S obzirom da se radi o standardiziranom načinu poslovanja, zainteresirani za franšizu Surf’n’Fries ne moraju imajti posebne vještine niti predispozicije za rad u ugostiteljstvu. Minimalna ulazna naknada je 5.000 eura.
Subota
15.12.2012
Lanac brze hrane Surf’n’Fries uskoro bi se mogao proširiti na tržište Srbije, Makedonije i Crne Gore.
 

Tvrtka Mare Altum, vlasnik brenda Surf'n'fries, pregovara sa novosadskom tvrtkom o davanju master franšize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Suvlasnik i direktor tvrtke Denis Polić kaže da su i do sada imali desetak upita iz Srbije, ali da do realizacije nije došlo zbog toga što potencijalni primatelji franšize nisu mogli obezbediti dobru lokaciju. Sada su, izgleda, na dobrom putu da potpišu ugovor.

Surf`n`fries, neobične porcije krumpirića serviranih sa raznim umacima, nastao je kao odjek na priču iz djetinjstva Denisa Polića. Polić je, naima, volio odlaziti na jedno vrlo popularno mjesta u Rijeci gdje su služili odlične krumpiriće. Nakon što je prodao prethodni „biznis“, odlučio je s partnerom krenuti u novu pustolovinu. Baš u tom trenutku rodila se ideja za Surf'n'fries. Godinu dana su planirali i postavljali koncept, putovali svijetom da bi videli kakvih sve „đakonija od krumpira“ ima. Po povratku u Hrvatsku, pokušali su objediniti svoja iskustva u originalan meni. Osmislili su i jedinstvenu ambalažu, što se pokazalo kao pravi pogodak, jer je postala pravi „magnet“ za kupce.

U posao su utkali i lifestyle priču. Surf`n`fries je, kako kaže Polić, spoj šezdesetih i modernih vremena. Samo ime za brend nastalo je kao spoj hobija vlasnika (wind-surf, kite-surf) i posla (pomfri). - Pri postavljanju koncepta unajmili smo priznate stručnjake u svojim branšama, te smo tako za projektiranje interijera odabrali arhitektu Igora Rukavinu, za grafičke elemente diplomiranog dizajnera Anju Zambelli, a za osmišljavanje umaka poznatog kuvara Andrej Barbieria. Ovo su samo neki od ljudi uključenih u projekt Surf`n`fries – kaže Polić i dodaje da je Surf`n`freis danas poznat po najboljim krumpirićima na svijetu, bogatoj paleti posebno osmišljenih umaka i tajnoj recepturi začina.

Franšizu su pokrenuli 2009. nakon niza upita. Prvi franšizni objekt otvoren je upravo te godine u Zagrebu. - Zbog izuzetnog interesiranja i stalnog kopiranja našeg poslovnog koncepta, nametnule su se dvije opcije - krenuti u suradnju sa zainteresiranima i od njih stvoriti partnere ili ih pustiti da odu, te im ostaviti mogućnost da nam postanu konkurencija. Drugi razlog franšiziranja poslovanja leži i u što bržem pokrivanju tržišta, što je kod otvaranja vlastitih objekata mnogo sporija varijanta – objašnjava Polić.

U ponudi imaju, kako ih oni zovu, dvije vrste franšiza: „velike franšize“ i „mobilne franšize“. Danas ukupno posluje 36 franšiza, od čega je 16 „velikih“ i 20 „mobilnih“. Nalaze se u Hrvatskoj (Pula, Rijeka, Zagreb, Dugo Selo, Varaždin, Slavonski Brod, Mali Lošinj, Novalja, Zadar, Split, Dubrovnik), ali i Sloveniji (Ljubljana), Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar). Njihovi krompirići su stigli čak i u Tursku ( Istanbul).

- Da bi netko postao primatelj ove franšize, mora imati ili unajmiti prostor koji zadovoljava naše kriterije, a koji su postavljeni da bi se smanjila mogućnost pogreške pri odabiru. S obzirom na to da se radi o standardiziranom načinu poslovanja, osoba zainteresirana za našu franšizu ne treba imati neke posebne vještine niti predispozicije. Svakako da je lakše i jednostavnije ako ima iskustva u ugostiteljstvu, ali kako sam spomenuo nije neophodno. Naravno da je osim gore navedenog potrebno imati osigurana financijska sredstva – objašnjava Polić.

Primatelji franšize imaju, također, određene financijske obveze. Franšizni fee je iznos koji se plaća jednokratno i sa njime se, kako objašnjava Polić, dobiva pravo rada pod brendom „Surf`n`fries“, te kompletan know-how poslovanja. Iznos franšiznog fee-ja određuje se za svaku zemlju posebice, te on ovisi do standarda zemlje, broja stanovnika, bruto društvenog proizvoda po stanovniku, broja velikih gradova. Kreće se od 5.000 eura naviše. Royalty fee je dio koji se plaća od mjesečnog prometa, a on iznosi pet odsto od prodajne cijene pojedine porcije. Naknade za marketing i ostalo ne postoje, jer vlasnici smatraju da u ovoj fazi franšize nisu potrebne.

- Mi volimo reći da „nismo prodali ni jednu franšizu, već da su svi došli kod nas da je kupe“. Naime, od kada smo otvorili prvi objekt u Rijeci do danas, imali smo nekoliko stotina upita, kako iz zemlje tako i inozemstva. Trenutačno smo u završnoj fazi pregovora za master franšizu za zemlje GCC-a (Persijskog zaliva,) te se nadamo potpisivanju ugovora do kraja ove godine. Također, do kraja godine planiramo otvoriti i vlastiti objekt u Istanbulu i pripremamo za franšiziranje na području cijele Turske – najavljuje Polić dalje planove tvrtke.


Popularno na forumu

Sa terena do franšize

Don’t be deceived by different testimonies online that is most likely wrong. I have made use of several LOVE SPELL CASTER options that got me disappointed at the end of the...

6 komentara
zadnji 18.04.2024
Sa terena do franšize

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...

6 komentara
zadnji 17.04.2024
Pizza Hut stiže u Hrvatsku

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...

14 komentara
zadnji 17.04.2024
Investirati u razvoj franšize

Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...

9 komentara
zadnji 17.04.2024
Sa terena do franšize

I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...

6 komentara
zadnji 21.03.2024
Sa terena do franšize

POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...

6 komentara
zadnji 18.03.2024
Investirati u razvoj franšize

Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...

9 komentara
zadnji 11.02.2024
Pizza Hut stiže u Hrvatsku

Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...

14 komentara
zadnji 11.02.2024