SuanPan
SuanPan / Program SuanPan mentalne aritmetike dostupan je za sada djeci iz dvadeset gradova u Srbiji, ali i deset gradova u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gdje postoji više od 40 SuanPan centara
Srijeda
07.03.2018
Kada je 2013. obrazovni centar PRO-MENS iz Niša predstavio SuanPan, bio je to prvi program mentalne aritmetike na ovim prostorima. Danas više od 40 centara SuanPan djeluje diljem regije.
 

Mentalna je aritmetika mnogo više od vještine zbrajanja i oduzimanja. Djeca koja pohađaju ovaj program, istina, polaze od jednostavnih aritmetičkih operacija i isprva koriste drevnu računaljku abakus, ali krajnji cilj mentalne aritmetike je impresivan – ne samo što vremenom nauče da "u sebi" zbrajaju, oduzimaju, djele i množe prilično dugačak niz višecifrenih brojeva, već to uspijevaju napraviti "u trenu", s lakoćom i velikim samopouzdanjem, svjesni da se tijekom ovog procesa poboljšava i njihova pažnja, memorija, koncentracija, moć slušanja, povezivanja i razumijevanja. Kada je 2013. srbijanski razvojno-obrazovni centar PRO-MENS iz Niša svojim polaznicima predstavio SuanPan, bio je to prvi program mentalne aritmetike na ovim prostorima. – Kao što volimo reći, a što je i neoboriva činjenica, PRO-MENS je pionir mentalne aritmetike u Srbiji, a i šire – kaže za Franchising portale Dušica Milosavljević, izvršna direktorica centra PRO-MENS.

Izvanredna postignuća djece i poseban način rada bili su ključni da se glas o mentalnoj aritmetici proširi i dalje od Niša. Milosavljević smatra da je popularnosti SuanPan programa pridonijelo i to što daje jasne, transparentne i mjerljive rezultate, koji su, kako kaže, potvrđeni u višegodišnjoj praksi, u radu s više od 7.000 djece.
Rezultati jedne naše komparativne studije ukazuju na 86% jaču pažnju, memoriju i koncentraciju kod djece koja su pohađala ovaj program, u odnosu na njihove vršnjake koji to nisu naglašava Milosavljević. Međutim, ono što je suštinski omogućilo da se ovaj program mentalne aritmetike, poslije samo pet godina postojanja, nađe diljem regije, jest rezultat prvobitne namjere o razvoju franšizne mreže. Tako je, u ovom trenutku, SuanPan dostupan djeci iz dvadeset gradova u Srbiji, ali i deset gradova u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gdje djeluje više od 40 SuanPan centara.

Predano do franšize

Kako to nalaže najbolja franšizna praksa, sustav su razvijali temeljito i odgovorno. Sve elemente potrebne za franšizno poslovanje testirali su prije potpisivanja prvog ugovora – što je, između ostalog, podrazumijevalo i zaštitu žiga, deponiranje autorskog djela u Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Srbije, izradu Knjige operativnih pravila i procedura te Knjige grafičko-vizualnih standarda. Pisana podrška Privredne komore Srbije, ističe Milosavljević, još jedan je dokaz da rade sukladno Europskom etičkom kodeksu franšiznog poslovanja, što PRO-MENS, kao davatelja franšize, svrstava u provjerenog i pouzdanog partnera.

U zemlji koja još uvijek nema zakon o franšizingu mnogo je teže poslovati na ovakav način, ali to je ujedno i jedini mogući ispravan način i najjača zaštita i jamstvo svim našim postojećim i budućim franšiznim suradnicima – kaže ona. – Događa se, međutim, da na ovim prostorima svatko može ponuditi franšizu na marketinški atraktivan način, pri tom ne ispunjavajući ključne elemente franšiznog poslovanja, što je ujedno i najveći rizik kada su kupci franšiza u pitanju – ukazuje Milosavljević na zamke tzv. "labavih franšiza". – S druge strane, SuanPan program na svim tržištima na kojima posluje ima potporu nadležnih organa i institucija iz područja obrazovanja – naglašava ona.

Preporuka zlata vrijedna

Prvi ugovor o franšiznoj suradnji potpisali su 2014. godine s obrazovnim centrom Smartacus iz Beograda, koji je, kako priča Milosavljević, postao njihov "pionir franšizinga", uzoran franšizni partner po svim kriterijima, koji je ujedno ispunio najviše standarde modela franšizne jedinice. – Glavni i odgovorni "krivac" za ovu suradnju je, zapravo, Tanja Janković, diplomirana ekonomistica, koja je u pravom trenutku prepoznala potencijal SuanPan programa – prisjeća se Milosavljević kako su pronašli prvog franšiznog partnera. Kao i u mnogo slučajeva nakon ovog, dobar glas o mentalnoj aritmetici i rezultatima koje postižu polaznici centra u Nišu, bili su osnovni "okidači" interesa za franšizu. – Tanja je, posve spontano, od svojih prijatelja čila mnoge riječi hvale o programu. Kao majka petogodišnjeg dječaka, i sama je poželjela da njezino dijete pohađa takav program. Kako je mentalna aritmetika tada bila apsolutna nepoznanica u regiji, a u Beogradu niti jedan centar nije imao ništa slično u ponudi, ona je u svemu naslutila i dobru poslovnu priliku – priča Milosavljević.

Iako je Tanja tada bila zaposlena u velikoj korporaciji, njezin je muž svesrdno podržao ideju o pokretanju centra mentalne aritmetike. Osnovali su Smartacus, a SuanPan je brzo postao njihova primarna djelatnost. Odmah su otvorili dva centra. – Prvobitno, franšizni je ugovor sklopljen na tri godine, da bi prošle godine bio obnovljen, sada na duži period, a oni su u međuvremenu otvorili još jedan SuanPan centar – potvrđuje Milosavljević da su Jankovići i dalje odličan primjer uspješne franšizne suradnje. – Smartacus je, mogu reći, i najzaslužniji za širenje SuanPan mreže, budući da je najveći broj naših suradnika, posredno ili neposreno, potekao preko njih – kaže Milosavljević.

Međutim, tko god je putem medija vidio ili se u samom centru uvjerio u rezultate ovog programa, nije ostao ravnodušan – interes za SuanPan mentalnu aritmetiku stalno je rastao. – I među roditeljima, i među potencijalnim poslovnim suradnicima. U nekoliko su se slučajeva ove dvije kategorije preklopile – kaže Milosavljević. Najveći je broj franšiznih ugovora potpisan tijekom 2015. i 2016, a pokretanje SuanPan centra pokazalo se kao odličan obiteljski posao.

Tko je idealni primatelj franšize?

Tipičan primatelj SuanPan franšize je poduzetnik/tvrtka koji ima registriranu odgovarajuću djelatnost (nastavni centar), adekvatan prostor za održavanje nastave te visokokvalificiran nastavni kadar s najmanje tri godine radnog iskustva u neposrednom radu s djecom. Nastavni kadar, međutim, mora proći dodatnu obuku o metodici mentalne aritmetike. – Obuka se provodi u PRO-MENS centru i zatvorena je za druge – organizira se samo za potrebe SuanPan centara. Naši materijali za učenje nisu dostupni u prodaji i ne mogu se kupiti online. Kvaliteta realizacije programa može se pratiti i unapređivati ​​jedino na ovaj način, koji je nama, kao davateljima franšize, kratkoročno gledano manje profitabilan, ali je ujedno i jedini način, ako razmišljamo o dugoročnom poslovanju koje se bazira na kvaliteti, što je, opet, u suprotnosti s "instant" ponudama franšiza, kojima je tržište na ovim prostorima preplavljeno – ukazuje Milosavljević na još neke prednosti SuanPan franšiznog sustava.

Franšiznu mrežu namjeravaju i dalje širiti. – No, naš primarni cilj nije širenje, već izgradnja jakih temelja i odabir pouzdanih partnera s kojima ćemo dugoročno poslovati, kao što smo to postigli u Srbiji i regiji – naglašava Milosavljević.

Prilika koja se ne propušta

Prvu i nedvojbeno najbolju prilika za predstavljanje koncepta velikom broju poduzetnika imat će već koncem ožujka – na najvećem europskom franšiznom sajmu u Parizu. Od 25. do 28. ožujka, unutar Nacionalnog paviljona Srbije, PRO-MENS će sudjelovati kao davatelj i najbolji promotor SuanPan franšize. Ovo je druga godina za redom kako sudjelovuju na Pariškom sajmu. – Prošle je godine vladao veliki interes. Bila je to i izvrsna priprema i uvod širenju na međunarodnim tržištima – kaže Milosavljević. – Ove je godine Privredna komora Srbije čitavu organizaciju predstavljanja na sajmu podigla na još višu razinu, tako da očekujemo i veću vidljivost i jaču promociju SuanPan branda. To će svakako povećati mogućnost odabira pravih partnera u zemljama Europske unije – kaže Dušica Milosavljević.


Popularno na forumu