Taco Bell se ove godine ponovno našao među deset najuspješnijih američkih franšiza (prema popisu Franchise 500 magazina Entrepreneur)
Utorak
27.02.2018
Prema broju restorana, Taco Bell je najmanji brand korporacije YUM! Brands, koji posljednjih godina, međutim, generira najveću dobit.
 

Kako je nedavno najavljeno iz sjedišta tvrtke, Taco Bell planira povećati broj restorana do 2022. – od sadašnjih 6.500 do 9.000, te ostvariti 15 milijardi dolara prihoda od prodaje. Ovaj lanac brze usluga, poznat po meksičkim specijalitetima, namjerava proširiti mrežu u Brazilu, Kanadi, Kini i Indiji, dok će na domaćem tržištu, u Sjedinjenim Državama, uglavnom otvarati restorane novog formata – tzv. Taco Bell Cantina – restorane bez drive-thru opcije, ali posve novog dizajna, u kojem se, za razliku od klasičnog formata, poslužuju i alkoholna pića.

Ambiciozni planovi i entuzijazam s kojim posljednjih godina brand nastupa na tržištu, doprinijeli su rastu prodaje, ali i rastu – interesa za suradnju, što je dovelo i do povećanja broja primatelja Taco Bell franšize. To se pozitivno odrazilo i na poziciju koju je brand ove godine zauzeo na prestižnoj Entrepreneurovoj listi najuspješnijih američkih franšiza – prvi se put nakon 2003. Taco Bell ponovno našao među deset najuspješnijih, na 8. mjestu.

Dobri rezultati zasigurno su rezultat dosljednog ulaganja u poboljšanje kvalitete obroka i usluge. Meni se, pritom, konstantno osvježava novim, "maštovitijim i zabavnim" obrocima, koji, u određenim slučajevima, uključuju i crni rižoto, čips od avokada ili jalapeno papričice... Zanimljivo je da primatelji Taco Bell franšize ove promjene usvajaju bez mnogo strepnje. – Naši su primatelji prihvatili da je ono što je jučer bilo uspješno, ne mora nužno biti u budućnosti. Stoga s velikom strašću uče, prihvaćaju nove ideje, rade na povezivanju s mladima – kažu u tvrtki.

Iza tog entuzijazma, međutim, stoje stvarne brojke koje ga posve opravdavaju – nove stavke na meniju, zapravo, drastično utječu na rast prodaje. Tako je 2012. godine, kada je Taco Bell uveo Doritos Locos Taco, prosječna prodaja po restoranu za ovu stavku iznosila 1,3 milijuna dolara. Prošle je godine prodaja na pojedinim obrocima dostizala vrijednost od 1,6 milijuna dolara – pri čemu je u 10% restorana prodaja premašila 2 milijuna dolara. Iako je po broju restorana daleko manji od svojih "bratskih brandova" (KFC i Pizza Hut), koji su također u vlasništvu YUM! Brandsa, Taco Bell je posljednjih godina bio profitabilniji od njih – što dokazuje i operativna marža od 11%, koja je, usporedbe radi, kod Pizza Huta iznosila 7%, a KFC-a 5%.

Od zemalja Europe, Taco Bell restorani se za sada mogu naći u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Finskoj, Grčkoj, Islandu, Poljskoj, Rusiji, Španjolskoj, a od prošle godine i u Rumunjskoj.