Dobra investicija u budućnost

Branka Bebić, primateljica franšize poljske škole programiranja Coding Giants za tržište Hrvatske
Utorak
02.02.2021
Škola programiranja iz Poljske Coding Giants krajem će veljače dobiti franšizu u Hrvatskoj. Kako je pronašla svoj put do Coding Giantsa i što ju je posebno privuklo ovom konceptu, otkriva Branka Bebić, vlasnica licence za tržište Hrvatske.
 

To što se odlučila za franšizu iz područja programiranja, nije bilo nimalo slučajno. – Cijeli svoj karijerni život provela sam u „digitalu“ – počinje priču Branka Bebić, poduzetnica koja je   prije par mjeseci postala primateljica franšize poljske škole programiranja Coding Giants za tržište Hrvatske. Više od 10 godina stjecala je iskustvo i napredovala radeći za Google u Irskoj, Facebook Authorised Sales Partnera Httpool, A1 i MojPosao u Hrvatskoj. No, period rada u korporacijama okončao se krajem ljeta 2020. kada je prvi put pomislila da bi mogla pokrenuti „nešto svoje“. Željela je, kako kaže, izgraditi svoj biznis i prenijeti najbolje primjere korporativne kulture i na ove prostore.

Biti svoj na svome – uz podršku partnera

Za ovu odvažnu odluku djelomično je mogao biti „kriv“ i obiteljski „poduzetnički gen“. – Moja je obitelj cijeli svoj život u privatnom biznisu, i u tome su jako uspješni. Ja sam jedina, zapravo, radila u korporacijama, no, kad se osvrnem, vidim da sam i unutar korporacija uvijek funkcionirala kao poduzetnik i htjela stvari napraviti da budu bolje za kompaniju – objašnjava Bebić zašto svoj ulazak u poduzetništvo nije doživjela kao posebno hrabar potez već kao prirodno stanje stvari. – Mene su roditelji odgajali u tom duhu, naučili da ti nitko neće ništa dati na tanjuru. Moraš stvoriti priliku za sebe – kazala je Branka Bebić.

Dok je razmišljala o poslovnim idejama, odlučila je poslušati savjet prijatelja i pogledati prezentaciju škole programiranja za djecu Coding Giants te tako saznala da ova kompanija iz Poljske nudi franšizu i traži partnera za tržište Hrvatske. Gotovo istog trena i bez mnogo dvojbe poslala je upit. – Ono što se meni iznimno svidjelo je što sam sa ovim poslom mogla, prvo, ostati u „digitalu“ i drugo, raditi s djecom. Uz sve dobrobiti koje biznis može donijeti, smatram da je najljepše što edukacija djece i mladih dugoročno doprinosi – cijelom društvu. Djeca se na satovima Coding Giantsa ne uče samo programiranju – što je danas tražena i cijenjena vještina – već se osposobljavaju za život i rad u svijetu u kojem je digitalna pismenost postala podjednako važna kao pisanje, brojanje, poznavanje engleskog jezika... Da ne spominjem koliko ovakvi tečajevi potiču razvoj kreativnosti, logičnog mišljenja, strpljenja, dosljednosti  – objašnjava Branka Bebić zašto se nije dvoumila kada su je kontaktirali iz sjedišta Coding Giantsa i nakon prvih razgovora ponudili suradnju.

Zbog svog bogatog iskustva, znanja i optimizma s kojim je ušla u novi poslovni pothvat, Branka Bebić je, kako i sama u šali kaže, bila „idealni“ kandidat za ovu franšizu. U velikoj mjeri to potvrđuje i lakoća s kojom je usaglasila uvjete, potpisala ugovor i osigurala suradnju s poljskim partnerima. Vjeru u dobar ishod nije mogla umanjiti ni pandemija koronovirusa te izostanak putovanja u Poljsku i izravni kontakt s davateljima franšize. Okolnosti su, jednostavno, zahtijevale da se sve uradi online.

U odnosu između davatelja i primatelja franšize najbitnije je da obje strane budu potpuno otvorene u komunikaciji. Sretna sam što je u ovom slučaju doista bilo tako. Svakodnevno smo bili „na vezi“, tako da sam i kompletnu obuku prošla online. U suštini, bilo je isto kao da sam sjedila u njihovom uredu u Poljskoj, jedino što je nedostajala ta neposrednost, izravan socijalni kontakt – kaže Bebić, dodajući da se u potpunosti mogla osloniti na njihovo iskustvo i primjeniti ono što im se do sada najbolje pokazalo u praksi. – Mogla sam postavljati najrazličitija pitanja, iz svih sfera poslovanja, tako da nijednog trenutka nisam imala osjećaj da sam u ovome sama. Bili su spremni pomoći, odgovoriti na pitanja, posavjetovati što treba napraviti i kako se postaviti, bilo da se radi o poslu, tehničkim stvarima, marketingu, odnosu s klijentima... Zaista mogu reći da su pravi partneri! – ukazuje Bebić na kakvu je podršku davatelja franšize mogla računati. 

Prije svega – online školica

Prema prvobitnom ugovoru, primatelj franšize trebao bi otvoriti školu (učionicu), u koju bi djeca dolazila jedanput tjedno. Pandemija je, međutim, i po ovom pitanju utjecala na „promjenu logike“ te su davatelji franšize razmotrili Brankin prijedlog i na kraju je podržali da radionice za sada organizira – online.

Razmišljala sam da ako ijednu aktivnost djete može raditi online, onda nema potrebe fizički otvarati učionice – kaže ona. – Svjesni smo da djeca i inače provode dosta vremena na kompjuteru i internetu, ali da su često izložena sadržajima koji im ne daju nikakvu vrijednost. Na ovaj način, radit će ono na što su naviknuti, ali će dobiti kvalitetnu aktivnost koja im može višestruko koristiti – kaže Bebić.

S druge strane, s online tečajevima imamo puno veću mogućnost približiti programiranje djeci iz svih krajeva Hrvatske, posebno djeci na otocima. Bitno je da se kvaliteta nastave ovim neće promijeniti – i dalje će djeca raditi u malim grupama, i dalje će to biti nastava s individualnim pristupom, a radionice će voditi naši kvalificirani „super učitelji“ – naglašava Bebić.

Budući da je potpisala ugovor o master franšizi, naša sugovornica kaže da ona može, ali da nema izričitu obvezu tražiti nove primatelje franšize na hrvatskom tržištu. S davateljima se za sada dogovorila da narednih godinu dana radi sama te da njena online škola bude jedina u Hrvatskoj. – Barem dok se posao u potpunosti ne uhoda i dok ne skupim dovoljno znanja da nekog drugog mogu uvesti u posao – dodaje ona.

Zašto je dobro postati „div kodiranja“?

Kad razmišlja čime će se Coding Giants najprije izdvojiti u odnosu na ostale škole ovog tipa, naša sugovornica kaže da je prednost poljskog koncepta što imaju puno tečajeva koji se pohađaju „u stupnjevima“. – To znači da se veliki broj tečajeva nastavlja na prethodni.  Recimo, Coding Giants u Hrvatskoj kreće sa četiri osnovna, početna stupnja, po jednim za svaku od četiri dobne skupine polaznika, a ponuda će se simultano širiti kako djeca budu završavala koji stupanj tečaja – objašnjava Bebić  i dodaje da Coding Giants može ponuditi i do 20-30 tečajeva, ali da se ponuda neprekidno mijenja, dopunjava, prilagođava i polaznicima i trenutačnim trendovima i potražnji.

Kao i svaki poduzetnik koji započinje novu priču, pažljivo je osluškivala puls tržišta. Odmah je uvidjela da u Hrvatskoj nedostaje ovakvih škola programiranja. Uglavnom su, kako primjećuje, zastupljene školice „kombiniranog“ tipa koje se baziraju na STEM programima i robotici, i sve su, za razliku od Coding Giantsa, zadržale praksu držanja tečajeva u učionici. – Gotovo da nema škola koje nude čisto kodiranje i koje su u potpunosti prešle na online nastavu. To svakako može biti naša prednost. Ali, konkurencija treba postojati, jer što nas više ima, više će se dizati svijest o potrebi edukacije u području digitalnih vještina. To su, jednostavno, vještine za 21. stoljeće koje bi svako dijete trebalo naučiti i savladati – smatra Branka Bebić. 

Planirano je da prva grupa polaznika u Hrvatskoj počne s nastavom 27. veljače. Bebić naglašava da će prije toga biti organizirane i dvije besplatne radionice, 20. i 21. veljače, gdje će sva zainteresirana djeca od 7 do 19 godina iz prve ruke moći vidjeti kako izgledaju satovi programiranja u Coding Giantsu i tako zaviriti u svijet izrade igrica, mobilnih aplikacija i web stranica.

Dobro došli u svijet programiranja

Coding Giants je škola programiranja namijenjena djeci i mladima, od 7 do 19 godina, koji žele na jedan potpuno novi, zabavniji i inovativniji način savladati vještine programiranja. Polaznici su raspoređeni po dobnim skupinama, u grupe s najviše 10-tak djece. Jedini uvjet za najmlađe polaznike je da znaju čitati, pisati i brojati do 20. Ovisno o dobnim skupinama, djeca se kroz ove tečajeve mogu upoznati s programskim jezicima i platformama za izradu igrica, aplikacija i animacija (Scratch, App Inventor, C#, Visual Studio). Tečajevi se održavaju jedanput tjedno, najčešće u popodnevnim satima ili vikendom, u trajanju od dva školska sata (90 min).


 


Programiranje za djecu jednako je važno kao čitanje ili brojanje / Škola programiranja Coding Giants prenosi djeci znanja koja će ih potencijalno pripremiti za karijeru u polju informacijske tehnologije
/1/
vidite više

Popularno na forumu

Mreža konstantno raste

Nudimo sve vrste financijskih usluga uz pristupačne kamatne stope već od 2%. Naše ponude kreću se od minimalnog iznosa od 10.000,00 eura do maksimalnog iznosa od...

16 komentara
zadnji 19.06.2024
Brzo čitanje i pametno poslovanje

Nudimo sve vrste financijskih usluga uz pristupačne kamatne stope već od 2%. Naše ponude kreću se od minimalnog iznosa od 10.000,00 eura do maksimalnog iznosa od...

15 komentara
zadnji 19.06.2024
Nagrada za franšizu „Malac Genijalac“

Nudimo sve vrste financijskih usluga uz pristupačne kamatne stope već od 2%. Naše ponude kreću se od minimalnog iznosa od 10.000,00 eura do maksimalnog iznosa od...

9 komentara
zadnji 19.06.2024
Inovacije za bolje poslovanje

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

1 komentara
zadnji 02.06.2024
Nagrada za franšizu „Malac Genijalac“

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

9 komentara
zadnji 29.05.2024
Mreža konstantno raste

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

16 komentara
zadnji 29.05.2024
Brzo čitanje i pametno poslovanje

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

15 komentara
zadnji 29.05.2024
Franšiza kao rješenje

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

13 komentara
zadnji 29.05.2024