7.500 eura, partner koji ispuni date uvjete, može ostvariti povrat od 3.750 eura. Program je na snazi do listopada 2016. godine.