Još jedan trenutak za pamćenje

Kada je u kolovozu 1965. u Bridgeportu, Connecticut (SAD) osvanuo prvi Subway, jedan od vlasnika, tada sedamnaestogodišnji Fred DeLuca, vjerojatno nije ni sanjao da će 50 godina kasnije pod ovim brendom raditi 44.700 restorana u 110 zemalja – ili da će 5.000 restorana biti otvoreno samo u Europi. Naime, krajem ožujka, Subway je obilježio još jedan trenutak za pamćenje – restoran otvoren u škotskom gradu Livingstonu, 5000. je restoran na tlu Starog kontinenta.
Sendviče, po kojima je postao poznat diljem svijeta, Subway je u Europi počeo prodavati 1992. kada je otvoren restoran u Irskoj. Velika Britanija je prve Subway restorane dobila prije 20 godina, a danas, lanac ima više od 2.300 jedinica samo na teritoriju Velike Britanije i Irske – pri čemu je 300 restorana otvoreno tijekom prošle godine. Velika Britanija je treće po veličini i značaju tržište za američki lanac, odmah iza SAD-a i Kanade.
Kako prenose britanski mediji, vlasnik „jubilarnog“ 5000. restorana je Haj Atwal, poduzetnik koji već godinama surađuje s američkim lancem. Kao višestruki primatelj Subway franšize, Atwal u svojim rukama sada drži čak 16 Subway restorana.
Zanimljivo je, međutim, da su poduzetnici ovoga tipa – koji vode više od jednog Subway restorana – u ovom franšiznom lancu prilično česta pojava. Prema službenim podacima, više od polovice primatelja franšize (što je oko 21.000) vodi najmanje dva restorana. Statistika pokazuje da su u posljednjih nekoliko godina više od 70% novih restorana otvorili upravo postojeći primatelji Subway franšize.
U zemljama ove regije Subway za sada ima jedan restoran koji je krajem 2013. otvoren u Ljubljani. Tvrtka je, međutim, i dalje u potrazi za novim primateljima franšize, a od kraja prošle godine nudi i olakšice za dobivanje licence. Poduzetnici iz Slovenije i Hrvatske koji, naime, kupe Subway licencu i otvore restoran u roku od godinu dana od potpisivanja franšiznog ugovora, mogu računati na smanjenje investicije. Kako licenca za Subway franšizu iznosi 7.500 eura, partner koji ispuni date uvjete, može ostvariti povrat od 3.750 eura. Program je na snazi do listopada 2016. godine.
pročitajte članke

– Na početku, javila se i bojazan – kako ćemo ući u posao kojim se nikad nismo bavili! No, shvatili smo da kupnja Subway franšize znači da ćemo imati stalnu pomoć i potporu regionalnog agenta za razvoj. Za nekoga tko tek ulazi u posao, ovo je bila ključna prednost i olakšica – kaže Peter Frühauf, poznati slovački hokejaš koji je nedavno postao i primatelj Subway franšize
Kao primatelj franšize, Matej Varga pet je godina vodio četiri Subway restorana u Bratislavi. U isto vrijeme, bio je i razvojni agent ovog branda za tržišta Slovačke i Hrvatske. Što su dobre strane višestrukog franšizinga te zašto je lakše raditi pod okriljem „velikog branda“?
Iako je riječ o neformalnom prazniku, Subway svake godine na prikladan način obilježava Dan sendviča. Tako će ove godine biti i u Subwayu u Hrvatskoj.
Rezultati poslovanja su dobri. Očekuje se otvorenje drugog restorana Subway u Zagrebu. Planovi za širenje nepromijenjeni – Hrvatska ima potencijala za mnogo više restorana – kaže Vladimir Hanula, primatelj Subway franšize
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Najčitanije

„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“, franšizni koncept namijenjen uglavnom djeci koja žele naučiti brzo čitanje te tehnike učenja i pamćenja, stiže u Hrvatsku.
Za širenje mreže restorana Burger Kinga u Hrvatskoj od 2017. zadužena je firma „Kraljevi Restorani“, a početak „velike ekspanzije“ obilježeno je otvaranjem restorana u Splitu i Zagrebu.
Različite stvari mogu poslužiti kao „prostor za reklamu“, potrebno je samo malo kreativnosti – kažu u španjolskoj tvrtki Grupo Overnews, koja odnedavno nudi franšizu i poduzetnicima iz ove regije.
Za pet godina poslovanja Proteini.si su u Srbiji otvorili 12 trgovina, od toga je 11 otvorio primatelj master franšize – tvrtka D Sport System. Otkrivaju nam zašto su oprezni kada je riječ o davanju pojedinačnih franšiza.
Zašto bi i tvrtke iz ove regije trebale uzeti u obzir poljsku franšizu škole programiranja Coders Lab, otkriva Grzegorz Morawski, zadužen za franšizni razvoj ovog koncepta
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...
Fetućinima do slave
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?